Потребители онлайн: 336 гости
Още в категорията Бременност |

Какво да ям по-време на бременност? Препоръчвани храни по време на бременност

brocoli1 Броколи. Броколито съдържа фолиева киселина , калций и антиоксидантните витамини А, С и Е. Броколито стимулира естественото детоксициране на организма, което е от особено значение при растящият нов живот. Витамин А, който се съдържа в броколито, е особено важен през първия триместър на бременността.
kartoffi Картофи. Картофите са богати на витамин С, фолиева киселина, влакна и въглехидрати. Изберете тъмночервените сортове за по-високи количества от бета-каротин, който освен всички други полезни функции също така предпазва кожата от слънчево увреждане. Яжте картофите със зърнени култури за да удвоите количеството на усвоеното от тялото желязо.
yagodi_borovinki Плодове. Малините, къпините, боровинките и черешите са богати на фолиева киселина, витамин С и растителни добавки като антоцианин, които действат силно антиоксидантно и предпазват тялото на бременната от инфекции.
avocado Авокадо. Авокадото е богато на фолиева киселина, на витамини В6, С и Е, на калий, на ненаситени мастни киселини, както и антиоксидантът алфа-каротин. Фолиевата киселина, на която авокадото е богато, осигурява до 70% защита срещу дефекти на нервната тръба на бебето.
Мляко. Млякото съчетава в себе си всички качества на сиренето, но освен това е богато на витамин D и В витамини. Един пакет прясно мляко на ден съдържа цялата препоръчвана дневна доза от мастната киселина омега-3. Добре е да знаете, че полу-обезмасленото мляко е почти толкова богато на калций, както и пълномасленото.
smetana Кисело мляко. В киселото мляко се съдържа повече калций отколкото в прясното мляко (една четвърт от необходимата дневна доза се съдържа в една кофичка). Киселото мляко е също така богато на цинк, протеини и дори влакна. Калцият е особено необходим между 4 и 6 седмица на бременността.
meso2 Телешко месо. Телешкото е най-добрият избор за месо в хранителния режим на бременната. То е богато на В витамини, на лесноусвоимо желязо, цинк, и разбира се на протеини. Телешкото също така е един от най-богатите източници на холин. Цинкът, който се съдържа в него предпазва срещу ниското тегло на бебето при раждане, както и срещу родилни дефекти.
eitse Яйца. Яйцата съдържат в себе си минерали и повече от 12 витамина. Хромът, който се съдържа в жълтъка може също така да облекчи усещането за гадене през първия триместър.
sirene Пастьоризиран кашкавал. Кашкавалът е храна, богата на калций, витамин В12, протеини, мазнини и въглехидрати, което го прави особено подходящ по време на бременността. Витамин В12, който се съдържа в усвоима форма в кашкавала, предпазва развиващите се мозък и нервна система на бебето.
ribi Мазна риба. Малки риби, като херинга, скумрия и сьомга представляват най-добрият източник на омега-3, стимулираща мозъчната дейност . Те също съдържат от ценните по време на бременността желязо, калций и цинк, В и D витамини и протеини.
Пълнозърнести продукти. Обогатени с трици и зародишни кълнове пълназърнестите продукти осигуряват влакна и хранителни вещества, както и антиоксиданти, необходими за здравословна чревната флора.
Нахут. Нахутът съдържа антиоксидантът и имунно-стимулантът сапунин както и фолиева киселина, фибри, желязо и протеини, които са от съществено значение специално за вегетарианци. Яжте нахутът в съчетание с източник на витамин С за да осигурите максимално усвояване на съдържащото се желязо.
sektin Зехтин. Зехтинът е богаи на антиоксиданти и на витамин Е, както и на олеинова киселина, които стимулират развитието на мозъчето и нервната система на нероденото бебе.
yadki Семена и ядки. Семената и ядките са пълни с хранителни вещества, необходими за отглеждането и покълването на нов живот. В това определение се включват антиоксиданти, на селен, магнезий и витамин Е, както и на омега-3 мазнини, за стимулиране развитието на мозъка.

Има 12 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2016-04-20 15:04:42
    Гост
    Zdraweite....az sam bremenna za praw pat...ama wsqka sutrin powrashtam mnogo...wecer imam mnogo kiselini. I izobshto nqmam witamin kam xranene...na wtoriqt mesec sam..i towa sa mesecite koito trqbwa da se xranq nai dobre... dori strax me da qm zaradi tezi kiselini..daite mi nqkakaw sawet...
  2. Пощенски адрес 2015-06-03 15:40:40
    Гост

    Като започне да пада хемоглобина пийте по една ампула ТОТЕМА. Аз съм в осми месец, предписаха ми феро фолгама и ми ставаше все по-зле, докато приятелки не ми казаха за тотема-та. Невероятно действа и нормализира хемоглобина.

  3. Пощенски адрес 2015-03-10 18:24:14
    Гост

    Здравейте и аз имам ниско желязо и от там и нисък хемоглобин-87 като мнимума е 120 това си е анемия...отидох на хематолог предписаха ми Сорбифер Дурулес и витамини, но като цяло ако искате по естествен път-чрез храна да си повишите желязото става доста бавно, но си има и тънкост-ако приемате желязосъдържащи храни не трябва да ги смесвате с млечни продукти или кафе, последните пречат на усвояването на желязото, не да ги изключите от менюто си а да има разстояние около 3 часа преди и след прием. Най добрите храни са цвекло (най добре сурово),коприва, орехи, спанак, месо(свинско, телешко), магданоз(с него бременните не трябва да прекаляват)...Надявам се да съм помогнала на някой :)

  4. Пощенски адрес 2013-10-22 19:09:18
    Гост

    Zdraveite,obrushtam se kum pufi .problema s kiselini se reshava s chasha toplo mlqko s lujichka med .na men li4no mn mi pomogna.uspeh

  5. Пощенски адрес 2012-05-15 21:02:10
    Гост

    Zdraveite,

    ako imate problemi kato gadene,origane i nepriatno usestane v stomaha;

    vsqka sutrin kato stanete na gladno si napravete cai ot presen dzindzifil tova e koren  prodava se v golemite super marketi

    obelvate korena i go narqzvate na mnogo tanki filiiki  7-8 za edna casa i zalivate s topla voda i edna lazicka med

    na mene mnogo mi pomaga i dori otkazax kafeto

    opitaite moze i na vas da pomogne

  6. Пощенски адрес 2009-10-08 13:04:53
    Гост
    Здравей Пуфи,аз съм бременна в 6м и от скоро имам киселини(от различни храни) и ми помага газирана вода(сода).Опитай може да ти помогне
  7. Пощенски адрес 2009-10-08 13:02:26
    Гост
    Здравей Пуфи,аз съм бременна в 6м и от скоро имам киселини(от различни храни) и ми помага газирана вода(сода).Опитаи мой да ти помогне
  8. Пощенски адрес 2009-09-26 15:52:58
    pufiпрофилна снимка
    здравейте,бременна съм в 5 и 1/2 мес. и се оригвам постоянно(то аз и при първата бременност се оригвах,сега съм за втори път),но сега имам и киселини.кажете ми моля ви какво може да вземам,защото вечер не мога да спя.вземам по 1-2 с.л. захар вечер преди сън.ее помага ама малко.доктора ми каза ,че е нормално ама тези киселини,направо ми ври гърлото
  9. Пощенски адрес 2009-07-07 00:09:06
    adminпрофилна снимка
    Здравейте Богомила, коментарът написан към Илияна е в пълна сила и за Вас. Бих добавила само да наблегнете най-вече на телешкото от месата! Поздрави за бременността!
  10. Пощенски адрес 2009-07-03 14:00:04
    Гост
    Stradam ot malokravie,i navlizam v 9 mesec .Kakvo trqbva da qm?

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.