Потребители онлайн: 258 гости
Още в категорията Бременност |

Запек по време на бременността

zapek_bremenniКакво е запекът и кога можем да твърдим, че сме станали негова жертва? Какво можем и трябва да направим, за да се отървем от постоянното му присъствие?

Това бяха въпросите, които вълнуваха нас, бременните от екипа на Бебе и мама, в далеч не безгрижните дни на нашето бременеене. Затова решихме да съберем информацията, до която всяка една от нас беше достигнала и да я публикуваме в дадената статия.

Какво е запекът?

Запекът, известен в медицинската терминология още като констипация, е състояние, при което изпражненията стават твърди и трудни за изхождане, което води до поява на болки и втвърдяване на долната част на корема.

Кога се говори за запек?

Времето за преминаване на храната през целия стомашно-чревен тракт е от 12 до 48 часа. Състояния, при които изхождане не настъпи в рамките на или след 48 часа без медикаментозна намеса, се класифицира като констипация или запек.

В отделни случаи при редовни черва 72 часа също се приемат за нормални .

За запек също така може да се говори и тогава, когато количеството на изхожданията е недостатъчно и е налице болка в корема или дискомфорт.

Запек при бременни?

Близо всяка пета бременна жена има симптоми на раздразнени, лениви черва и запек през цялата бременност, докато почти всяка трета страда от лениви черва в отделен етап от бременността.

За основни причини за запека при бременните жени се смятат хормоналните промени, които настъпват в тялото и които водят до отпускане на чревните мускули и забавено движение на храната, както и напрежението в коремната кухина от нарастващата матка.

В много случаи запекът при бременни се усложнява и от налагащия се допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо.

Какво може да се предприеме?

Третирането на запек при бременни жени трябва да се извършва с особена предпазливост, но и навременно.

Както при всяко заболяване и при запека съществуват медикаментозни терапии, хранителен режим и народни лечебни средства. Коя от трите групи ще Ви бъде най-полезна е строго идивидуално. Ние бихме Ви посъветвали да започнете с хранителна диета, а ако тя не подейства след това заедно с наблюдаващите Ви лекар и акушерка да се спрете на някоя от другите алтернативи.

Хранителен режим

1. Старайте се винаги в менюто Ви да присъстват богати на фибри храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. По-долу Ви предлагаме списък на продукти, които са помогнали на други бременни.

- пълнозърнести храни: сутрин - идеално е мюсли с мляко или кисело мляко, което ако искате може да се за замените с готовия вариант - Активия с мюсли, а през целия ден заменете белия хляб с пълнозърнестата му алтернатива

- плодове: киви, круши, ябълки, праскови и череши са тези, които са известни с лаксативното си действие. Консумирайте ги на гладно, за предпочитане сутрин, придружени с 1-2 чаши вода. Отпечена или варена тиква ...!

- сушени плодове: сини сливи или кайсии, които могат да бъдат в суров вид, накиснати предварително през нощта във вода (която също помага за дефекация) или сварени на компот.

- зеленчуци: червени чушки, сурови, печени или на туршия, зелената салата, червено цвекло

- други храни: сладко или сок от рози и сладко от смокини на гладно с няколко чаши вода помагат много често за успешна дефекация.

2. Консумирайте храни, богати на магнезий. Магнезият е известен с лаксативното си действие, затова и храни, богати на магнезий се препоръчват при запек. Такива храни са миди, раци, ядки, семена, бобови растения.

При много бременни за успокояване на появили се контракции лекарите предписват често препарати с високо съдържание на магнезий, което в отделни случаи води дори до противоположния ефект (т.е. честа дефекация).

3. Пийте много течности: Пиенето на много течности е важно за процеса на дефекация. Една от причините за възникнал запек се счита недостатъчното количество течности в червата. Пийте по 8-12 чаши течности на ден. Не забравяйте, че когато времето е топло или когато активно сте се движили, приемът на течности трябва да се увеличи. В комбинация с храна, богата на фибри това е идеалното решение за отделянето от организма ви на ненужните вещества. Освен вода като лаксативни напитки можете да приемате и:

- сутрин на гладно чаша топла вода с лъжица мед, а още по-добре е топло мляко с мед

- прясно изтискан сок от портокал, грейпфрут, лимон или смес от тях

4. Избягвайте честата употреба на рафинирани, обработени и мазни продукти. Такива продукти са сладките изделия и запържените и панираните ястия. Опитайте се да отдавате приоритет на печените и варените храни и намалете консумацията на захар и захарни изделия.

Медикаментозно и билково лечение

Ако никое от горните средства не Ви е помогнало, а вече сте минали 3 дни без дефекация и се чувствате вече некомфортно подута, то е време да се обърнете за помощ към медикаментите.

Хубаво е да знаете, че по време на бременност не трябва да упорствате със запека и да изчаквате прекалено дълго време докато се консултирате с лекар или акушерка, защото тежките форми на запек могат да предизвикат втвърдяване на корема, което от своя страна да раздразни лигавицата на матката и да си доведете изкуствено контракции. Като бременна трябва също да избягвате напъните в тоалетната, които могат да доведат до същия резултат. Тук сме обобщили за Вас някои от лаксативните средства, които могат да бъдат намерени в аптеките и за използването на които можете да попитате наблюдаващия Ви гинеколог.

Медицински препарати

  • Importal –взема се по 1-2 прахчета дневно и е ефикасен при бременни жени защото увеличава течностите в червата и по този начин улеснява дефекацията. Не е известно лекарството да има вредно влияние върху плода.
  • Dufalac - по 1 опаковка на ден се приема в продължение на 3-4 дни. Базира се на действието на лактулозата, която съдържа. Води се като меко слабително средство и се препоръчва повечето акушеро-гинекологични отделения като лаксатив. Препоръчва се дори при запек на малки деца. Съществува и като алтернатива сироп Лактулоза, който често се предписва на бременни.

Билкови препарати

  1. Радирекс - това са таблетки от корен на репей, които в отделни случаи се дават на бременни като заместител на медикаментозното лечение.
  2. ''ХУСК" - това са фибри от живовляк които набъбват в червата и подпомагат тяхната перисталтиката
  3. Еукарбон, е хомеопатичен препарат с естествен въглен
  4. свещички Eva Q

Има 29 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2015-04-18 16:19:26
    Гост
  2. Пощенски адрес 2015-03-15 12:43:32
    Гост

    zdraveite.as sim asq as sishto imam ot 5 dena zapek pih frutilaks dufalaks kakvo li ne probvah no nishto ne mi pomogna edinstveno maichin list sena moje da mi pomogne no ne znam da li e vreden za bebeto daite mi savet dali da piq ot tozi chai koito e edinsteveno reshenie za problema

  3. Пощенски адрес 2014-02-15 10:29:12
    Гост

    Здравейте!

    И аз имам проблем със запека ,пих дуфалак но не помага, поразпитах малко и ми казаха че компот от сини сливи действало и да ви кажа има ефект !

  4. Пощенски адрес 2014-02-11 08:05:16
    Гост

    Здравейте и от мен мами, 

    Аз имам проблем със стомаxa още от първия ден на бременноста си. Вече съм в края на 6 месец така че горе долу от 6 месеца се боря с тоалетната. :-) В крайна сметка на мен ми помагат само някакви ударни дози сутрин. Тоест пия по 300 мл. Топла вода с мед, веднага след това едно кафе с мляко (не искаx да пия кафе докато съм бременна, но няма друг начин), и след това ям или една купичка мюсли с прясно мляко или кисело мляко една кофичка и нищо друго. А и освен този режим рия дуфалак всеки ден. Тази ударна доза я откриx наскоро, но ми действа много добре. Преди това ядяx и  пиеx общо взето същите неща, но не наведнъж и ефекта беше не много добър, но откакто ги комбинираx всичките неща в едно ефект има. 

    Е това е от мен леко бременеене на всички и щастлив финал накрая. :-)

  5. Пощенски адрес 2013-11-28 18:35:10
    helenaпрофилна снимка

    cvetelina probvai s toplo prqsno mlqko ili kivi...az sashto taka piq i vareno kafe

  6. Пощенски адрес 2013-11-27 19:43:10
    Гост
    zdraveite ot 5 dni imam zapek bremena sam v 7 mesec probvah s kiselo mlqko,zelev sok,frutilax sirop dufalak i ni6to nestava use6taneto e mnogo mnogo gadno molq pomognete
  7. Пощенски адрес 2013-11-03 12:24:02
    Гост

    РАДИРЕКС И ЕУКАРБОН НЕ СЕ ПРИЛАГАТ ПРИ БРЕМЕННИ

  8. Пощенски адрес 2011-12-19 10:38:37
    desi11профилна снимка

     

    Колко е хубаво, че има и такива витамини, защото при мен от увеличеното съдържание на желязо във витамините се получи точно противоположния ефект. Ще опитам тези...

  9. Пощенски адрес 2011-12-14 08:17:29
    irka5профилна снимка

    Здравейте!

    Аз нямам запек/а имах/, откакто започнах да пия витамините си. Казват се "Pregnakare +Omega 3". Успех на всички!

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.