Потребители онлайн: 408 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 38 седмица

Бебе

През тази седмица бебето е с дължина около 50 cm, измерено от главата до петите и тежи около 3,1 кг. То все още нараства, както на тегло, така и на дължина. Всички органи са напълно изградени и подготвени за появата му.

През последните няколко седмици, бебчето натрупва погълнатите отпадъци  в стомахчето и червата. Тези отпадъци (изпражнения) са зелено-черни, подобни на смола и се наричат мекониум. Те се състоят от кожни клетки и лануго косъмчета, които бебето е погълнало и не е изходило. Това е първото изпражнение (мекониум), което бебето ще изходи след раждането. Понякога се случва бебето да изпусне частично или изцяло натрупаното изпражнение още преди да е напуснало матката, като в такива случаи при раждане околоплодните води са оцветени („замърсени“), а бебето частично е покрито със зелено-черна смола. Замърсяването на околоплодните води с мекониум изисква специално обгрижване на бебето, което се извършва от израждащия персонал.

Ако бебето е момче, тестисите са се смъкнали и в тази седмица и двата са заели своето окончателно място. При около 1% от родените момчета тестисите не са слезли и това се установява при първите прегледи на неонатолога (или преглеждащия педиатър). Това се прави, защото задържането и несмъкването на тестисите може да доведе до безплодие или до рак на тестисите.

Главата на бебето е мека и лесно изменяща формата си заради фонтанелите, които могат да се оприличат на подвижни плочки, които все още не са се съединили. Тази лесна деформируемост на костите на главата позволява  лесното преминаване на бебето през родилния канал. Това по никакъв начин не е опасно за бебето, но може да доведе до странна форма на главата в момента след раждане, която много бързо се изменя обратно.

Очите все още  нямат доизградени слъзни канали, които се дооформят няколко седмици след раждане.

Мама

Преди родилния процес да започне, може да започнете да усещате подготвителни контракции. Това са контракции, различни от контракциите на Бракстон-Хикс, които сте изпитвали до момента. Тези контракции подпомагат скъсяването на маточната шийка, разкритието и изгонването на околоплодните води. Те могат да бъдат намалени, ако се изправите и направите малка разходка из стаята. Горната част на матката е в тази седмица  16,5 - 18 cm над пъпа.

Може би се чувствате огромна и тежка, но дръжте се! Крайната цел съвсем не е далече!

Бебето може да се роди всеки момент. Само 5 % от всички деца се раждат на изчислената дата.

Има 39 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2014-10-14 14:46:59
    Гост

    Здравейте бъдещи и настоящи мами :).и аз съм в 38-ма седмица и очаквам всеки момент мъника да излезе на бял свят.Ще раждам в окръжна болница Бургас.Пожелавам на всички мами леко раждане!

  2. Пощенски адрес 2014-09-27 17:38:01
    Гост

    zdraweite badeshti mami :) iskam da popitam njakoq ot vas da i se e sluchva;lo bebcho postojanno drez njakolko sekundi da e rita na edno i sashto mjasto 

  3. Пощенски адрес 2014-09-17 11:36:52
    devilпрофилна снимка

    Здравейте! И ние сме тук. Уж нямаше да издържим до термин, а остава седмица. Не сме качили почти нищо, но не се оплаквам. Утре съм на преглед (може би последния) и ще видим какво е положението. Още не ми е паднал корема, околоплодните с в норма, но пък на УЗИ-то ми казаха, че плацентата почва да старее, което е добър признак за наближаващата среща.
    Успех на всички мами с бременността и предстоящото раждане.

  4. Пощенски адрес 2014-09-01 09:50:56
    v.petrova1989профилна снимка

    Здравейте. и аз съм в 38-ма седмица :) Има ли някой от вас, който ше ражда в Окръжна болница? 

  5. Пощенски адрес 2014-07-31 11:58:47
    Гост
    • Vuv 38 s i malko meeee strahh ot rajdaneto,no reshih da rodq sus upoiiiiika,no dokato stigna 5sm razkritie mee strah dali shte boli mnogo....
    •  
  6. Пощенски адрес 2014-07-23 00:27:22
    bebolinaпрофилна снимка

    Здравейте и от нас.И ние сме вече в 38 седмица.Днес бяхме на последен ехограф бебка тежи 3.300кг .Много съм щастлива и с нетърпение очаквам момента в който ще си я гушна за пръв път.Ще раждам нормално,надявам се да няма усложнения.Първа бременност ми е и се вълнувам ужасно много,не ме е страх въобще.А колкото до ритничетата,мисля,че е до бебче,а не до пола,защото нашата мадама доста силно рита ,но мен това ме радва.Успех на всички желая здрави и усмихнати бебчета :)

  7. Пощенски адрес 2014-07-21 14:46:30
    SilviaPetrovaпрофилна снимка

    Пожелавам леко раждане на всички и успех 

  8. Пощенски адрес 2014-07-21 14:45:26
    SilviaPetrovaпрофилна снимка

    И аз съм в 38 седмица ,вече много ми тежи второ дете ми е и с каката нямах тези отоци на краката и ръцете и не бях качила толкова килограми, но пък всяко шаване и риткане хем ме боли хем ме радва с каката нямах чек такива ритничета явно при мъжете е различно. Пожелавам успех на всички мами и да се радваме на здрави и щастливи бебоци

  9. Пощенски адрес 2014-07-03 21:23:18
    Гост

    Здравите мами ние сме в 38 седмица и 1 ден вчера получихме прокървяване много се зарадвахме но за съжаление беше фълшива тревога . Сега освен да чакаме големият ден друго не ни остава .Пожелавам успех и леко раждане на всички бъдещи мамии.

  10. Пощенски адрес 2014-06-27 08:15:13
    Гост

    zdr.MAMI nie zapo4vame 38 sedmica.Pri men rajdaneto 6te e s1s sekcio.

    4estito na rodilite

    leko rajdane na ostanalite

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.