Потребители онлайн: 441 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 5 седмица

162955B

Бебе (или ембрион)

Вие сте сега във втория месец на бременността, а бебето е на 3 седмици. Може би току-що сте научили, че сте бременна и имате много въпроси. Плодът или ембрионът тази седмица е достигнал цели 1,25 мм, което е съизмеримо с една трошица хляб. В тази трошица, обаче, се случват вече толкова много неща!

Семенцето, което ще се развие до сърце се оформя в този момент, както и това на мозъка, гръбначния стълб, мускулите и костите. Ембрионът вече има отделни елементи, които по-късно ще се превърнат в глава, гръб и стомах.

Мама

Важно е да приемате витамини и да ядете пълноценна храна, за да предотвратите родилни дефекти, дължащи се на липса на важни за плода хранителни вещества.

По това време може да започнате да изпитвате гадене, главно през нощта или рано сутрин. Това се дължи на хормоналните промени в тялото Ви, както и на факта, че черният дроб трябва да положи повече усилия за пречистване на кръвта. Това може да доведе до чувство на гадене, особено на празен стомах. Ето защо, срещу гаденето може да помогне да хапнете или да пийнете нещо, преди да станете - помолете Вашия партньор да Ви направи сандвич, да Ви донесе обикновени бисквити или да Ви изненада с прясно приготвен сок. Ако това не помогне, опитайте с някои от лекарствата за гадене, които се продават без рецепта в аптеките или се консултирайте с Вашия гинеколог.

Има 33 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2016-03-28 17:12:13
    Гост

    Здравейте и от мен, дами! Моят последен цикъл започна на 21.02.16 и след това не ми дойде. Цикълът ми е 26 дни и очаквах да ми дойде на 18.03.16. При мен проблемът е, че съм с обърната матка и генеколожката ми каза, че може да отнеме повече време но един ден ще имам бебче. На 06.03.16 бях в овулация (усещам, защото много ме боли корема, когато съм в О) и тогава го направихме с моят любим.....и стана! Неможах да повярвам, защото много ме болеше корема и гърдите, имах чувството, че всеки момент ще ми дойде. Направих си тест и естествено показа 2 чертички. Сега съм 6г.с. и корема не спира да ме боли. Докторката каза, че това е заради обърнатата ми матка. Сега е в процес на обръщане към нормална и се разтяга. Имах 2 пъти кафяво зацапване, веднъж след полов акт и веднага след вагиналния преглед. Това се дължало на чувствителността на матката, тъй като сега тя е изпълнена с кръв и може от най-малкото нещо да прокърви. Това ми обясниха на мен, мами! Дано всичко е наред, защото искам това бебче! Пожелавам на всички лекаа бременност! :)

  2. Пощенски адрес 2016-03-12 14:20:17
    blondmeriпрофилна снимка

    Здравейте и честито на всички бъдещи мами! Аз също съм в 5тата седмица и се чудя, дали трябва веднага да отида на лекар или мога да изчакам 9тата седмица, за да се види по-ясно малкото човече...

  3. Пощенски адрес 2016-02-28 15:10:23
    Гост
    Zdraveite mamcheta :) posledniqt mi cikul beshe na 23.01.16 poprincip mi idva po rano ot datata na predniq cikul ili tochno na datata no tozi put mi zakusnqva dosta vreme priznavam malko sum uplashena do sega nikoga ne mi e zakusnqvalo a po tozi kalendar ispisva che sum bremenna v 5gs imam bolki kato za cikul no cikalut go nqma vuzmojno li e naistina da sum bremenna i kalendara da ischislqva pravilno ???
  4. Пощенски адрес 2014-10-02 22:23:32
    Гост

    Zdraveite i chestito na vsichki badeshti mami,pravim opiti otdavna no tozi pat leko prokarvih okolo 25ti (I kazah na maja mi ili shte stavash tati ili shte mi doide).Posle 3 dni nishto...i na 30.08 mi doide cikala,samo che mnogo obilno...vikam niama bebe i tozi mesec.Ochakvah da mi doide na 27-28.09 no taka i ne doide i poneje ne  obicham da chakam na 29ti si kupih test.Izleze polojitelen i vednaga si zapazih chas za lekar...kazaha che moje bi niama da se vidi,che shte e mnogo malko,no se vidia i se okaza che sam v 5 genna sedmica i az....Niamam gadene,prosto na momenti mnogo mi se spi i si hapvam dosta,a kato se natovaria malko poveche me boli krasta,no siadam da si pochivam.Pusheneto i men me machi,edna poznata mi kaza namali gi ne gi spirai ot riaz....taka i pravia.Sutrin si pravia 2 princesi i chasha mliako za bebo,a sled tova cigara s chasha bezalkoholno za mama.Na 15sme na pregled,nadiavam se vsichko da e nared.Leka bremennost na vsichki...a tezi koito sa v ochakvane,pojelavam vi da vi se sluchi v nai-skoro vreme i piite folieva kiselina,zashtoto doktorkata mi vika piete li vitamini? Kazah da eto gi i tia Aaa da te imat vsichko (ama nikoi ne ti kazva predi da zabremeneesh che e polezno) ;) Priatna vecher na vsichki

  5. Пощенски адрес 2014-09-15 18:19:52
    Гост

    zdraveite...moqt problem e sledniqt..na 3 avgust mi beshe cikulut sledovatelno na 3 septemvri trqbvashe da mi doide,no na men vinagi mi idwa 3 4 dena po rano sled posledniq cikul...na4 septemvri otidoh na genekolog nqmashe nishto no matkata mi beshe razshirena 2,5sm ako ne se luja i mi kaza da otida na 15 na pregled..otidoh dnes i imashe cherna tochica toest sum bremenna obache doktorut mi kaza che sum v 5 sedmica...no na men ne mi se vqrva poneje s mujut mi ot 13 avgust se reshihme da imame dete i sled tova sum zachenala ne e predi tova zashtoto ne e svurshval v men...dali doktorut se e oburkal i zatova da mi e kazal che sum v petata sedmica...

  6. Пощенски адрес 2014-08-17 01:03:47
    Гост

    Momi4eta,zdraveite..pi6a vi,za6toto sum izpla6ena. Predi dni razbrah,4e sum bremenna, po kalendara ot4ita 6 g.s.... imah po nqkolko kapki bledo kafqva kruv, predpolagam... na den, no ne pove4e. Sega kato,4e li se zasili, i e s po-tumno kafqv cvqt,no ne e obilna... nqmam bolki, nito gadene...
    nqkoi ima li si ideq dali e normalno,za6toto iz4etoh sumati forumi i navsqkude opi6e razli4no.

  7. Пощенски адрес 2014-08-03 23:22:59
    niki-taпрофилна снимка

    Здравейте :)

    Току-що видях двете черти и съм много щастлива. Излиза, че съм в петата седмица. Мисля утре да отида на лекар за потвърждение. Рано ли е за ултразвук?

  8. Пощенски адрес 2014-07-30 10:44:17
    Гост
    Zdraveite,v 5gs sum i nqmam nikakvi oplakvaniq,nito gadene,nito sanlivost.Problema s cigarite obache mnogo me pritesnava.Postoqnno mi se pu6i,molq daite savet,kak da se oturva ot tqh
  9. Пощенски адрес 2014-06-01 12:18:59
    Гост

    Да наистина и аз съм в 5та седмица ! Нямам гадене, но страшно много ми се спи. Както си лягах в 2 изведнъж започнах да си лягам в 11. Проблема с цигарите е наистина голям, все пак успявам да се овладея до някаква степен, а от няколко дни изобщо не пуша...наистина няма как трябва да се направи всичко възможно да не се вреди на малкото човече.

  10. Пощенски адрес 2014-03-07 17:31:24
    Гост
    И аз съм така от време на време болки в корема но са нормални

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.