Потребители онлайн: 369 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременнa в 31 седмица

Бебе

Бебето е вече цели 42 cm от главата до петите и тежи около 1,6 кг. Тази седмица е крайъгълен камък в развитието на бебето, тъй като белите дробове вече могат да функционират самостоятелно благодарение на образувания в тях "сърфактант", вещество което пречи на мехурчетата в белия дроб да се свият, ако бебето поради някаква причина бъде принудено да диша извън утробата.

Ушичките са напълно изградени, както във външната, така и във вътрешната си част и бебето след раждането може да чуе и разпознае както Вашия глас, така и други обичайни за вътреутробния му период звуци.

Благодарение на подкожната мазнина цветът на кожата на бебето е по-скоро розов, отколкото червен в този момент. Ноктенцата на бебето са толкова дълги, че бебето може да се дрраска и да си оставя белези вътре в утробата.

Мама

v31В горната си част Вашата матка е вече около 11 cm над пъпа и теглото Ви е вероятно с между 9 и 12 кг повече. Увеличеното тегло се дължи основно на плацентата, нарастналия обем кръв, наедрялата матка и гърди, както и околоплодните води, без да се изключва самото бебе разбира се. Тъй като сухожилията и мускулите в лумбалната област се размекват и отпускат преди раждането, то може да усеяате все по-често болки в гърба. Не съществуват лекове, които може да приложите, освен да се опитате да си създадете максимални удобства както при сън, така и в ежедневието.

През този период е също обичайно да усещате киселини, тъй като матката не оставя много място за стомаха и храната, която се избутва нагоре в хранопровода. За да намалите неприятното усещане се опитайте да се храните по-често и в по-малки порции.

Има 44 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-01-23 20:32:55
    admin2профилна снимка

    стискам палци всичко да мине успешно и за Вас и за бебчо, а току виж мъничето изненада всички и остане още някоя и друга седмица! :)

  2. Пощенски адрес 2012-01-23 19:41:36
    arabella8118профилна снимка

    korema mi padna ve4e nisko dolu, skoro 6te  e  sra6tata s malkoto beb4e ;)

  3. Пощенски адрес 2012-01-13 15:20:03
    Гост

    Да,усещането е невероятно,а и вече срещата с малкото човече наближава и търпението придобива краен предел :))

  4. Пощенски адрес 2009-11-03 19:06:01
    Гост
    use6taneto da si bremenna e super i o4akvaneto ta se rodi 4akamgo ve4e s neturpenie moeto beb4e

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.