Потребители онлайн: 374 гости
Още в категорията Бременност |

Намаляване гаденето по време на бременност

Ще Ви запознаем с десет различни начини за намаляване на гаденето по време на бременност. Не е ясно дали всички те или дори повечето ще бъдат ефективни за Вас, но е сигурно, че поне едно от следните неща , ще намали симптомите:

1. Дръжте нивата на кръвната захар на едно и също ниво, като ядете често и по малко.

Изберете храни с много белтъчини и сложни въглехидрати /боб, грах, леща, пълнозърнест хляб, булгур, кафяв ориз, плодове, зеленчуци/. Това спомага за запазване на кръвната захар на едно и също ниво, а простите въглехидрати, като например захар, просто дават бърз пик на отделянето на инсулин и поради това е с краткотраен ефект. Избягвайте сладкиши и други храни, които са богати на прости въглехидрати. Опитайте се да ядете на 5-6 малки хранения на ден, като задължително изяждате и по един плод. Ако се почувствате гладни, можете да хапнете по някоя бисквита или отново плод. Така ще предотвратите напъните на празния стомах.

Създайте си навик да правите лека закуска на всеки 3-4 часа.

2. Яжте преди да огладнеете

Ако чакате да се нахраните едва когато вече сте гладни, вие не успявате да предотвратите производството на стомашна киселина в стомаха. Това увеличава гаденето. Виж по-горе съвети за хранене. Създайте си навик да закусвате леко на всеки 3 до 4 часа.

3. Яжте междинна закуска, съдържаща протеини, преди сън

Нощният сън е една много дълга пауза между две хранения. Може би това е и причината за сутрешното гадене, когато нивата на кръвната захар са най-ниски, а на стомашната киселина – най-високи. За да се противопоставите на това, бихте могли преди лягане да вечеряте с храни, богати на протеини и сложни въглехидрати /риба, месо, пиле, сирене, мляко, извара, сметана, ядки, авокадо, фасул, яйца и други/. За някои може да е полезно и пиенето на чаша мляко през нощта.

4. Опитайте се да ядете преди да станете сутрин от леглото

Опитайте се да ядете храни, богати на въглехидрати, около 20-30 минути преди станете от леглото. За някои е достатъчно да хапнат пакет бисквити, други пък ще се чувстват добре с други храни. Опитайте и открийте своето решение! Важно е, да не започвате деня с бърз и рязък старт, излитайки от леглото и бягайки презглава към автобуса. Това само ще засили вашето гадене. Дайте шанс на тялото си да се пробуди по приятен и спокоен начин.

5. Пийте повече течности

Вие сигурно сте чували, че е много важно да се пият допълнително течности за минимизиране риска от гадене. Пийте по време или между храненията, когато ви е най-приятно. Малките глътки от време на време са по-ефективни от изпиване на литър в рамките на 5 минути. Изпробвайте кога и как да пиете, за да се почувствате добре. Бъдете внимателни с консумацията на сокове и безалкохолни напитки, които са с високо съдържание на захар. Те могат да повишат силно нивото на кръвната Ви захар, което ще повиши риска за Вас от диабет . Затова пийте повече вода и други напитки, които не съдържат толкова захар.

6. Опитайте с джоджен

Някои жени са забелязали, че тяхното сутрешно гадене се облекчава с джоджен. Опитайте да го добавите към храната си, но бъдете внимателни. Прекомерната употреба може да доведе до обратна реакция.

7. Вземайте различни видове витамини

Успешно се преодолява сутрешното гадене и чрез вземане на витамини по различно време на деня. Опитайте да ги приемате сутрин, на обяд или вечерта, за да прецените кои витамини и кога приети, ви помагат най-много.

8. Консултирайте се с Вашия лекар относно допълнителен прием на В-6

За някои инжектиране с витамин В-6 е много полезно. Обичайната доза е 50 мг, но задължително трябва да обсъдите това с Вашия лекар.

9. Избягвайте храни, които ви действат зле, но намерете алтернатива

Ако от моркови ви се повдига ги избегнете, но не забравяйте да намерите друг вариант, който да ви осигури същите витамини и хранителни вещества. Важно за Вашия организъм и за развитието на плода е да ядете питателна и разнообразна храна. Следете какъв хранителен режим контролира най-добре Вашето гадене, без да се лишавате от необходимите Ви витамини и хранителни вещества. Боб, леща и зеленчуци са често подценявани, но много нужни Ви храни.

10. Медикаментозна подкрепа

Като възможен изход, някои бременни вземат таблетки за пътуване /например Postafen/, които могат да бъдат закупени от аптеките без рецепта. Мнозина казват, че са били подпомогнати от тези лекарства и си струва да се опита. Препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия лекар преди да приемете някакво лекарство, дори на проспекта да пише, че е безвредно.

Има 19 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2013-10-13 14:29:48
    Гост
    Zdraveite! Az sum v 6ta sedmica I ot nqkolko dni mi e losho. Ot subyjdane do lqgane. Daje I kato se subydq prez noshta mi e losho. Nqmam nikakuv apetit,povrushtam I mnogo me boli stomaha. Opitvam se da piq,no pak mi e losho. ....nqkakuv suvet?
  2. Пощенски адрес 2013-07-19 19:48:41
    Гост

    Az sam napalno saglasna s Cveteto:) i az go pravq tova ne6to i naistina pomaga.Stavam povra6tam,otivam za zakuska i hapvam nqkolko hapki i posle cql den sam ok :) probvaite :)

  3. Пощенски адрес 2013-07-07 01:55:57
    Гост

    Дъщерята на моя приятелка е бременна и има вълчи глад. След като започна да пие спирулина на таблетки, се нормализира апетита й. Спирулината съдържа много микроелементи, витамини и минерали и храни клетките на клетъчно ниво. Така ще се избегне и наднорменото наддаване в килограмите и ще се гарантира здравето както на майката, така и на бебето. Спирулината доставя на костите на майката и детето калций и се предотвратяват бъдещи заболявания на детето. Освен на таблетки има и закуска със спирулина. Спирулина сереали е подходяща както за бременните, така и за майките и за бебетата, след 6 месечна възраст, след като бъдат захранени. Една опаковка може да замени едно хранене на възрастен човек.

  4. Пощенски адрес 2013-06-21 17:45:21
    Гост

    Аз утре влизам в 5 та седмица - от няколко дни само ми се гади, все още не повръщам, но не е само сутрин гаденето, а цял ден :( За сега не ми помагат кола, сладолед и айрян...ще търся друго. Мислех, че от фолиевата киселина ще минава, но гадене има.

  5. Пощенски адрес 2012-07-12 14:13:39
    toni-nachevaпрофилна снимка

    Здравейте и от мен!Аз имах същия проблем,много повръщах в началото и моя доктор (АГ) ми изписа Деган и мога да ви кажа ,че много ми помогна,а трябваше да влезна в болница.Всички доктори с които се съветвах ми казаха ,че не е нормално да се повръща толкова и мога да навредя на плода който нося.Така че мами,не минавайте през това с лека ръка,а потърсете помощ от специалисти.

  6. Пощенски адрес 2012-07-12 11:38:37
    iliqnaпрофилна снимка

    az povrashtam postoqnno............min po 20 pati............koga shte se opravq............v nachaloto na 8 sedmica sam

  7. Пощенски адрес 2012-03-26 15:46:27
    adelinamпрофилна снимка

    moga da spodelq s vas 4e blagodarenie na tova 4e obi4am koka-kola prekaleno mnogo i piq redovno ne mi se e gadilo izob6to :)mislq 4e po 1 4a6a na den ne e vredno ,pak i deistva tonizira6to

  8. Пощенски адрес 2011-12-30 16:32:00
    cvetetoпрофилна снимка

    Za da namalite gadeneto, kato stanete vednaga otivate v toaletnata i povrushtate na gladno, taka premahvate stomashnite kiselini, sled tova hapvate zaduljitelno neshto i taka spirate celodnevnoto povrushtane, az bqh taka, postoqnno povrushtah , razpitvah nasam i natam , vseki kazva neshto razlichno, kazaha mi go tova i povrushtah samo sutrin po 1-2puti i gore dolu sled 1mesec sprqh i sutrin da povrushtam.... tova pomaga, kakvo li ne ne sym probvala i samo tova pomogna, dano da pomogne i na nqkoq druga bremenna :) kusmet !

  9. Пощенски адрес 2011-12-26 16:04:51
    memagoпрофилна снимка

    Пробвайте за сутрешно гадене витамини В комплекс:) 3 пъти по 1на таблетка.Ще се удивите колко помагат

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.