Потребители онлайн: 355 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 29 седмица

Бебе

Foster vecka 29Тази седмица бебето е 26 cm от главата до дупето и 39 см до от главата до петите. Сега вече то тежи 1300 грама. Бебето продължава да отваря и затваря очички вътре в матката и може вече дори да съзира силуети на предмети и дори хора, ако светлината е насочена пряко към корема Ви. Бебето е в почти непрекъснато движение и Вие със сигурност усещате голяма част от тях през деня. Движения, които усещате трябва да са достатъчно често. Ако смятате, че не чувствате движенията на плода, може да легнете и да се опитате да ги преброите. Вашето бебе трябва да извършва по около 10 движения на час. Ако преброите по-малко, е препоръчително да се свържете с наблюдаващия Ви лекар или акушерка.

Научни изследвания показват, че през тази седмица бебето не само чува Вашия глас, но също така може и да го разпознае, което доказва, че то вече има способността да научава, помни и разпознава.

Децата, които са родени прекалено рано са много мънички, дори и да са се появили само няколко седмици по-рано. Това е така, защото по-инензивният растеж се осъществява от този момент и до 36 седмица, след което отново леко се забавя. Момчетата обикновено тежат малко повече, отколкото момичетата при раждането. Родилното тегло често е между 3,2-3,5 кг, въпреки че отклонения от това тегло не са необичайни и не са повод за притеснение.

Мама

Матката е вече 9-10 cm над пъпа и общото наддаване на тегло е вероятно около 8,5-11 кг. Можете да забележите леко изтичане на мляко от гърдите. Млякото, което тече сега не е обичайното мляко, с което бебето ще се храни, а е така наречената коластра, специално адаптирано мляко от тялото, което съдържа много повече калории за бебето през първите дни на неговия живот. След коластрата започва образуването на обичайното мляко.

Има 44 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2019-05-14 00:31:40
    Dennissearfпрофилна снимка
    Реклоузер 6-10кв, КТП КОМПЛЕКТНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРНЫЕ ПОДСТАНЦИИ москва, Производство ктп москва и многое другое Вы найдете на нашем специализированном сайте: http://sviloguzov.ru/ - Здесь есть то, что Вам нужно!
  2. Пощенски адрес 2018-04-28 19:54:16
    devilпрофилна снимка
    Тук сме. Настинала съм или пък е вирус, но е ужасно! Не мога да дишам, не мога да се изкашлям, носа ми е запушен, болят ме ребрата - никак не съм добре. И на фона на това, че съм ограничена от лекарства в моето състояние, просто..... Иначе беба ритка, мести си ми корема - тя е добре
  3. Пощенски адрес 2015-09-30 12:51:15
    Гост

    Здравейте, искам да споделя с вас следното: По повод болките и спазмите или свиванията и втвърдяванията на корема около тези седмици на бременността - аз имам подобни усещания доста често още от края на 6-тия месец, но моят доктор ми каза, че в никакъв случай не са т.нар. предварителни или тренирочъчни контракции, а са крампи поради изчерпан магнезии в организма. Т.к. матката е мускул, а по време на бременността магнезият е рисков елемент, който често се изчерпва, то се получават крампи на мускулите. Също така е възможно да си имате достатъчно магмезий, но той да не се усовоява добре от организма поради обезводняване, защото водата е необходима за него. Налага се в такива случай да се пият над 2 литра вода - с бульонче вътре или с малко сол, за да се задържа в организма и паралелно да се ядят храни богати на магнезий или пък да се приема магнезий за бременни. По принцип хапчетата не са много препоръчителни, най-добре е магнезият от естествени източници, но трябвад а е в достатъчни количества. Така че оказва се че масово и бременните жени и лекарите им си мислят, че това са предварителни контракции, а всъщтност те в обичайният случай просто се бъркат с крампи поради неусвоен или липсващ магнезий. За усвояванаето на магнезият е нужен толкова калций, колкото и водата в организма. Не се плашете, но не си мислете, че са контракции,а  се консултирайте с компетентен лекар и вземете мерки, за да не се подценява ситуацията. Не бива и да се прекалява с магнезият.  Незнам защо са така масово некомпетентни следящите лекари, но не им се сърдете,а поемете отговорността за бременността си в свои ръце като се консултирате още и ако се наложи още веднъж, докато не се изясни всичко. Ако паралелно с тези свивания долу ниско в корема имате и крампи на краката, това е знак че със сигурност се касае за крампи, а не за контракции и трябва да внесете магнезий или да пиете много вода.

    Прегръдки на всички.

  4. Пощенски адрес 2015-06-30 11:09:53
    Гост

    Zdraveite maicheta!  :) Veche sam v 30 g.s. i moeto momchence teji 1800g. Iskam da popitam v koq sedmica vlizam v 8 mesec? Jelaq vi leko i uspeshno rajdane. :))

  5. Пощенски адрес 2014-11-27 18:05:17
    Гост
  6. Пощенски адрес 2014-11-27 18:04:55
    Гост

    zdraveite az sam v 28 sedmza.Iskam da popitam zashto rodaljava da mi se gadi?Ot tova gadene mi se vazpali zlachkata  sega sam na dieta.No vapreki pak kato imam kiselini  vse edno ogan izliza ot garloto mi.Ako nqkoq ot vas e na qsno neka pishe.Blagodarq vi!

  7. Пощенски адрес 2014-10-10 16:18:08
    v_raevaпрофилна снимка

    Здравейте мами,тъкмо влизаме с моята бебка в 29 сед.и тежим 1300г. :) ритаме нормално,от време на време имам болки в гърба,точно като преди цикъл.Разбрах от доктора,че са един вид контракции и не трябва да ги има.Трябва ми повечко почивка :)

  8. Пощенски адрес 2014-07-25 20:08:47
    vanq87профилна снимка

     за тези болки и втвърдяване на корема горе при стомаха това са контракции аз пия магнерич,който ми изписа моята гинеколожка защотои аз имах болки ниско долу.ние сме в 29 седмица по активни сме особенно като с полегна леко бременеене и леко раждане!!!!!!мами

  9. Пощенски адрес 2014-07-16 22:13:03
    devilпрофилна снимка

    И ние сме тук. Здрави сме, големи сме, а след няколко дни ще идем на ФМ

  10. Пощенски адрес 2014-06-17 13:03:14
    Гост

    zdraveite mili mami az sum v 2-q den na 30 sedmica  moq bebo izkliuchitelno mnogo murda i rita  i az imam bolki samo che nisko dolo i ot lqvo i ot dqsno kakto i vtvurdqvaniq na stomaha doktora ne znae ot kakvo sa kaza mi kogato imam bolki da si legna i da vzema nosh -pa ..... bolkite sa kratkotraini no na momenti dosta silni spored doktora ne sa li po chesti ot prez 1 chas znachi nqma za kakvo da se pritesnqvam  vie kakvo shte kajete bolkite sa ot predi mesec i malko :)

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.