Потребители онлайн: 299 гости
Още в категорията Бебе |

Отбиване на детето

jКолко дълго да кърмя?

Преди се е смятало, че е хубаво за изграждане на имунитета на детето, то да се кърми поне през два поста, т.е. Великденски и Коледен, т.е. поне 6 месеца. Това се е смятало за много естествено, защото след 6-ия месец в менюто на детето вече е включена и друга храна освен майчиното мляко.

Съвременните педиатри смятат, че за детето е най-добре периодът на кърмене да е поне 1-1.5 години. След изтичането на първата година, майчиното мляко загубва защитните си качества, а след втората година се увеличава риска детето да има проблеми с отделянето от майката, да е по-несамостоятелно и по-трудно да се привързва към други деца и възрастни .

Въпреки тези различни тези най-важното при взимането на решение за отбиване е Вашето състояние, както и това на детето. Хубаво е да кърмите дотогава докато то не се превърне в неприятно и обвързващо задължение за Вас, както и пречка за детската игра.

Как се разбира, че вече е време за отбиване?

Ако морално и физически сте се уморили от дългите безсънни нощи, ако самият процес на кърмене не Ви носи радост и след всеки път се чувствате изтощена, то най-вероятно е настъпило време за отбиване.

Има ли сезон, подхоящ за отбиване?

Традиционно се счита, че най-доброто време за отбиване на бебето е ранната пролет или късната есен. Лятото се смята за неподходящ период, защото активното размножаване на стомашно-чревните микроорганизми в топло време увеличава неколкократно риска за зараза със стомашно-чревни инфекции (те може да се предизвикат например от неизмита ябълка или останало случайно на слънцето пюре). През зимата педиатрите също не препоръчват отбиване на детето. Лекарите са на мнение, че е неправилно лишаването на детето от имунната защита, осигурена му от майчиното мляко през сезон с остри респираторни заболявания.

Ако обаче твърдо сте решили да отбивате детето независимо от сезона, то е хубаво да обърнете внимание на епидемичната ситуация, на податливостта на Вашето съкровище към инфекции, на индивидуалния му запас от витамини, както и честотата на срещите му с вирусоносители (малко дете, чийто по-голям брат или сестра посещават детска градина е по-податливо на зарази от бебето, оставено на грижите на мама и баба).

Кога трябва да отложа отбиването?

- Ако планирате да започнете работа, да се преместите в ново жилище, да отделите детето в самостоятелна стая, да дадете детето на ясла или да наемете нова детегледачка, то е най-добре отделянето на детето да не съвпада с тези събития.

- Ако някой от семейството е болен и най-вече ако самото дете е болно.

- Ако детето е изнервено и неспокойно

Всички описани по-горе ситуации се смятат за новости в детското ежедневие. Добре или да се изчака с новостите в детското ежедневие или да се отложи самото отбиване. Психолозите препоръчват периодът между събитията да е не по-малък от месец.

Въпреки мнението на осихолозите, много майки споделят опита си, че понякога точно тези промени в живота на детето помагат да се отвлече вниманието му от сученето и отбиването става по-лесно. Това е още едно доказателство, че всяко дете е индивид и при отбиването има само съвети, но няма твърди правила.

Трудно ли ще премине отбиването?

Ако в течение на денонощието детето прекарва на гръдта Ви от 1 до 3 пъти, то най-вероятно отбиването ще премине леко и безпроблемно. За целта трябва да намалявате постепенно броя кърмения като накрая напълно прекратите да поставяте детето на гърдите си.

Има 1 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2021-04-28 23:03:13
    Гост
    Още малко ще напишете, че кърменето след 1 год. е притивопоказно ...... "След изтичането на първата година, майчиното мляко загубва защитните си качества, а след втората година се увеличава риска детето да има проблеми с отделянето от майката, да е по-несамостоятелно и по-трудно да се привързва към други деца и възрастни." - изключително грешно твърдение. След първата година количеството мазнини и антитела в кърмата се повишават в съответствие с повишените нужди на порасналия детски организъм. Психологическият и емоционален ефект върху детето също е изключително положителен.

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.