Потребители онлайн: 319 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 10 седмица

Бебе

Бебето е вече от 3,2 до 4,3 см. То е нарастнало с невероятна скорост през последната седмица и сега вече тежи 5 грама и е голямо колкото малка слива. Тази седмица е крайъгълен камък в развитието на плода. В десетата седмица всички органи на тялото са проектирани и до края на бременността те “само “ще се доразвиват“. Пръстите на крачетата и ръчичките са се разделили и опашката е изчезнала. Плодът вече има изработени вкусови луковици. Появили са се и зачатъци на основите на зъбите. Мозъкът се разраства с невероятна скорост - 250 000 нови неврони се появяват всяка минута! Сърчицето е напълно развито. Все още не могат да се различат външни полови органи, въпреки че е доказано, че в този период тестисите на момченцата са вече готови да произвеждат тестостерон.

Мама

Все още не се забелязва, че сте бременна.

Драстичното увеличаване на хормони в този период води след себе си до физическа и психическа некомфортност. Много бременни жени чувстват, че лесно се разстройват, че настроението им е твърде променливо. Не е изключено в този период венците Ви да са подути и да кървят по-лесно, на пипане и щитовидната жлеза е подута.

В този период ще започнете да увеличавате теглото си. Средно, за цялата бременост, бременната наддава 8-14 кг, но по-голямата част от увеличението на теглото става през втория и третия триместър.

Не е изключено да се чувствате непривлекателна, непълноценна и разтревожена за бъдещето. Не се безпокойте, това е нормално. Та нали Ви очаква най-важното събитие в живота на всяка жена, ще имате дете!!!

Има 53 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2015-04-14 11:20:25
    Svetleto83профилна снимка

    Благодаря ти за отговора, аз също съм на магнерот, нош-па и огестан, но нямам подобрения, притеснява ме тази болка, на 20.04 съм на преглед.  Дали е защото ми е трета бременност, а от втората са минали осем години, незная но много ме е страх...

  2. Пощенски адрес 2015-04-09 11:54:48
    devilпрофилна снимка
    Питай доки за съвет! Аз изкарах цялата си бременност на магнезий (магнерот) и но-шпа. Оказа се че имах постоянни контракции и беше тръгнало да слиза. само това ме спаси. Още от 4м ми казаха, да се моля да влезна поне в седмия месец. Слава богу изкарах та родих 41+6, но според моите изчисления - 9 пълни месеца :)
  3. Пощенски адрес 2015-04-09 11:10:34
    Svetleto83профилна снимка

    Здравейте, бременна съм почти в 10-та седмица. Трета бременност ми е. При първата бях супер, никакви проблеми - дори в деня, в който влизах в болница да ражзам първо минах през село да обера градината :). Втората обаче беше проблемна - дори 4 пъти влизах в болница за задържане. Сега също не съм добре - ужасни болки имам в корема, вчера дори много се уплаших....такава болка, че имах чувството, че получавам разкритие, не можех краката да си преместя, много се уплаших...и днес дори ходенето ми е трудно, а съм на работа. Чувствам се ужасно. Според вас дали е възможно третата бременност да е още по-трудна. По принцип съм чувала точно обратното...колкото повече, толкова по-леко минават, а при мен като чели е точно обратното. Страх ме е да не изгубя бебето, а то от трите е първото, направено не случайно, а защото е напълно желано и замислено бебче. Искам си го - малко съм паникьосана. Моля ви за съвет!

  4. Пощенски адрес 2015-03-23 15:43:34
    Гост
  5. Пощенски адрес 2014-11-01 16:54:34
    Гост

    Здравейте бременна съм в 10 седмица,но се разболях жестоко,кашлям чк ми се повдига от кашлица.Опитах всичко,чайове,хомеопатия,сиропи,билки,нищо не помогна става по зле.Личния ми лекар каза да си купя Ospamox 1000,купих го и започнах да го пия но се притеснявам да не навреди.Някоя от вас пила ли е антибиотик по време на бременност и навредило ли е ?

  6. Пощенски адрес 2014-11-01 16:51:54
    Гост

    Здравейте бременна съм в 10 седмица,но се разболях жестоко,кашлям чк ми се повдига от кашлица.Опитах всичко,чайове,хомеопатия,сиропи,билки,нищо не помогна става по зле.Личния ми лекар каза да си купя Ospamox 1000,купих го и започнах да го пия но се притеснявам да не навреди.Някоя от вас пила ли е антибиотик по време на бременност и навредило ли е ?

  7. Пощенски адрес 2014-05-09 08:25:57
    Гост

    zdravei te i aaz sam bremenna v 10 sedmica 

    postoianno mi se povdiga nai veche ot hliaba

    na niakoia ot vas da vi se sluchva da vi se povdiga ot hliab :?

  8. Пощенски адрес 2013-12-04 16:42:55
    Гост

    Здравейте, аз също съм 10 седмица и имах повече от месец и половина постоянно гадене и неразположение, никакъв апетит и абсолютно насила ядене за да облекча гаденето. Това което на мен ми помага е сутрин преди да пиете вода или сложите нещо в устата направете си чай от корен от джинджифил. аз си накисвам едно резанче колко върха на показалеца в гореща вода, много помага наистина от две седмици се радвам почти всеки ден на много по добър комфорт в стомаха си. Хапвам най често макарони със сирене и нещо с картофи - добре е да видите какви храни ви понасят. Киселото мляко и плодовете също са част от менюто ми. Пожелавам лека бременност на всички и Бог да бди над вас.

  9. Пощенски адрес 2013-11-23 12:49:06
    lansaпрофилна снимка

    Здравейте, казвам се Криси и аз съм бременна в 10 седмица имам гадене ,когато усещам глад ,хапна ли нещо малко гаденето ми веднага минава

  10. Пощенски адрес 2013-11-05 16:17:12
    margaritamdzпрофилна снимка

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.