Потребители онлайн: 440 гости
Още в категорията Зачеване |

Бременна ли съм? Десет най-ранни признака на бременност

sleepingwomanАко подозирате, че сте бременна, вие със сигурност сте едновременно разтревожена, щастлива, както и горите от желание да разберете дали наистина сте бременна.

Тъй като много от ранните признаци на бременността са същите както и в резултат на стрес, хормонални промени или други фактори, е трудно само на основата на тези симптоми да се направи заключение, че сте бременна.

Ние, екипът на Бебе и мама съставихме списък на десет най-често срещани симптоми, които могат да се проявят в началото на бременността. Колкото повече симптоми от този списък съвпадат с Вашите симптоми, толкова по-голяма е вероятността да сте бременна.

1. Липса на менструация

Закъснялата или пропуснатата менструация е може би най-честата причина жените да купуват тестове за бременност. Въпреки, че това е един от първите признаци на бремеността, за жени, подложени на стрес, с нередовна менструация, или за такива, които не си водят календар е вероятно добра идея да съчетаят този симптом с някои от последващите в списъка.

2. Гадене или прилошаване

Гаденето и повръщането са други общи признаци на бременност. Много често се говори за "сутрешна болест", защото гаденето се проявява предимно в сутрешните часове. Въпреки това е напълно вероятно появяването му и по всяко друго време на деня. Макар че тези симптоми обикновено възникват едва около месец след забременяване, при много бременни жени те се проявяват по-рано, докато други изобщо не изпитват подобни затруднения.

3. Болезнени и подути гърди

Около две седмици след зачеването, зоната около зърната на гърдите потъмнява и се разширява. Повишените нива на хормоните, водят също така до подуване и болезненост на гърдите. За щастие, тези оплаквания изчезват след края на първия триместър (около 12 седмици след зачеването)

4. Умора

Трудно ли Ви е да се събудите дори и след дълъг и отпускащ нощен сън? Един от най-първите признаци на бременност, е изтощаваща умора, и дори ако все още не се знае какво причинява тази умора, то най-правдоподобно е това да се дължи на увеличението на хормоните в тялото Ви.

5. Повишена чувствителност към аромати

Не, това не е просто едно старо сказание - бременните жени имат по-чувствително обоняние, което обяснява защо много от тях вече не понасят храни и миризми, които преди са им харесвали. По същия начин, някои внезапно биват привлечени от аромати, които преди са им били неприятни.

6. Подут корем

Имате ли чувството, че дънките Ви изведнъж са отесняли? По същия начин, както преди менструация, хормоналните нива по време на бременността причиняват подут корем, дълго преди матката да започне да расте.

7. Често уриниране

Шест седмици след зачеването, телесните течности се увеличават, което предизвиква усещането за по-честа необходимост от уриниране.

8. Повишена базална температура

Ако следите базалната температура, то трябва да знаете, че задържането на температурата, в максималната стойност за месеца (37-38 градуса) в продължение на няколко поредни дни е един от признаците за бременност, който би трябвало да отчетете.

9. Кървене

Много бременни жени се оплакват от леки кръвоизливи една до две седмици след зачеването, когато ембрионът се установи в утробата. Този тип кървене е с по-блед цвят от редовното менструално кървене, и продължава по-кратко. Въпреки, че това се счита за нормално, ако кървенето продължава, то трябва задължително да потърсите медицинска помощ. В такива случаи може да се касае за извънматочна бременност - състояние, което се проявява по-рядко, но при което е необходима спешна медицинска намеса.

10. Положителен тест за бременност

Положителният тест за бременност е най-сигурният признак за това, че сте бременна!

Въпреки че много от производителите на тестове за бременност твърдят, че тестът за бременност може да регистрира бременност, дори и преди пропусната менструация, това не е така. Препоръчително е тестът за бременност да се направи поне една седмица след датата, на която сте очаквали Вашия менструален период. Ако решите да направите тест преди това, то трябва да сте наясно, че отрицателния резултат не винаги е достоверен.

Има 157 коментари към дадената статия

 1. Пощенски адрес 2021-08-15 06:39:52
  Гост
  Dobir den iskam da pitam neşto. V mart mesec byah bremena na 2 meseca i iksah abort no se strahuvah i mi kazaha da piya dufostan hapce pih i na 2 ya den mi doyde menzisa . No na sega v ağustos mesec trabvase da mi doyde na 13 ti ağustos pak nyamam menzis pih 12 hpceta za 2 dena pak nyamam menzis kak vo da napravya
 2. Пощенски адрес 2020-08-31 22:23:25
  Гост
  Zdraveite.. veche 22 dena mi zakasnyava
 3. Пощенски адрес 2020-03-30 06:16:12
  Гост
  [url=https://pp-cake.ru/kazan-pp-chizkejki-na-zakaz]PP Чийзкейк Казан [/url]
 4. Пощенски адрес 2019-06-10 21:51:29
  Гост
  7дни ми закъснява да лии съм бременна?
 5. Пощенски адрес 2019-01-06 11:39:25
  Гост
  Zdraveite cikula MI doide s 10 dni po rano, kruvta e po qrko chervenia, tova na kakvo se dulji
 6. Пощенски адрес 2018-08-22 09:05:12
  Гост
 7. Пощенски адрес 2018-08-22 09:04:38
  Гост
 8. Пощенски адрес 2017-12-13 13:52:43
  Гост
  Цикълът ми закъснява с 6 дни.Няколко дни преди термина на цикъла ми имах зацапване в кафяво което продължи 3 дни зацапването вървеше със силно и продължително главоболие и болки в корема, също така и частично кървене.Болките в корем продължават но са частични.Цикълът ми все още закъснява..
 9. Пощенски адрес 2017-11-21 18:33:21
  Гост

  здравейте, мисля че съм бременна , постоянно ми се спи , нервно ми е .. не съм взимала тестове защото моя приятелка така и не успя да разбере за бременността си от тях , и на двата показваше отрицателен резултат а в същия момент се оказа че е бременна :) помогнете ми ...

 10. Пощенски адрес 2017-08-09 11:04:13
  Гост
  Здравейте! Аз съм момиче на 16 години,но тези дни ми се случи нещо много странно. Преди 2 дни имахме полов акт с приятеля ми,но не използвахме никакви предпазни средства. По време на акта получих оргазъм около 3-4 пъти, но този път и приятеля ми усети,че ще се изпразни. Веднага след това той отиде и се облеки. Страх ме е обаче да не е пръснал вътре в мен, защото ден след акта имах ужасна болка в гърдите и зацапване, което прилича на МЦ. На 3-тия ден се субудих с гадене, чувство за повръщане, диария и леки болки в корема,но не ниско долу. Моля ви кажете ми ако някой знае на какво се дължи това? Ще съм ви много благодарна и се надявам скоро да не ставам ,,мама” на млади години.

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.