Потребители онлайн: 397 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 33 седмица

Бебе

Бебето тежи вече 2 кг и е дълго цели 45 cm от главата до петите. Освен да плаче, бебето вече може да прави всичко, на което е способно едно новородено бебе в 40 седмица. В матката вече става доста тясно за бебето, но въпреки това това то все още има възможност да ритка и да се движи. Бебето спи много през този период, подобно на новородено. Движение на очите по време на REM съня карат учените да вярват, че малкото бебе вече сънува в утробата.

Когато бебето е будно, то все повече използва сетивата си. То се учи от това, което долавя слушайки и докосвайки. Бебето вече най-вероятно се е фиксирало в крайното положение, в което ще бъде до раждането (така нареченото предлежание) и сега е с главата нагоре (седалияно предлежание) или надолу (главично предлежание). При опипване на корема или чрез ултразук може да се определи коя част на бебето е предлежаща.

Ако бебето се роди през тази седмица, то белите му дробове най-вероятно са достатъчно силни, за да може то да диша без външна помощ, но то все още се нуждае от грижите на специално обучени лекари и медицински сестри, неонатолози.

Очите на бебето са отворени, когато то е будно, а цветът им е син, независимо от това какъв ще бъде той в по-късна възраст, тъй като пигментацията на окото още не е напълно развита. Крайното оцветяване на очите изисква те да са изложени на светлина, което става няколко седмици след раждането.

Мама

Вашата матка е вече на около 15 cm над пъпа. Вие сигурно сте наддали 10-13 кг. През последните седмици много бременни се оплакват от по-честата нужда да уринират. Това се дължи на нарастващият натиск на матката върху пикочния мехур. Матката Ви вече е около 500 пъти по-голяма, отколкото преди да забременеете!

Производството на червени кръвни телца в тчлото Ви се е увеличило и усещането за слабост и задъхване може да намалее през този период.

Има 43 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-07-02 15:27:54
    Гост

    moeto bebe v 5 den ot 33 sedm teji 2300?mnogo li e ?mai e edro?

  2. Пощенски адрес 2012-06-18 10:58:23
    salimovaпрофилна снимка

    33 sedmica... Trqbva oste tarpenie  :(    do golqmata sresta s bebo 

  3. Пощенски адрес 2012-05-30 14:38:48
    Гост

    Добре казано но може да е по подробно.

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.