Потребители онлайн: 288 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 38 седмица

Бебе

През тази седмица бебето е с дължина около 50 cm, измерено от главата до петите и тежи около 3,1 кг. То все още нараства, както на тегло, така и на дължина. Всички органи са напълно изградени и подготвени за появата му.

През последните няколко седмици, бебчето натрупва погълнатите отпадъци  в стомахчето и червата. Тези отпадъци (изпражнения) са зелено-черни, подобни на смола и се наричат мекониум. Те се състоят от кожни клетки и лануго косъмчета, които бебето е погълнало и не е изходило. Това е първото изпражнение (мекониум), което бебето ще изходи след раждането. Понякога се случва бебето да изпусне частично или изцяло натрупаното изпражнение още преди да е напуснало матката, като в такива случаи при раждане околоплодните води са оцветени („замърсени“), а бебето частично е покрито със зелено-черна смола. Замърсяването на околоплодните води с мекониум изисква специално обгрижване на бебето, което се извършва от израждащия персонал.

Ако бебето е момче, тестисите са се смъкнали и в тази седмица и двата са заели своето окончателно място. При около 1% от родените момчета тестисите не са слезли и това се установява при първите прегледи на неонатолога (или преглеждащия педиатър). Това се прави, защото задържането и несмъкването на тестисите може да доведе до безплодие или до рак на тестисите.

Главата на бебето е мека и лесно изменяща формата си заради фонтанелите, които могат да се оприличат на подвижни плочки, които все още не са се съединили. Тази лесна деформируемост на костите на главата позволява  лесното преминаване на бебето през родилния канал. Това по никакъв начин не е опасно за бебето, но може да доведе до странна форма на главата в момента след раждане, която много бързо се изменя обратно.

Очите все още  нямат доизградени слъзни канали, които се дооформят няколко седмици след раждане.

Мама

Преди родилния процес да започне, може да започнете да усещате подготвителни контракции. Това са контракции, различни от контракциите на Бракстон-Хикс, които сте изпитвали до момента. Тези контракции подпомагат скъсяването на маточната шийка, разкритието и изгонването на околоплодните води. Те могат да бъдат намалени, ако се изправите и направите малка разходка из стаята. Горната част на матката е в тази седмица  16,5 - 18 cm над пъпа.

Може би се чувствате огромна и тежка, но дръжте се! Крайната цел съвсем не е далече!

Бебето може да се роди всеки момент. Само 5 % от всички деца се раждат на изчислената дата.

Има 39 коментари към дадената статия

 1. Пощенски адрес 2018-06-30 10:16:42
  devilпрофилна снимка
  Тук сме. Както и предишния път ме спешиха да стягам багажа - молеха се да вляза в 9тия. Но.... възгледи за сега да излиза - нулеви. Много ме боли кръст, като легна и са ми необходими 15 мин да стана. Много съм нервна и от една седмица не мога да спя. След три дни сме на преглед да видим какво е положението. Май и този път ще преносвам, има такава вероятност, а и го чувствам така.
 2. Пощенски адрес 2016-01-24 00:25:09
  Гост
  Здравейте, мами! И ние сме в 38 седмица и си чакаме най-спокойно. Не бързам за никъде не знам защо - може би заради интуицията ми, кото казва че няма да се родим скоро, заради това че искам да растем още или защото ми харесва да сме си двете заедно :) Тежи ми, но е поносимо. Леко раждане на всички!!!
 3. Пощенски адрес 2015-09-26 14:28:18
  Гост
  Mersi mnogo :) nqmam tarpenie veche da se sreshnem sas moito momchence :* :)
 4. Пощенски адрес 2015-09-26 11:37:38
  devilпрофилна снимка
  Остаряла плацента означава че е преминала 3та степен на зрялост т.е. очаквай всеки момент да родиш.
 5. Пощенски адрес 2015-09-26 09:05:02
  Гост
  Zdr 38 i 2 kazaha mi che placentata mi e ostarqla tova prechili na bebeto ako moje nqkoi da mi otgovori mersi predvaritelno :)
 6. Пощенски адрес 2015-09-25 05:31:01
  Гост
  I nie sme veche 38 i 1 vsichko e na ret bebcho teji gore dolu 3 kg vcheta vqhme na preglet i ni kazaha che placentata e dosta stara sega ochakvame golemiq den vseki momet ni kazaha imam leki bolki. kasmet na vsichki mami i leko rajdane
 7. Пощенски адрес 2015-07-25 02:14:33
  tonni7профилна снимка

  Здравейте днес и ние влязохме в 38 седмица :) с нетърпение вече си чакам малката принцеса, искам да си я нагушкам и нацелувам много :)))

 8. Пощенски адрес 2014-12-30 01:29:30
  Гост
  Do 28 -Geri zdravei geri tova ne sa ritnicheta a bebcheto ti halca
 9. Пощенски адрес 2014-12-25 11:23:24
  stoichevapenkaпрофилна снимка

  chestita  koleda na vsicki mami i vesela nova godina

 10. Пощенски адрес 2014-12-13 13:50:55
  Гост

  и ние сме в 38 седмица, все още бебека е мн активна и шава постоянно.искам още да се разхождам, но мн бързо се уморявам вече. въпреки, че нямам търпение за срещата с моето момиченце, предпочитам да расте още в корема ми до термин. леко раждане на всички.

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.