Потребители онлайн: 448 гости
Още в категорията Бременност |

Какво да ям по-време на бременност? Препоръчвани храни по време на бременност

brocoli1 Броколи. Броколито съдържа фолиева киселина , калций и антиоксидантните витамини А, С и Е. Броколито стимулира естественото детоксициране на организма, което е от особено значение при растящият нов живот. Витамин А, който се съдържа в броколито, е особено важен през първия триместър на бременността.
kartoffi Картофи. Картофите са богати на витамин С, фолиева киселина, влакна и въглехидрати. Изберете тъмночервените сортове за по-високи количества от бета-каротин, който освен всички други полезни функции също така предпазва кожата от слънчево увреждане. Яжте картофите със зърнени култури за да удвоите количеството на усвоеното от тялото желязо.
yagodi_borovinki Плодове. Малините, къпините, боровинките и черешите са богати на фолиева киселина, витамин С и растителни добавки като антоцианин, които действат силно антиоксидантно и предпазват тялото на бременната от инфекции.
avocado Авокадо. Авокадото е богато на фолиева киселина, на витамини В6, С и Е, на калий, на ненаситени мастни киселини, както и антиоксидантът алфа-каротин. Фолиевата киселина, на която авокадото е богато, осигурява до 70% защита срещу дефекти на нервната тръба на бебето.
Мляко. Млякото съчетава в себе си всички качества на сиренето, но освен това е богато на витамин D и В витамини. Един пакет прясно мляко на ден съдържа цялата препоръчвана дневна доза от мастната киселина омега-3. Добре е да знаете, че полу-обезмасленото мляко е почти толкова богато на калций, както и пълномасленото.
smetana Кисело мляко. В киселото мляко се съдържа повече калций отколкото в прясното мляко (една четвърт от необходимата дневна доза се съдържа в една кофичка). Киселото мляко е също така богато на цинк, протеини и дори влакна. Калцият е особено необходим между 4 и 6 седмица на бременността.
meso2 Телешко месо. Телешкото е най-добрият избор за месо в хранителния режим на бременната. То е богато на В витамини, на лесноусвоимо желязо, цинк, и разбира се на протеини. Телешкото също така е един от най-богатите източници на холин. Цинкът, който се съдържа в него предпазва срещу ниското тегло на бебето при раждане, както и срещу родилни дефекти.
eitse Яйца. Яйцата съдържат в себе си минерали и повече от 12 витамина. Хромът, който се съдържа в жълтъка може също така да облекчи усещането за гадене през първия триместър.
sirene Пастьоризиран кашкавал. Кашкавалът е храна, богата на калций, витамин В12, протеини, мазнини и въглехидрати, което го прави особено подходящ по време на бременността. Витамин В12, който се съдържа в усвоима форма в кашкавала, предпазва развиващите се мозък и нервна система на бебето.
ribi Мазна риба. Малки риби, като херинга, скумрия и сьомга представляват най-добрият източник на омега-3, стимулираща мозъчната дейност . Те също съдържат от ценните по време на бременността желязо, калций и цинк, В и D витамини и протеини.
Пълнозърнести продукти. Обогатени с трици и зародишни кълнове пълназърнестите продукти осигуряват влакна и хранителни вещества, както и антиоксиданти, необходими за здравословна чревната флора.
Нахут. Нахутът съдържа антиоксидантът и имунно-стимулантът сапунин както и фолиева киселина, фибри, желязо и протеини, които са от съществено значение специално за вегетарианци. Яжте нахутът в съчетание с източник на витамин С за да осигурите максимално усвояване на съдържащото се желязо.
sektin Зехтин. Зехтинът е богаи на антиоксиданти и на витамин Е, както и на олеинова киселина, които стимулират развитието на мозъчето и нервната система на нероденото бебе.
yadki Семена и ядки. Семената и ядките са пълни с хранителни вещества, необходими за отглеждането и покълването на нов живот. В това определение се включват антиоксиданти, на селен, магнезий и витамин Е, както и на омега-3 мазнини, за стимулиране развитието на мозъка.

Има 12 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2009-07-03 12:17:37
    adminпрофилна снимка
    Здравей Илияна За желязо препоръчваните храни са листни зеленчуци, като зелени салати, консумация на месни продукти, пастет, както и пилешки дробчета са изключително богати на желязо. Растения като спанак и коприва също са незаменим и богат източник а желязо. Зная, че съм чувала за това, че може да се забие пирон в ябълка и да се остави няколко дни. Ябълката после се яде, но това последното не съм пробвала сама и затова не го препоръчвам! Успех с натрупването на желязо и с първата среща с бебчо!
  2. Пощенски адрес 2009-05-07 13:21:21
    Гост
    bremenna sam v 8 miya mesec i imam lipsa na jelqzo kakvo trqbva da pohapvam pove4e zada e nared vsi4ko?

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.