Потребители онлайн: 246 гости
Още в категорията Бременност |

Коронавирусът и бременност

Нов китайски коронавирус, братовчед на вируса на SARS, е заразил стотици хора от началото на епидемията в Ухан, Китай, през декември. 830 души се разболяха, а 26 души загинаха в Китай. Изглежда вирусът вече е достигнал до Европа - два заподозрени случая на новия вирус вече са открити във Финландия, а в Обединеното кралство девет души все още чакат резултатите от своите тестове. Когато сме в сезон, в който се пътува много, колко е опасно да се заразим и по-важното колко е опасно за бременните и какво могат да направят? Ние от „Бебе и мама“ се опитахме да намерим отговори на въпросите, които получихме от нашите читатели относно вируса, с което се надяваме да помогнем на всички да станат по-спокойни.

Какво е коронавирус?

Коронавирусът е голяма група от вируси, които са често срещани при животните. В редки случаи те могат да станат зоонотични, което означава, че могат да се предават от животни на хора.

Откъде дойде това чудо?

Случаите с коронавирус са свързани с пазара за търговия на едро с морски дарове в Южен Китай в Ухан. Смята се, че идва от морски бозайници,  но на пазара, с който е свързан вирусът има и пилета, прилепи, зайци, змии, които по-вероятно са източникът на вируса.

Кой е засегнат?

Коронавирусът на MERS, SARS и Wuhan изглежда, че причиняват по-сериозни заболявания при възрастните хора, но остава несигурно за новооткритите огнища. От случаите, докладвани досега от коронавирус на Ухан, нито един не е потвърден, че е сред деца. Средната възраст на страдащите досега са хора на 40 и повече години.

Колко бързо се появява вирусът?

Според наличната днес информация периодът на инкубация на вируса е 2-5 дни. Все още не е известно дали вирусът е заразен преди да се появят симптомите.

Какви са симптомите на вируса?

Вирусът е подобен на леко до умерено заболяване на горните дихателни пътища, подобно на обикновена настинка - като се започне с хрема, кашлица, възпалено гърло, възможно главоболие и може би треска, която може да продължи няколко дни, последвана от суха кашлица и след това задух. Някои пациенти развиват пневмония, която не реагира на антибиотична терапия и се нуждае от болнично лечение.

Как да се лекува вируса?

В по-голямата си част симптомите ще отшумят самостоятелно, но експертите препоръчват тези, за които се подозира, че са заразени (пътували до Китай, Южна Корея, Тайланд или които са имали посетители от тези страни), да търсят лечение рано. Ако симптомите са по-интензивни от обикновена настинка, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Колко опасен е вирусът?

Записаните случаи са се повишили, от 40 на 440 за по-малко от седмица. Не е ясно колко смъртоносен ще бъде вирусът, но смъртността в момента е по-ниска от MERS и SARS. Експертите подчертават, че тя ще се промени с развитието на огнището. Засега вирусът се счита за съпоставим с пандемията от испански грип от 1918 година.

 

Колко опасен е вирусът за бременни и малки деца?

За тези с отслабена имунна система, бременни жени, възрастни хора и много малки деца, съществува риск вирусът да причини много по-сериозно респираторно заболяване като пневмония или бронхит. При бременни жени по-сериозните версии на коронавирус MERS и SARS могат да доведат до сериозни състояния както за бременната жена, така и за нероденото дете. Болестите, свързани с САРС, преди (2004 г.) са били свързани със случаи на спонтанен аборт, сериозни състояния при майките и фатални критични заболявания.

Има ли ваксина, която можете да вземете?

Няма ваксина, която да предпазва от това семейство вируси, поне все още не. Тестовете с ваксината MERS продължават. Националните здравни институти на САЩ работят върху ваксина срещу новия вирус, но те ще продължат месеци, докато клиничните изпитвания продължават, и повече от година, докато стане достъпна.

Какво трябва да се направи, за да се избегне инфекцията?

Можете да намалите риска от инфекция, като избягвате хора, които са болни.

Трябва да избягвате да докосвате очите, носа и устата и да миете ръцете си често със сапун и вода и за най-малко 20 секунди.

Информираността е всичко. Ако смятате, че сте болен и имате основание да смятате, че това може да е коронавирусът на Ухан, поради пътуване до региона или контакт с някой, който е бил там, трябва да уведомите лекуващият ви лекар и да потърсите лечение рано.

Ако пътувате до Китай, бъдете наясно със симптомите и избягвайте пазарите на животински животни, това е мястото, където последното огнище започна в Ухан.

Къде можете да проследите разпространението?

Препоръчваме ви да следвате новинарски порталиа също и @MRC_outbreak

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.