Потребители онлайн: 312 гости
Още в категорията Бременност |

За спокойно пътуване по време на бременност

Ако сте здрави, няма медицински причини, които да ви попречат да пътувате с кораб, кола, автобус, влак или самолет. Понякога може да се чувствате неудобно и некомфортно. В зависимост от това, колко ви се налага да пътувате, има неща с които трябва да се съобразите.

Първо: Преди пътуване трябва да проверите дали имате застраховка. Извън ЕС се предвижда застрахователно обезщетение при пътуване до 28-а седмица.

Второ: Когато пътувате в Европа, имате нужда от Европейска здравноосигурителна карта /European Health Insurance Card/, която ви се издава на основание на вашата застраховка и е валидна в продължение на три години след нейното издаване. В рамките на ЕС имате право на спешна медицинска помощ по време на бременност и раждане до 37 седмици.

Трето: Ако сте имали здравословни проблеми, трябва да носите цялата документация, свързана с него, за да можете да получите адекватна помощ.

Четвърто: Ако планирате пътуването си до тропическа страна по време на бременността е важно да посетите своя лекуващ лекар, за да обсъдите евентуални ваксини и различни рискове. Някои ваксини не са подходящи за бременни жени, тъй като няма гаранция, че са безвредни за плода.

Пътуване с кола по време на бременност

Бременността ви не е пречка да пътувате с кола, стига да планирате достатъчно почивки за тоалетна и раздвижване. По-късно през бременността може би е по-добре да не шофирате, за да се избегне близостта до волана.

Никога не пътувайте в кола без предпазен колан. Това важи особено , ако сте бременна. Използвайки правилно колана, той ще защити вас и бебето при евентуален сблъсък. Важно е да поставяте колана правилно. Ремъкът трябва да минава между гърдите и скута без да притиска корема.

Въздушните възглавници са допълнителен риск за вас като бременна. Трябва да има достатъчно разстояние между вас и таблото или волана, за да има необходимото място за въздушната възглавница, ако се наложи.

При шофиране си правете почивки най-малко на всеки 90 минути, като си правите разходки или някои стречинг упражнения.

Пътуване с автобус и влак, когато сте бременна

Няма пречка да пътувате с автобус или влак по време на бременност. Продължителното седене обаче затруднява кръвообръщението в тазовата област, така че е добре да се раздвижвате възможно повече. Важно е също така редовното ползване на тоалетна, тъй като рискът за пикочните пътища се увеличава по време на бременност /не забравяйте, че някои автобуси нямат тоалетна.

Полети по време на бременност

Ако имате усложнения на бременността /диабет, високо кръвно налягане или предишни аборти/, няма пречка да летите в първия и втория триместър. Повечето бременни жени смятат, че най-доброто време за пътуване е между 14 и 27 седмица, тъй като гаденето обикновено е утихнало, рискът от спонтанен аборт е нисък, а и все още не са прекалено наедряли и тромави.

Когато се говори за рисковете, които съществуват при полет, често се има предвид излагането на радиация на борда на въздухоплавателното средство и че това може да доведе до повишен риск от увреждане на плода или спонтанен аборт. Учените обаче считат, че е възможно да има малък риск при стюардесите със стотици летателни часове годишно, но рискът за тези, които летят от време на време е незначителен.

Друг реален риск е развитието на тромбоза по време на дълго пътуване. Счита се, че бременните жени са изложени два пъти повече на такъв риск. Следователно е нужно да се използват специални чорапи по време на пътуването, които да поддържат циркулацията на кръвта и да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. За максимален ефект е добре те да се носят през целия ден.

Бременните жени не трябва да поемат риска и да пътуват с авиокомпании, които не са подготвени да се справят със спешни ситуации.

Друг аспект на полета е, че авиокомпаниите имат различни правила по отношение превоза на бременни жени. Някои авиокомпании например приемат да превозват жени, бременни в последните два месеца /обикновено след 28 седмици/, въпреки риска от започване на раждането или друг здравословен проблем. Други авиокомпании изискват медицинско свидетелство след 28-та седмица.

В други случаи се позволява на бременни да пътуват до четири седмици преди очакваната дата на раждането на детето. В някои случаи, пътуването трябва да бъде разрешено от медицинско лице.

Също така имайте предвид, че някои авиокомпании може да поискат обезщетение за извънредни разходи, направени от бременната по време на пътуването. Затова не забравяйте да проверите всички условия преди пътуването си.

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.