Потребители онлайн: 166 гости
Още в категорията Зачеване |

Бременна ли съм? Десет най-ранни признака на бременност

sleepingwomanАко подозирате, че сте бременна, вие със сигурност сте едновременно разтревожена, щастлива, както и горите от желание да разберете дали наистина сте бременна.

Тъй като много от ранните признаци на бременността са същите както и в резултат на стрес, хормонални промени или други фактори, е трудно само на основата на тези симптоми да се направи заключение, че сте бременна.

Ние, екипът на Бебе и мама съставихме списък на десет най-често срещани симптоми, които могат да се проявят в началото на бременността. Колкото повече симптоми от този списък съвпадат с Вашите симптоми, толкова по-голяма е вероятността да сте бременна.

1. Липса на менструация

Закъснялата или пропуснатата менструация е може би най-честата причина жените да купуват тестове за бременност. Въпреки, че това е един от първите признаци на бремеността, за жени, подложени на стрес, с нередовна менструация, или за такива, които не си водят календар е вероятно добра идея да съчетаят този симптом с някои от последващите в списъка.

2. Гадене или прилошаване

Гаденето и повръщането са други общи признаци на бременност. Много често се говори за "сутрешна болест", защото гаденето се проявява предимно в сутрешните часове. Въпреки това е напълно вероятно появяването му и по всяко друго време на деня. Макар че тези симптоми обикновено възникват едва около месец след забременяване, при много бременни жени те се проявяват по-рано, докато други изобщо не изпитват подобни затруднения.

3. Болезнени и подути гърди

Около две седмици след зачеването, зоната около зърната на гърдите потъмнява и се разширява. Повишените нива на хормоните, водят също така до подуване и болезненост на гърдите. За щастие, тези оплаквания изчезват след края на първия триместър (около 12 седмици след зачеването)

4. Умора

Трудно ли Ви е да се събудите дори и след дълъг и отпускащ нощен сън? Един от най-първите признаци на бременност, е изтощаваща умора, и дори ако все още не се знае какво причинява тази умора, то най-правдоподобно е това да се дължи на увеличението на хормоните в тялото Ви.

5. Повишена чувствителност към аромати

Не, това не е просто едно старо сказание - бременните жени имат по-чувствително обоняние, което обяснява защо много от тях вече не понасят храни и миризми, които преди са им харесвали. По същия начин, някои внезапно биват привлечени от аромати, които преди са им били неприятни.

6. Подут корем

Имате ли чувството, че дънките Ви изведнъж са отесняли? По същия начин, както преди менструация, хормоналните нива по време на бременността причиняват подут корем, дълго преди матката да започне да расте.

7. Често уриниране

Шест седмици след зачеването, телесните течности се увеличават, което предизвиква усещането за по-честа необходимост от уриниране.

8. Повишена базална температура

Ако следите базалната температура, то трябва да знаете, че задържането на температурата, в максималната стойност за месеца (37-38 градуса) в продължение на няколко поредни дни е един от признаците за бременност, който би трябвало да отчетете.

9. Кървене

Много бременни жени се оплакват от леки кръвоизливи една до две седмици след зачеването, когато ембрионът се установи в утробата. Този тип кървене е с по-блед цвят от редовното менструално кървене, и продължава по-кратко. Въпреки, че това се счита за нормално, ако кървенето продължава, то трябва задължително да потърсите медицинска помощ. В такива случаи може да се касае за извънматочна бременност - състояние, което се проявява по-рядко, но при което е необходима спешна медицинска намеса.

10. Положителен тест за бременност

Положителният тест за бременност е най-сигурният признак за това, че сте бременна!

Въпреки че много от производителите на тестове за бременност твърдят, че тестът за бременност може да регистрира бременност, дори и преди пропусната менструация, това не е така. Препоръчително е тестът за бременност да се направи поне една седмица след датата, на която сте очаквали Вашия менструален период. Ако решите да направите тест преди това, то трябва да сте наясно, че отрицателния резултат не винаги е достоверен.

Има 157 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-04-30 14:55:18
    Гост

    Zdraveite nie s maja mi se re6ihme za dete i go pravihme 2 sedmici nqkade sled cikala mi , ima o6te vreme dokato napravq test za da sam sigurna kakvo e stanalo , no mnogo mi se iska da sam i da sam bremenna s momi4e. V momenta i na men mi e podut korema v gardite naprejenie ne 4uvstvam , no osobenoto pri men e 4e me bolqt leko qi4nicite i ako vdigam i tejko leki4o i krasta no qi4nicite po4ti postoqnno. Spored Vas ima li vazmojnost da sam bremenna?! Blagodarq predvaritelno.

  2. Пощенски адрес 2012-04-30 14:50:47
    Гост
  3. Пощенски адрес 2012-04-30 14:49:54
    Гост
  4. Пощенски адрес 2012-04-27 12:43:50
    admin2профилна снимка

    Здравейте

    Колко време Ви остава до следващия месечен цикъл?

    Аз бих Ви препоръчала ако датата за следващия цикъл вече е отминала или е до една седмица да опитате с тестове за бременност за най-сигурен отговор.

    Пожелавам Ви резултатите да съвпадат с Вашите очаквания :)

    Лети

  5. Пощенски адрес 2012-04-26 13:41:04
    Гост

    здр.искам да попитам имали вероятност дасъм бременна като мисе проявяват някой от горе изброените признаци.Имам болка в гърдите и мисе струява че са се оголемени,също така имам и подуване на корема и болка и сякаш дънките ми станаха тесни.Благодаряви предварително

  6. Пощенски адрес 2012-04-20 00:27:33
    admin2профилна снимка

    Здравейте 

    Рискът да сте забременяла е изключително малък, но все пак съществува. Не мисля,  че оранжевото течение  е повод за притеснение, ако, разбира се, не е продължително. Ако имате съмнения за бременност е хубаво да направите тест за бременност.

    Хубаво е да знаете, че забременяването е само един от проблемите при неизползване на презерватив.

    Успех и стискам палци всичко да е наред!

    Лети, админ

  7. Пощенски адрес 2012-04-19 15:11:03
    Гост

    az sum momiche na 15 godini s priqtelqt mi pravihme sex za purvi put bez prezervativ, toi kaza che ne e svurshil v men i svurshi na zemqta naistina, no me e strah da ne e pobadnal spermatozoqt v vlagalishteto i da sum zabremenqla.. imam i kato oranjevo techenie .. molq vi pomognete mi ima li veroqtnost da sum bremenna ? :(

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.