Потребители онлайн: 629 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 15 седмица

Бебе

fostret i vecka 15

Бебето тази седмица е около 10,2 см дълго и тежи около 50 грама. Шеметното развитие продължава с бясна скорост и бебето от ден на ден все повече изглежда като малко човече. Скелетът продължава да се калцира, а кожата на бебенцето е толкова нежна и тънка, че през нея могат да се видят кръвоносните му съдове. Цялото телце на бебето е покрито с тънък мъх, който опадва малко преди то да се роди. Нежните косъмчета на главичката и веждите продължават да растат. Някои бебета се раждат с косичка, а при други тя опадва заедно с мъха и те се раждат с гола главичка. Ако се направи ултразвук в тази седмица може да се улови момент, в който Вашето бебе смуче палеца си. Бебето извършва вече по-интензивни движения и може да сгъва ръчички в лактите, както и да свива длани в юмруче.

Мама

През тази седмица от бременността вече може лесно да се види, че сте бременна, особено, ако дрехите Ви са по-вталени и следват тялото Ви. Със сигурност можете да почувствате матката си, която е на 10 см под пъпа. Ако бременността Ви още не е датирана, възрастта на бебето може лесно да се определи чрез измерване на диаметъра на главичката на бебето с ултразвук. През тази седмица, а и през цялата бременност е много важно чрез храната, която поемате да си осигурявате редовен и достатъчен прием на калций.

Има 58 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2015-02-06 17:42:42
    Гост

    Здравейте,аз съм в 15 седмица,и за сега всичко е наред,витамини пия от 2 седмици.доктора ми предписа Pregnacare plus omega-3.Опаковката съдържа таблетки които са витамините,капсули -Омега 3.Пия ги веднъж на ден.Изписами и Малтофер фол-за ниския хемоглобин.Първа бременност ми е.В началото пиех около 5 вида хапчета заради болките в корема,в момента нямам такива,само понякога ако направя по-рязко движение ме заболява,но за 10 секунди и отминава,дали е нормално?

  2. Пощенски адрес 2015-02-03 23:35:40
    pavlina_24профилна снимка

    Аз съм в 14 г.с. след няколко дни влизам в 15. Втора бременност и сега за разлика от първият път знам какво да правя,така че мога да споделя опита си. Болки ниско долу в следствие на разтягането почти нямам, но ако усетя нещо ги туширам със шуслерова сол 7 във вид на гореща седмица.Относно зъбите, откакто ползвам йонна четка няма проблеми- нито с кариеси, нито с венци и т.н., но ако си е сериозна болка е задължително да се иде на зъболекар. Първата бременност пиех витамини за бременни, но се оказа че само качвам килограми, а бебето не наддава. Затова доки ги спря. Сега си взимам готови комбинации от суперхрани и нито гадене имах, нито умора, чувствам се добре  и какво по-хубаво от това. Който иска мога да му обясня какво взимам.

  3. Пощенски адрес 2015-02-01 22:36:59
    d_angelпрофилна снимка

    Здравейте,бъдещи мамчета! Аз съм бременна със второ дете, в 16 тата  седмица съм. Не им се притеснявайте толкова на тези болки.  Има да се разтягате до деветия месец и наред със радостта за бъдещото мъниче  ще вървят и  болки всякакви. Просто се наслаждавайте на тези 9 месеца доколкото ви е възможно!  Относно гореспоменатия проблем със венците и зъбите- в аптеките се продава САНДРИН  - течност, много стипчива и стягаща венците. Също действа и противовъзпалително.  Успех в бременеенето!

  4. Пощенски адрес 2014-10-22 19:08:28
    Stela_Nikolaiпрофилна снимка

    Privet i az sam v 15 g.s.Dnes bqh na pregled i izsledvaniq kazaha mi 4e pola e majki :)

    Za sega se 4ustvam dobre do sega sam povarnala 4 pati ot na4aloto na bremennosta i to ot silni mirizmi,ina4e gadeneto mi e 4esto.Bebeto varvi sas sedmica napred (Puh4o kato mama).ami pojelavm leka bremennost na vsi4ki ni.Uspeh

  5. Пощенски адрес 2014-10-02 09:47:26
    Elenkataпрофилна снимка

    Здревейте, момичита първа бременност ми е и имам въпрос свързан с приема на витамини. Вие почнахте ли да ги пиете /15 седмица/  и ако да какви ? Приятен и усмихнат ден.

  6. Пощенски адрес 2014-07-10 16:15:52
    Гост
    Мами, и аз съм в 15г.с. и все още имам леко гадене . Не мога да разбера , кое точно го провокира. За газираните напитки се убедих.
  7. Пощенски адрес 2014-07-07 13:52:34
    v_raevaпрофилна снимка

    Здравейте бъдещи майки :) аз съм в 15 седмица и се чувствам чудесно,качила съм до сега 2 кг.и смятам ,че е нормално.Доста често ми тече кръв от носа,почти всеки ден,но лекарката ме успокои че било нормално......

  8. Пощенски адрес 2014-06-20 14:33:28
    Гост

    Здравейте, момичета аз също съм в 15 г.седмица .Чувствам се малко уморена и все ми се спи. да не се притесняват бъдещите мами, аз също нямам корем, даже нито един килограм не съм качила, пък ям доста.

    - за паренето моя аг ми изписа днес "феминела урофорте-30таб."и от днес го почвам,дали ще има ефект, то ще покаже. на мен преди 3 седмици ми откриха клебсиела в урината,изписаха ми cefzil. и сега всичко е ок.

    на мен ми правиха Биохимичен скрининг в I-ви триместър на бременността (11 до 13+6 г.с.) БХС I ,втори още не са. +антитела. Фетална морфология още не са ми правили още,но най вероятно като отида след 2-3 седмици.

    лека бременност на всички.

  9. Пощенски адрес 2014-06-09 04:10:14
    nadencet0профилна снимка

    Здравейте :) относно коментар 37 на Алекс: знам едно ефикасно средство срещу зъбобол за бременни (моя бременна приятелка го беше открила) в чашка сипваш оцет, колкото по силен толкова по-добре, и в него слагаш сол, толкова много, докато спре да се разтваря. Жабуриш на болното място. Доста е неприятно, но има ефект :)

  10. Пощенски адрес 2014-06-07 16:13:10
    gloriaaпрофилна снимка

    zdravei te mili mami bremenna sam v 14+3 parva bremennost mie 

    i ot dva tri dena chustvam kak bebcho marda

    chustvoto e strahotno

    leka bremennost na vsichki ni:

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.