Потребители онлайн: 392 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 12 седмица

Бебе

imageТази седмица дължината на бебето е вече около 6-7 см и то тежи между 8 и 14 грама. Учудващо, само за 3 седмици бебето се е удвоило! В тази седмица започва формирането на скелета и бавното калциране, въпреки че краищата на скелета остават меки и гъвкави, което позволява по-нататъшното му нарастване. Храносмилателната система е достатъчно развита, за да позволява пасаж на храна и газове, още известно като перисталтика. В червата вече може да се абсорбира захар.

Хипофизата, една от жлезите с вътрешна секреция, е започнала да функционира и вече произвежда хормони. Вече е възможно да се чуят и сърдечните тонове на бебето с доплер. Започват да се развиват и рефлексите на бебето. Кожата на бебето е много чувствителна, а мозъкът е развит дотолкова, че бебето вече може да изпитва болка. Клепачите са оформени и покриват очите, които ще останат затворени до седмия месец, когато те ще се дооформят. Малките мускулчета се развиват с пълна скорост и бебенцето се движи все по-интензивно дори и Вие да не чувствате това. Бебето вече може само да отваря и затваря устенце и стиска юмручета, както и да мести пръстчетата на краката.

Мама

image

В края на тази седмица матката Ви вече е нарастнала значително и е възможно да я усетите като подутина над срамната кост. Матката продължава да расте през цялата бременност и се връща в нормалните си размери в рамките на няколко седмици след раждането. Преди бременността матката е по-твърда и тежи около 70 грама, а при раждане тя достига тегло около 1,1 кг.

В края на тази седмица може вече да се почувствате по-добре и да усещате по-рядко позивите за повръщане и неприятното гадене. Вашата бременност вече не може да остане скрита за околните, особено ако за Вас тя не е първа. Нарастват размерите на корема, гърдите, бедрата и талията. Облеклото Ви трябва да бъде удобно и достатъчно широко.

Постарайте се да бъдете спокойна, тактична и упорита. Говорете по-малко, ограничете разговорите по телефона, така според психолозите се запазва вътрешната енергия. Слушайте приятна музика, гледайте забавни филми, създавайте си радости. И не забравяйте, че Вашето бебе чувства и чува всичко отвътре, та нали сега в него се формират важни качества като воля, смелост, великодушие...

Има 25 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-09-20 08:14:23
    Гост

    e

  2. Пощенски адрес 2012-09-16 19:50:33
    Гост

    zdr.v4era si pravih test za bremenost i nemoga da rzbera ne6to vtora 4erti4ka se vijda slabo imali bremenost molqte pi6i ?

  3. Пощенски адрес 2012-09-16 19:49:58
    Гост

    zdr.v4era si pravih test za bremenost i nemoga da rzbera ne6to vtora 4erti4ka se vijda slabo imali bremenost molqte pi6i ?

  4. Пощенски адрес 2012-08-22 20:27:27
    Гост

    body p

  5. Пощенски адрес 2012-03-19 07:14:07
    pepiiuliпрофилна снимка

    за жалост вчера направих спонтанен аборт на никого не го пожелавам пазете се мили бъдещи мами

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.