Потребители онлайн: 420 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 14 седмица

Бебе

Бременна в 14 седмица

Бебето е вече 8,1 до 11,4 см от главата до дупенцето, и тежи около 30 грама. То е с големината на грейпфрут. Лицето на бебето се развива все повече и сега можете да видите ясно основата на носа, както и ушите и очите, които все повече се доближават до крайните си позиции на главата. Друга основна промяна е покриването на цялото тяло и лицето с нежен мъх от косъмчета. Този мъх ще падне преди раждането. Щитовидната жлеза на бебето е формирана и започва да произвежда хормони. Ако бебето е момченце се формира простатата, а при момиченцата яйчниците се смъкват от корема към слабините. Част от меките хрущялни тъкани сега се се преобразуват в кости. Бебето вече има вежди, клепачи, но не и мигли.

Мама

От сега нататък през бременността ще се чувствате по-енергична. Умората, която сте изпитвали до сега отстъпва място на жизненост и кожата на повечето бременни „светва“ през този период. Матката расте от ден на ден и това може да се проследи чрез периодично внимателно напипване на горната й част. Краят на матката, който усещате при това постепенно ще се премества от срамната кост до над пъпа. Поради нарастването на корема Ви и повечето течности в тялото Ви, може би скоро ще стане наложително да започнете да носите дрехи за бременни.

Има 83 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2018-01-12 13:02:59
    devilпрофилна снимка
    Чувствам се добре, малко подута, но добре. Бебочето също е добре. Пропуснах скрининга, но доки ми каза, че изследванията са ми добри и няма нужда да го правя.
  2. Пощенски адрес 2017-06-11 20:30:36
    piroadпрофилна снимка
    Здравейте, така е тези изследвания дават процент на вероятност, не са категорични. Аз знам случай където всичко е изглеждало наред, а детето се ражда с даун. Радвайте се на бременноста си, както е казала докторката, другото ще се нареди както е решило. :) усмивки
  3. Пощенски адрес 2017-06-09 11:30:13
    piroadпрофилна снимка
    Здравейте, така е тези изследвания дават процент на вероятност, не са категорични. Аз знам случай където всичко е изглеждало наред, а детето се ражда с даун. Радвайте се на бременноста си, както е казала докторката, другото ще се нареди както е решило. :) усмивки
  4. Пощенски адрес 2016-12-20 09:53:31
    Гост

    Здравейте, в София в клиниката Света Петка биохимичният скрининг + ранната фетална морфология ми струваха общо 140 лв. Много съм доволна от качеството на услугата, получих много добро отношение и за щастие всичко засега е наред с бебето.

  5. Пощенски адрес 2016-12-17 10:52:21
    Гост
    В 13-та седмица си правих феталта морфология ,в Бургас- 80 лв и БХС - 52 лв. Клиника Лина
  6. Пощенски адрес 2016-11-27 23:56:34
    Гост
    Аз също ходих в МЦ Фемина при доц.д-р Димитрова и въпреки всичките й титли не съм изобщо доволна. Може и да си разбира от работата, не знан, но отношението й беше ужасно. През цялото време ме критикува, обвинява че чета в сайтове, обяснява как бременните нещо не им било наред и вместо да се радвали само се притеснявали, четели по сайтове и като дойдели на преглед питали само глупости. Каза ми да не съм я питала нищо, защото съм я занимавала с глупости и съм я разсейвала и неможела да си свърши работата. Докато ме преглежда понеже наблюдавахме с мъжа ми как подскача и се движи бебенцето в корема ми и се зарадвах в един момент и се засмях, тя ми каза да не съм се хилила, че ми мръднал корема и съм й пречела. Накрая я попитах дали всичко е наред с плацентата ми, тя ми каза ако не беше наред щях да кажа, какво съм я питала. Това според мен не е нормално лекарско отношение, особено към бременна. Силно не препоръчвам тази лекарка и центъра. Бяха ми препоръчали Марков, не знам защо отидох във Фемина
  7. Пощенски адрес 2016-10-12 17:57:43
    Гост
    Аз също ходих за Биохимичен скрининг в Медецински Център "Фемина" излезе ми 100 лева.Ехографа+кръв. И една уж докторка ми на говори страшни неща за синдрома на Даун. Почти сигурна че го има! Намери порок на сърцето в 12та седмица /а горкичкото бебоче няма, слава богу/, порок на черния дроб... И всичко това се оказа само в главата й! Д-р Икономова се казва!
  8. Пощенски адрес 2016-07-06 10:54:57
    Гост
    Здравейте,аз съм от Плевен. Сега съм в 14 г.с. и в 12 г.с. си правих БХС в Медицинския университет и разбрах,че от тази година това изследване вече е безплатно,така че аз не съм плащала нищо.
  9. Пощенски адрес 2016-07-01 12:50:12
    Гост
    Здравейте, аз съм 14 седмица и на мен ми правиха скрининг в 12 седмица и ми струваше 42 лв. във Велико Търново
  10. Пощенски адрес 2016-06-16 16:18:07
    Гост

    А на мен БХС ми излезе 10лв, защото сега има отпуснати пари за това изследване от касата и се заплаща само куриер.

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.