Потребители онлайн: 433 гости
Още в категорията Зачеване |

Бременна ли съм? Десет най-ранни признака на бременност

sleepingwomanАко подозирате, че сте бременна, вие със сигурност сте едновременно разтревожена, щастлива, както и горите от желание да разберете дали наистина сте бременна.

Тъй като много от ранните признаци на бременността са същите както и в резултат на стрес, хормонални промени или други фактори, е трудно само на основата на тези симптоми да се направи заключение, че сте бременна.

Ние, екипът на Бебе и мама съставихме списък на десет най-често срещани симптоми, които могат да се проявят в началото на бременността. Колкото повече симптоми от този списък съвпадат с Вашите симптоми, толкова по-голяма е вероятността да сте бременна.

1. Липса на менструация

Закъснялата или пропуснатата менструация е може би най-честата причина жените да купуват тестове за бременност. Въпреки, че това е един от първите признаци на бремеността, за жени, подложени на стрес, с нередовна менструация, или за такива, които не си водят календар е вероятно добра идея да съчетаят този симптом с някои от последващите в списъка.

2. Гадене или прилошаване

Гаденето и повръщането са други общи признаци на бременност. Много често се говори за "сутрешна болест", защото гаденето се проявява предимно в сутрешните часове. Въпреки това е напълно вероятно появяването му и по всяко друго време на деня. Макар че тези симптоми обикновено възникват едва около месец след забременяване, при много бременни жени те се проявяват по-рано, докато други изобщо не изпитват подобни затруднения.

3. Болезнени и подути гърди

Около две седмици след зачеването, зоната около зърната на гърдите потъмнява и се разширява. Повишените нива на хормоните, водят също така до подуване и болезненост на гърдите. За щастие, тези оплаквания изчезват след края на първия триместър (около 12 седмици след зачеването)

4. Умора

Трудно ли Ви е да се събудите дори и след дълъг и отпускащ нощен сън? Един от най-първите признаци на бременност, е изтощаваща умора, и дори ако все още не се знае какво причинява тази умора, то най-правдоподобно е това да се дължи на увеличението на хормоните в тялото Ви.

5. Повишена чувствителност към аромати

Не, това не е просто едно старо сказание - бременните жени имат по-чувствително обоняние, което обяснява защо много от тях вече не понасят храни и миризми, които преди са им харесвали. По същия начин, някои внезапно биват привлечени от аромати, които преди са им били неприятни.

6. Подут корем

Имате ли чувството, че дънките Ви изведнъж са отесняли? По същия начин, както преди менструация, хормоналните нива по време на бременността причиняват подут корем, дълго преди матката да започне да расте.

7. Често уриниране

Шест седмици след зачеването, телесните течности се увеличават, което предизвиква усещането за по-честа необходимост от уриниране.

8. Повишена базална температура

Ако следите базалната температура, то трябва да знаете, че задържането на температурата, в максималната стойност за месеца (37-38 градуса) в продължение на няколко поредни дни е един от признаците за бременност, който би трябвало да отчетете.

9. Кървене

Много бременни жени се оплакват от леки кръвоизливи една до две седмици след зачеването, когато ембрионът се установи в утробата. Този тип кървене е с по-блед цвят от редовното менструално кървене, и продължава по-кратко. Въпреки, че това се счита за нормално, ако кървенето продължава, то трябва задължително да потърсите медицинска помощ. В такива случаи може да се касае за извънматочна бременност - състояние, което се проявява по-рядко, но при което е необходима спешна медицинска намеса.

10. Положителен тест за бременност

Положителният тест за бременност е най-сигурният признак за това, че сте бременна!

Въпреки че много от производителите на тестове за бременност твърдят, че тестът за бременност може да регистрира бременност, дори и преди пропусната менструация, това не е така. Препоръчително е тестът за бременност да се направи поне една седмица след датата, на която сте очаквали Вашия менструален период. Ако решите да направите тест преди това, то трябва да сте наясно, че отрицателния резултат не винаги е достоверен.

Има 157 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-07-20 18:17:57
    bibi91профилна снимка

    Momi4eta nai dobre si napravete testove za bremenost taka da se 4udite nqma smisal az sam bremena v 7 mesec i iskam da vi kaja 4e nito mi e zacapvalo nito pak mi se e gadilo prosto mi zakasnq i testa be6e polujitelen taka 4e simptomite ne sa samo lipsa na menstruaciq gadene i zasilen apetit :)

  2. Пощенски адрес 2012-07-19 15:49:39
    Гост

    mili dami davi popitam na men kakvo mie na 05.07.2012g mi doide no nebeshe cikal a samo zacapvane i taka mi prodalji do 09.07.imi sprq nqkoi znaeli zashto mi prodalji tolkova dni molq pishete mi

  3. Пощенски адрес 2012-07-19 15:45:54
    Гост

    zdr  nedei dase pritesnqvash nqma problemi nemislq chesi bremena

  4. Пощенски адрес 2012-07-18 20:27:13
    Гост

    zdraveite s priqtelq mi pravim seks mnogo chesto i to po 2-3 pati na den i po nqkoi put toi svurshva v men poneje nosq lepenki protiv zabremenqvane veche treta lepenka smenqm.. no ot skoro imam poblem sled kato hodq da uriniram mi teche i kruv.. i mnogo me e strah ot kakvo moje da e molq nqkoi da mi pomogne  :(

  5. Пощенски адрес 2012-07-18 20:27:12
    Гост

    zdraveite s priqtelq mi pravim seks mnogo chesto i to po 2-3 pati na den i po nqkoi put toi svurshva v men poneje nosq lepenki protiv zabremenqvane veche treta lepenka smenqm.. no ot skoro imam poblem sled kato hodq da uriniram mi teche i kruv.. i mnogo me e strah ot kakvo moje da e molq nqkoi da mi pomogne  :(

  6. Пощенски адрес 2012-07-16 12:41:38
    Гост
    zdraveyte az sum momi4e na 16 s1m i mnogo mee e strah 4e sam bremenna zapo4nah da pravq seks predi 2 sedmici vse oshte dori ne sam sviknala dokato pravim seks toy se otdripva ot men i se izprazva no vipreki vsi4ko mn mee strah i vednaga sled kato go napravim vinagi se kupem i sled tova pak go pravim no mnogo mee strah molq za savet,az nqamam mayka s koyato da spodelqm tezi ne6ta molq za savet i predvaritelno vi blagodarq !!!:)
  7. Пощенски адрес 2012-06-25 20:22:58
    Гост

    moje li

  8. Пощенски адрес 2012-06-11 20:08:59
    Гост

    Zdraveite iskam da popitam ne mi e idvalo ot 2 meseca ,predi nqkolko dni imah mnogo leko rozavo zacapvane,napravih si testove,vsi4kite sa otricatelni.hodih na lekar i te mi kazaha 4e moje bi imam polikostozni qi4nici,no ne sa sigyrni na 100%.bih te li mi dal savet kakvo da pravq ,gardite sa mi podyti ,stomaha sahto ,no nqma menstryacia ,ako nqkoi e izpadal va takava sityacia molq neka mi otgovori .blagodarq vi

  9. Пощенски адрес 2012-06-04 19:38:32
    Гост

    zdraveite....az sa6to imam ujasen problem otnosno tova koeto i vie pi6ete.ako moga da spodelq s vas iskam da mi dadete savet ....s priqtelq mi pravi me seks  dva tei dena predi da mi doide cikala...mislq 4e be6e na 16,17 mai i toi ne svar6i v men a ot van no nqma i 1 minuta prodaljixme za6toto i dvamata bqxme silno prevazbudeni... na 19 mai ve4erta kasno mi doide cikala tozi den az ne go smqtam...na 20,21,22 mi varve6e ujasno mn posle na 23 mi sprq totalno nqmah absolutno nikvi bolki...ot 15 godi6na mi doide za parvi pat i mi varvi po 6 dena nqkoi pat 7... tova mi se slu4va za parvi pat da mi varvi samo 3 dena... dnes edvam iskarax na rabota gorqxa mi o4ite bole6e me dolu nisko stomaxa daje i kato pi4kam ili sedna...otzad krasta me kasa ot bolka...gardite mn me bolqt daje edvam 

    gi dokosvam....bole6e me gastrita i mi be6e lo6o no na momenti za 10 min mi e lo6o spira za polovin edin 4as i pak zapo4va6e....4esto mi se xodi do wc....hodix na lekar dnes doktora mi kaza 4e imam gastrit nakarame v edno 6i6ence da dam urina i toi mi kaza 4e sam imala krav v urinata i mi kaza 4e ni6to ne moje da mi kaja za po toq vapros i 4e trqbva da otida na ginekolog i mi dadi edni bolko uspokoqva6ti lekarstva za gastrita....toi sprq da me boli gastrita oba4e prodaljava da mi e lo6o na momenti ne moga da sedq na krakata si 4uvstvam umora v muskolite ujasno mnogo me bolqt iskam da leja nqmam nikva sila....molq da mi pomognete postavena sam v mnogo trudna situaciq i neznam kakvo da pravq...blagodarq vi predvaritelno

  10. Пощенски адрес 2012-05-26 13:17:12
    valenceto_usпрофилна снимка

    Здравейте! Виждам че аз не съм единствената която се чуди дали е бременна или не. От този месец и ние правим опити за бебе и във всяко едно неразположение намирам симптом.На 4.05 ми дойде и след това започнахме със опитите последно правихме секс на 18.05 и от тогава не сме го правили.Два дена след това започнаха да ме наболяват гърдите чувствах умора и много ми се доспиваше.Последва главоболие кръста ме заболя и тъпа болка в яйчниците постоянно ми е студено и по често започнах да посещавам WC-то и да не забравя вълчия глад.Това ми се случва седмица преди да ми дойде а сега е малко по рано и затова ми се струва малко странно.Мисля че е рано за тест.Толкова много ми се иска да съм бременна че ме е страх да не би да си самовнушавам  и всичко това да е ПМС.Вие как мислите? Благодаря предварително!!!

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.