Потребители онлайн: 338 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 10 седмица

Бебе

Бебето е вече от 3,2 до 4,3 см. То е нарастнало с невероятна скорост през последната седмица и сега вече тежи 5 грама и е голямо колкото малка слива. Тази седмица е крайъгълен камък в развитието на плода. В десетата седмица всички органи на тялото са проектирани и до края на бременността те “само “ще се доразвиват“. Пръстите на крачетата и ръчичките са се разделили и опашката е изчезнала. Плодът вече има изработени вкусови луковици. Появили са се и зачатъци на основите на зъбите. Мозъкът се разраства с невероятна скорост - 250 000 нови неврони се появяват всяка минута! Сърчицето е напълно развито. Все още не могат да се различат външни полови органи, въпреки че е доказано, че в този период тестисите на момченцата са вече готови да произвеждат тестостерон.

Мама

Все още не се забелязва, че сте бременна.

Драстичното увеличаване на хормони в този период води след себе си до физическа и психическа некомфортност. Много бременни жени чувстват, че лесно се разстройват, че настроението им е твърде променливо. Не е изключено в този период венците Ви да са подути и да кървят по-лесно, на пипане и щитовидната жлеза е подута.

В този период ще започнете да увеличавате теглото си. Средно, за цялата бременост, бременната наддава 8-14 кг, но по-голямата част от увеличението на теглото става през втория и третия триместър.

Не е изключено да се чувствате непривлекателна, непълноценна и разтревожена за бъдещето. Не се безпокойте, това е нормално. Та нали Ви очаква най-важното събитие в живота на всяка жена, ще имате дете!!!

Има 53 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-06-02 12:43:17
    Гост

    zdraveite.i az sum v 10 sedmica,no se chustvam tolkova dobre che chak me e strax dali sum bremenna.doktorkata mi kazva che triabva da se radvam,no az si imam pritesneniata zashtoto naistina nito povrushtam,nito mi se spi,vsichko e ok.ako niakoi e kato men moilia pishete mi pone malko da se uspokoia....blagodaria predvaritelno!!!!

  2. Пощенски адрес 2012-06-02 12:40:35
    Гост
  3. Пощенски адрес 2012-05-28 13:55:32
    migi4kaпрофилна снимка

    zdraveite i az sam v desetata sedmica predi 4 dni hodih na doktor i mi ispisa no-spa za da mi se uspokoqvala matkata pri rasteja no pak imam bolki ot vreme na vreme i mi se pi6ka 4esto. tova 4e priemam lekrstva normalno li e ili ne e dobre. Blagodarq vi

  4. Пощенски адрес 2012-05-09 20:51:10
    Гост
    • Zdraveite  iskam davi popitam  dali niakoi znae za6to imam bolki nisko doly vav ednata strana na korema tai kato sam bremenna   zaprav pat ineznam  ako niakoi znae 6temy bada mnogo blagodarna.
  5. Пощенски адрес 2012-05-05 16:20:10
    Гост

    Бъдещи майки, и аз съм сега в 10-та седмица. Моят съвет е да не пиете лекарства! дори да са изписани от лекаря ви. Смятам, че лекарствата са само за крайни случаи, ако можете да търпите- търпете!

    Желая на всички лека бременност и много щастливи родителски години!

  6. Пощенски адрес 2012-05-01 03:02:59
    admin2профилна снимка

    Здравейте отново,

    Не се притеснявайте повече. Щом са Ви прегледали и всичко е наред с бременността, можете да си отдъхнете.

    Колкото до антибиотика, ако са открили бактерии, то е много важно да ги отстраните (като пиете или употребявате локален антибиотик), защото една от установените причини за преждевременно раждане и недоизносване на плода са именно GBS-инфекции.

    Аз бих Ви посъветвала да попитате познат наблюдавал Ви гинеколог  в България въз основа на резултатите, които сте получила, за още едно мнение

    Продължаваме да стискаме палци и чакаме ултразвукова снимка на малкото юначе!

    Лети :)

  7. Пощенски адрес 2012-04-30 19:20:59
    Гост

    Здравейте отново!Днес бях на гинеколог за да се уверя,че всичко е наред,и ми казаха че е от бактериите които преди седмица ми откриха !

    Не искаше да ми изпише никакви лекарства за кървене ,накрая реши гинеколожката ,че  бактериите са мн опасни и сигурно свещичките ,които ми изписа преди 1 седмица не са помогнали ,и сега ми предписа антибиотик ,и пеницилин ,което ми се струва доста странно.

    Не знам какво да правя ,не съм лекар,явно в различните страни процедират по различен начин ,защото четох по българските форуми,че изписват хапчета за кървенето.За съжаление чак след 3 седмици се връщам в Бг и мн ми е притеснено !

  8. Пощенски адрес 2012-04-29 17:23:58
    admin2профилна снимка

    Здравейте

    Много ми се иска да Ви напиша, че няма място за притеснение, но, уви прокървяването по време на бременност ВИНАГИ изисква незабавна консултация, особено, ако както във Вашия случай е с тъмен цвят и продължително. 

    Нямате ли възможност да направите консултация с дежурно отделение в Германия?

    Стискам палци всичко да е наред и да се похвалие с добри вести!

    Лети

  9. Пощенски адрес 2012-04-29 16:57:04
    Гост

    Здравейте!И аз вече съм в 11 седмица,но с  големи притеснения.Прокървих много  преди два дена,сега намаля кървенето ,но все още го има,и цветът на кръвта е кафеникав ,много тъмна кръв .За съжалениесъм на гости в Германия и не мога да отида на гинеколог :(.Дали е нещо много сериозно ?

  10. Пощенски адрес 2012-04-12 09:08:17
    nadin-srпрофилна снимка

    здравейте! от днес и аз съм в 10 седмица...от седмица съм на утрогестан ,нош па заради същите тези болки....дано всичко да е добре до следващия преглед

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.