Потребители онлайн: 422 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 22 седмица

Бебе

Сега бебето е вече 19 cm от главата до опашката и тежи около 470-575 грама. Тялото продължава да се развива от ден на ден, както и вътрешните органи, които все повече се специализират във функциите си. Черният дроб на бебето вече произвежда ензими, които са отговорни за разграждането на билирубин, образуван в следствие разрушаваето на червените кръвни телца.

imageТъй като при бебето в утробата червените кръвни телца се обменят в значително по-голяма степен, отколкото при възрастните хора, при бебето в зародиш се формира и повече билирубин. Докато е в утробата, билирубинът от бебето чрез плацентата преминава в кръвта на майката и се разрушава в черния й дроб. След раждането, болшинството бебета показват признаци на жълтеница точно поради тези високи нива на билирубин в черния дроб на новороденото, които то още не е в състояние ефективно да разгради. Това се изразява само по себе си в жълтеникав оттенък на кожата и очите. Това състояние при повечето бебета преминава от само себе си, но понякога се налага и лечение с ултравиолетова светлина, тъй като светлината спомага разрушаването на билирубина.

Усещанията на бебето се развиват все повече, благодарение на по-пълния набор неврони в мозъчето му. Бебето започва да проучва собственото си тяло главно чрез докосване. Допирът едно от първите сетива, които се развиват и бебето движейки се чувства лицето, ръцете и краката си.

В яйчниците на момиченцата вече са формирани примитивните яйцеклетки, които то ще има през целия си живот. Матката е напълно развита.

Мама

Горната част на матката е вече около 2 cm над пъпа и Вие вероятно вече сте свикнала с бременността. Коремът Ви все още не е толкова голям, че да Ви създава неудобства в ежедневието. Вие можете да седите удобно, както и вероятно се накланяте без много затруднения.

Ако в предишните седмици сте страдали от гадене, то навярно този период отдавна е зад гърба Ви.

Обемът кръв значитело се е повишил, за да отговори на увеличените нужди на бебето от кислород и хранителни вещества. По-голямата част от увеличения кръвен обем е кръвна плазма, което като резултат води до разреждане на червените кръвни телца, състояние което в отделни случаи води до физиологични анемия или анемия. Измерването на това разреждане на кръвта, се нарича hematocrit и достига най-ниската си стойност около този период, след което започва увеличено производство на червени кръвни телца.

В тези седмици лекуващият Ви лекар или отговорната за Вас акушерка ще проверят дали не развивате анемия и ще вземат мерки за предотвратяване на това състояние.

Има 38 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2014-08-03 17:51:27
    neli_astroпрофилна снимка

    И ние от днес сме в 22 седмица,бебчето е доста активно.Имам секрет от гърдите от няколко седмици,казват ,че е нормално,при вас как е ?

  2. Пощенски адрес 2014-07-18 19:43:25
    Гост

    25-S Ne se pritesnqvai useshtash go prosto si vuobrazqvash i si se pritesnila a te sega useshtat vsi4ko!vsi4ko e nared trqbva da si mnogo pozitivna i vsi4ko shte e ok!

  3. Пощенски адрес 2014-07-09 16:56:00
    krisi_9311профилна снимка

    здравейте и от мен след няколко дни сам на преглет при генеколога ритаме но преди няколко дни получих над камерна тахикардия проблеми с сърцето и сега се притеснявам за бебчо

  4. Пощенски адрес 2014-07-02 11:02:34
    Гост

    Аз влезьнах в 22-рата а почти не го усещам да вита.Миналата седмица бях на преглед и уж всичко е наред, а толкова се плаша,че не го усещам!Не знам какво да направя

  5. Пощенски адрес 2014-05-28 12:11:51
    Гост

    От жегата краката започнаха да ми се подуват .Все още работя ,предимно  в седнало положение ,което допълнително утежнява нещата .

  6. Пощенски адрес 2014-05-25 22:12:20
    devilпрофилна снимка

    И ние сме тук. Вече почваме с болки в кръста, но е поносимо. 

  7. Пощенски адрес 2014-05-25 22:12:17
    devilпрофилна снимка

    И ние сме тук. Вече почваме с болки в кръста, но е поносимо. 

  8. Пощенски адрес 2014-04-28 22:00:05
    mimzaпрофилна снимка

    Здравейте, днес влезнах в 22 седмица и ми е много притеснено понеже днес ми потече колостра, и искам да ви попитам дали това е нормално за този месец. Казвали са ми,че ако имаш много кърма коластрата ти теква в седмия месец, а сега съм в 6.

  9. Пощенски адрес 2014-04-28 21:53:19
    mimzaпрофилна снимка

    здравейте аз сега влезнах в 22 седмица.Днес ми поте

  10. Пощенски адрес 2013-11-08 14:00:32
    Гост

    Пишете на български бе хора, ще ставате родители!

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.