Потребители онлайн: 370 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 5 седмица

162955B

Бебе (или ембрион)

Вие сте сега във втория месец на бременността, а бебето е на 3 седмици. Може би току-що сте научили, че сте бременна и имате много въпроси. Плодът или ембрионът тази седмица е достигнал цели 1,25 мм, което е съизмеримо с една трошица хляб. В тази трошица, обаче, се случват вече толкова много неща!

Семенцето, което ще се развие до сърце се оформя в този момент, както и това на мозъка, гръбначния стълб, мускулите и костите. Ембрионът вече има отделни елементи, които по-късно ще се превърнат в глава, гръб и стомах.

Мама

Важно е да приемате витамини и да ядете пълноценна храна, за да предотвратите родилни дефекти, дължащи се на липса на важни за плода хранителни вещества.

По това време може да започнате да изпитвате гадене, главно през нощта или рано сутрин. Това се дължи на хормоналните промени в тялото Ви, както и на факта, че черният дроб трябва да положи повече усилия за пречистване на кръвта. Това може да доведе до чувство на гадене, особено на празен стомах. Ето защо, срещу гаденето може да помогне да хапнете или да пийнете нещо, преди да станете - помолете Вашия партньор да Ви направи сандвич, да Ви донесе обикновени бисквити или да Ви изненада с прясно приготвен сок. Ако това не помогне, опитайте с някои от лекарствата за гадене, които се продават без рецепта в аптеките или се консултирайте с Вашия гинеколог.

Има 33 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2014-02-06 15:47:51
    Гост
    Zdraveite,Az sum v 6 gs,vijdam che povecheto budeshti mami imat sushtite oplakvaniq za bollki v oblastta na korema! Az bqh po sushtiqt nachin,bolkite napodobqvat kakto tezi predi cikul,no Az vse pak otidoh na lakar I te mi kazaha che Tova e normalno! Sega sum v period na chakane 2 sedmici...,togava se nadqvam da Vidq neshto poveche ot Edna cherna tochica :))))! Problemut s cigarite e naistina seriozen,no Az gi sprqh predi sedmica....,mnogo e kofti no vse pak trqbva da Mislim za chovecheto koeto raste v nas :))! Leko bremeneene na vsichki :)))))))
  2. Пощенски адрес 2014-01-26 22:17:20
    GaliYorgпрофилна снимка
    Zdraveite, i az sum v 5 tata sedmica,za radost qnmam nikakvi problemi s gadene za sega , v nachaloto nqmah nikakvi simptomi koeto me pritesnqvashe sled kato opitvahme za nqkolko meseca . Napravih si test 5 dni predi da mi doide i beshe otricatelen, edin den mi zakusnq i si napravih vtori test koito beshe polojitelen i gurdite chak predi nqkolko dni zapochnaha da me nabolqvat .prosto spodelqm za tezi koito se chudqt kakvo stava . Malko e strashnichko sega poneje ne se znae , vsichko moje da stane ot nas se iska samo da se pazim , da se hranim dobre i da chakame. Pojelavam uspeh na vsichki budeshti maiki i tezi koito opitvat :)))) A za pregled az kato se obadih na doktora mi te me prepratiha na midwife-a i tq kaza che chak skan i pregled shte iamam v 9 sedmica
  3. Пощенски адрес 2013-12-03 21:43:16
    Гост

    Здравейте! Поо мой изчисления сум в 5 г.с и днес ходих на преглед,но доктора ми каза, че е мн рано и трябва да ида след 2 седмици. Нормално ли е да не се вижда още нищо?

  4. Пощенски адрес 2013-09-14 11:12:03
    Гост

    Здравейте! Според калкулатора съм бременна в 5-та седмица. Направих два теста вчера след работа. Първи положителен, даже много ясно изразена цветна линия Т. Но за сигурност направих още един-същият резултат. Миналата година октомври месец се случи при мен за първи път да забременя. Но по коледа направих спонтанен аборт. Оказа се многоплодна бременност. Изхвърлих 3 ембриона :(. Нямах усложнения, не се наложи чистене, всичко стана от самосебе си. Но тогава имах силни болки ниско в корема и прокървяване. Иначе имах ужасни симптоми-гадене иповръщане. Сега ги имам същите. И слава Богу е само това. Закъсня ми 8 дена, но по начинът по който се чувствах знаех, какво е... Когато тестовете показа просто ми потвърдиха съмненията. Сега ще се пазя повече, защото тогава имах силни натоварвания и физически и психически. Единственото, което ме тревожи сега, че карам 24 часови смени... Дано този път всичко е добре. Пожелавам го на всички вас!

  5. Пощенски адрес 2013-08-23 19:27:32
    aleksandraпрофилна снимка
    V momenta sam v 5 sedmica i nai mnogo me pritesnqva tova che pusha mucha se da gi namalq kolkoto moga no postoqnno si mislq za cigari s kakvo moje da me posavetvate
  6. Пощенски адрес 2013-01-29 20:52:49
    Гост

    zdraveite predi godina napravih spontanen abort v 5 - 6 g.s ot nqkolko meseca pravim opiti no vse neuspe6ni minaliq mesec mi doide na 25.12,2012 no pravihme opiti edna sed predi i edna sed sled ovolaciqta sega trqbva6e da mi doide na 25 ti za6toto mi e redoven cikala no mi zakasnqva imam bolki nisko dolu malko me bolqt i gardite praveh si nqkolko testa i vse opricatelni ako nqkoi znae ne6to i moje da mi pomogne sas savet 6te sam vi mnogo blagodarna

  7. Пощенски адрес 2012-05-26 12:31:12
    Iva_75профилна снимка

     

    Напишете нещо за втората бременност, убеждавам се че не  е като първата, но какво още...?
  8. Пощенски адрес 2012-05-05 07:45:31
    Гост

    и при мен положението е сходно с твоето- 5гс нямам гадене , но имам болки долу в дясно , казва се че е нормално.

  9. Пощенски адрес 2012-04-27 13:06:24
    admin2профилна снимка

    Здравейте

    Болките в корема в началото на бременността в повечето случаи не са повод за притеснение и се дължат на подготвяне на тялото за предстоящите промени по време на бременността.

    Въпреки това, когато болите са локализирани единствено от едната страна и/или са съпътствани с розово-червено течение, то тогава е препоръчително посещението на гинеколог, за да се изключи възможността за извънматочна бременност.

    Стискам палци всичко да е наред и скоро да се похвалите с нарастващо коремче!

    Лети

  10. Пощенски адрес 2012-04-25 22:44:16
    Гост

    az sum v petata sedmitsa...ne mi se gadi no imam silni bolki v korema nisko i v liavo...normalno li e tova?ako niakoi znae molia pishete....

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.