Потребители онлайн: 462 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 22 седмица

Бебе

Сега бебето е вече 19 cm от главата до опашката и тежи около 470-575 грама. Тялото продължава да се развива от ден на ден, както и вътрешните органи, които все повече се специализират във функциите си. Черният дроб на бебето вече произвежда ензими, които са отговорни за разграждането на билирубин, образуван в следствие разрушаваето на червените кръвни телца.

imageТъй като при бебето в утробата червените кръвни телца се обменят в значително по-голяма степен, отколкото при възрастните хора, при бебето в зародиш се формира и повече билирубин. Докато е в утробата, билирубинът от бебето чрез плацентата преминава в кръвта на майката и се разрушава в черния й дроб. След раждането, болшинството бебета показват признаци на жълтеница точно поради тези високи нива на билирубин в черния дроб на новороденото, които то още не е в състояние ефективно да разгради. Това се изразява само по себе си в жълтеникав оттенък на кожата и очите. Това състояние при повечето бебета преминава от само себе си, но понякога се налага и лечение с ултравиолетова светлина, тъй като светлината спомага разрушаването на билирубина.

Усещанията на бебето се развиват все повече, благодарение на по-пълния набор неврони в мозъчето му. Бебето започва да проучва собственото си тяло главно чрез докосване. Допирът едно от първите сетива, които се развиват и бебето движейки се чувства лицето, ръцете и краката си.

В яйчниците на момиченцата вече са формирани примитивните яйцеклетки, които то ще има през целия си живот. Матката е напълно развита.

Мама

Горната част на матката е вече около 2 cm над пъпа и Вие вероятно вече сте свикнала с бременността. Коремът Ви все още не е толкова голям, че да Ви създава неудобства в ежедневието. Вие можете да седите удобно, както и вероятно се накланяте без много затруднения.

Ако в предишните седмици сте страдали от гадене, то навярно този период отдавна е зад гърба Ви.

Обемът кръв значитело се е повишил, за да отговори на увеличените нужди на бебето от кислород и хранителни вещества. По-голямата част от увеличения кръвен обем е кръвна плазма, което като резултат води до разреждане на червените кръвни телца, състояние което в отделни случаи води до физиологични анемия или анемия. Измерването на това разреждане на кръвта, се нарича hematocrit и достига най-ниската си стойност около този период, след което започва увеличено производство на червени кръвни телца.

В тези седмици лекуващият Ви лекар или отговорната за Вас акушерка ще проверят дали не развивате анемия и ще вземат мерки за предотвратяване на това състояние.

Има 38 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2018-03-18 11:40:39
    Гост
    Здравейте. И аз вече в 22-ра седмица. Корема ми порастна за 3 седмици (преди това почти нямах нищо). Бебчо мърда от 14-15 седмица. Вече обаче стабилно си ме рита :) много ми идват хормоните но се стремя да съм.спокойна, но е трудно!
  2. Пощенски адрес 2018-03-10 17:47:32
    devilпрофилна снимка
    Тук сме. Нервите ми избиват постоянно, кръста ме боли ужасно. Беба рита, като вечер спи. Дано и като се роди нощите да си поспива. Другата седмица сме на преглед, дано всичко е наред
  3. Пощенски адрес 2018-02-25 16:58:39
    martina90lvпрофилна снимка
    И аз съм вече 22 седмица,бях на фетална морфология и бебето се развива много добре :) усещам го бебето още от преди 3 севмици,както си викам корема ми е много малък всъщност расте доста бързо и бебето със всеки изминал ден го усещам още повече :) и вечер като легна по гръб не мога да мръдна,много ме боли кръста.
  4. Пощенски адрес 2017-04-21 14:42:54
    Гост
    Здравейте и от мен аз също съм в 22. Седмица бебо е наред ,но всеоще не го осещам.
  5. Пощенски адрес 2017-03-04 19:09:47
    Гост
    Здравейте аз бях на преглед преди дни и в 20+6 дни бебочето ми е -356гр. И до тогава знаех че е момче,последния път на ф.м казаха момиче :)
  6. Пощенски адрес 2016-04-08 19:59:13
    Гост

    Пийте магнезий .яжте често и по-малко! Почивайте и се усмихвайте :)

    9-тте месеца бързо се търкалят

  7. Пощенски адрес 2015-12-17 18:13:52
    nattynattyпрофилна снимка
    Privet i ot nas! I nie sme tuk, dnes bqhme na fetalna morfologiya i za stastie vsi4ko ni e nared- sarce, puls, glava, stomah. S teglo okolo 490gr e toy,a az 66kg-5+3. I az uj sam aktivna, no sqkas ve4e vsqka hapka se trupa. Bebo rita po4ti denonostno, 4e 4ak me budi prez nostta. I taka, leko bremeneene na vsi4ki. Jivi i zdravi, i mng kuraj.
  8. Пощенски адрес 2015-09-20 11:10:24
    bobirashkovaпрофилна снимка

    Здравейте, бъдещи мами и ние с малката девойка сме в 22ра седмица. Усещам я още от 15та седмица, коластра имам от близо две седмици. Много ритаме и много шаваме, но всичко това е абсолютно нормално. Моята наблюдаваща каза, че колкото по активна е мама, толкова по-активно ще е и бебенцето. Но все пак не трябва да се преуморяваме. Започнаха и леки болки в кръста. Успех в бременеенето. ^_^ 

  9. Пощенски адрес 2014-11-09 18:53:43
    katerina944профилна снимка

    Dnez i moeto bebchi se vidq kak ritka i yseshta mnogo e hybavo yseshtaneto :) nqmam tarpenie da se poqvi na bql svqt i da si go gyshna

  10. Пощенски адрес 2014-10-29 09:39:55
    Гост
    Момичета нас ни боли гръб кръст таз още от 15+ много се шаваме ритаме бошуваме доста по активни от колкото чета в вашите коментари според вас дали е нормално :)

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.