Потребители онлайн: 222 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 10 седмица

Бебе

Бебето е вече от 3,2 до 4,3 см. То е нарастнало с невероятна скорост през последната седмица и сега вече тежи 5 грама и е голямо колкото малка слива. Тази седмица е крайъгълен камък в развитието на плода. В десетата седмица всички органи на тялото са проектирани и до края на бременността те “само “ще се доразвиват“. Пръстите на крачетата и ръчичките са се разделили и опашката е изчезнала. Плодът вече има изработени вкусови луковици. Появили са се и зачатъци на основите на зъбите. Мозъкът се разраства с невероятна скорост - 250 000 нови неврони се появяват всяка минута! Сърчицето е напълно развито. Все още не могат да се различат външни полови органи, въпреки че е доказано, че в този период тестисите на момченцата са вече готови да произвеждат тестостерон.

Мама

Все още не се забелязва, че сте бременна.

Драстичното увеличаване на хормони в този период води след себе си до физическа и психическа некомфортност. Много бременни жени чувстват, че лесно се разстройват, че настроението им е твърде променливо. Не е изключено в този период венците Ви да са подути и да кървят по-лесно, на пипане и щитовидната жлеза е подута.

В този период ще започнете да увеличавате теглото си. Средно, за цялата бременост, бременната наддава 8-14 кг, но по-голямата част от увеличението на теглото става през втория и третия триместър.

Не е изключено да се чувствате непривлекателна, непълноценна и разтревожена за бъдещето. Не се безпокойте, това е нормално. Та нали Ви очаква най-важното събитие в живота на всяка жена, ще имате дете!!!

Има 53 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-03-27 18:33:12
    bibi91профилна снимка

    zdravei da tova e normalno matka raste v tozi moment i zatova e vazmojno da se 4ustvat bolki nisko dolo ne e pritesnitelno i az sam v 10 sedmi bremenosta mi varvi mnogo dobre i nqmam tarpenie da se rodi bebeto i da go gu6na :)

  2. Пощенски адрес 2012-03-12 21:05:13
    Гост

    zdr Misheto_20

    az sam v sa6iq period i sastoqnie kato teb

    v petak zaradi bolkite otidoh pri ginekologa si i mi izpisa Utrogestan 100 mg i moga da ti kaja 4e sega sled 3 den sam opredeleno po dobrerazbra nqdqvam se moq savet

    spodeli za bolkata s ginekologa si

    kasmet

  3. Пощенски адрес 2012-01-18 17:12:41
    Misheto_20профилна снимка

    Az sum v 10 sedmica , chuvstvam se mnogo izmorena i ot vreme na vreme imam stranni bolki dolu nisko. Tova normalno li e?

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.