Потребители онлайн: 470 гости
Още в категорията Зачеване |

Лутеална фаза

Какво е лутеална фаза?

Лутеалната фаза е период от менструалния цикъл , който започва с овулация и завършва денят преди новия  менструален цикъл. Названието „лутеална фаза“ идва от „корпус лутеум“, което от латински означава „жълто тяло“. Жълтото тяло е структура, която се развива на повърхността на яйчниците когато едно готово за оплождане яйце се отделя по време на овулация. Жълтото тяло стимулира производството на прогестерон, хормон, който подготвя тялото за бременност. Обикновено продължителността на лутеалната фаза е 14 дни и не варира с повече от 1 ден, но  за да има възможност за забременяване трябва да е най-малко 10 дни.

Защо е важна лутеалната фаза?

Дължината на лутеалната фаза определя времето на овулацията в менструалния цикъл. Овулацията може да бъде забавена от различни фактори, като стрес, увеличена физическа активност или лекарства, но дължината на лутеалната фаза е обикновено постоянна. Дължината на лутеалната фаза при редовен цикъл се получава като от менструалния цикъл се извадят 14 дни. Например, при цикъл от 28 дни, лутеалната фаза е 14 дни (28-14).

 Как най-точно може да се определи  дължината на лутеалната фаза?

С точност лутеалната фаза може да се установи след установяване момента на овулация. За определяне на овулацията се използват различни подходи – измерване на базална температура в продължение на няколко месеца, изследване на слузта в канала на маточната шийка, установяване на овулацията чрез овулационни тестове, базирани на изследване на урина или слюнка.

Най-точно  от медицинска гледна точка е изследването на процеса на узряване на яйцеклетката и овулацията, т.н. фоликулометрия, съчетана с хормонални изследвания на кръвта.

Има 4 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2013-09-14 19:04:27
    Гост
    Най-лесният начин е броиш 7 дни след края на кървенето е деня на овулацията ти ,за да е засечеш купи си 2 опаковки (всяка с 5 бр тестове) от тестове за овулация и започни от 10 я ден на цикъла ти така няма начин до 20 ден да не отчете положителен резултат,ако липсва такава от следваштия цикъл от първия ден си купи от аптеката витамин комплекс а+е ,и ги пии до към 16 ден от цикъла като пак си вземи тестове 2 опаковки.витамин а и е спомагат за естественото образуване и зреене на фоликули до 18-20 мм ,т.е годни за оплождане и успех!!!
  2. Пощенски адрес 2013-06-27 15:27:04
    Гост

    Галина,това с болките по време на овулация е мн.точно.И двете ми деца ги правихме по две години,защото по време на овулация съм с много големи овулаторни кисти,че за секс не ми се и помисля.В момента в койко започне усещането,че си "сядаш на яйчниците",значи си в овулация.Поне при мен е така.Ако правите бебче съвета ми е - в този момент просто лягаш и чакаш таткото да свърши,докато ти стискаш зъби. Гаранция,че ще стане. Успех!

  3. Пощенски адрес 2013-06-20 21:20:20
    Гост

    Zdraveite,kakvo li ne pravih i tak i ne uspiah da si zaseka obuvalciata,cikalat mi e mnogo neredoven,poslednite 4 meseca: 36,27,43,33 dneven,sega si kupih testove za ovulacia i neznam otkoga da gi zapo4na,za6toto razbira se nemoga da poredelia prodaljitelnosta na cikala si,v parviyat 4ist den sled M imah 4ustvoto ,4e sam v ovulacia(bolki nisko dolu) i tova totalno me obarka,molia vi niakoi ako ima niakakvo obiasnenie ili savet da go spodeli,blagodaria predvaritelno i se izviniavam 4e ne pi6a na kirilica

  4. Пощенски адрес 2013-02-24 21:20:09
    Гост
    Благодаря

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.