Потребители онлайн: 569 гости
Още в категорията Бебе |

Преходното хранене на мъничето

625271_24182456_prehodnohraneneЕто че мъничето вече е пораснало и е време към неговото хранене да се добавят и така наречените преходни храни. Скоро много скоро малкото бебе вече ще заеме заслуженото си място на трапезата заедно с вас, неговото семейство. Но как да избегнете грешките, които мнозина допускат и да улесните този период от неговото развитие. По-долу сме се опитали да обобщим в правила някои от споделените грешки на загрижени майчета с надеждата те да помогнат на вас, нашите читатели.

1. Давайте на детето парченца от храната. Отлагането на по-едро смляните храни води в някои случаи до задържане развитието на дъвкателните и артикулационните умения.

Предлагането на парченца, които изискват движения на езика трябва да зaпочне най-късно на 8-месечна възраст.

2. Не прекалявайте с първоначалната големина на парченцата. При рязката смяна на консистенцията на храната от полукашкава към твърда, е възможно детето подборно да се насочи към приемане единствено на течната част от храната (сосовете или бистрата част на супата), което от своя страна води до небалансирано хранене.

Преходната храна трябва първоначално да бъде настъргвана, размачквана или смляна на едро до размерите, на които детето е свикнало. Преминаването към по-големи парченца трябва да става плавно.

3. Разнообразявайте предлаганите храни. Разнообразието на предлаганата храна създава и разнообразни вкусови усещания. Важно е в предлаганото от Вас меню да се срещат хляб, зърнени закуски, макарони, картофи и зеленчуци и плодове.

4. Не овкусявайте със сол и захар, не добавяйте маргарин.Преходният период е период на безсолна и не сладка храна. Не солете допълнително приготвените от Вас храни и обезсолявайте сиренето, което използвате. Използвайте само растително или краве масло в храните на мъничето.

5. Създайте режим на хранене у мъника. Не позволявайте детето постоянно да придъвква от любимата си храна между храненията. При физически здраво дете интервалът между храненията може да достигне до 4 часа. Ако детето огладнява и има нужда от междинни хранения му предлагайте плод или зеленчук като алтернатива.

6. Утолявайте жаждата на детето с вода. Честа причина за привидно злоядото дете е заситен със сокчета апетит. Няма течност, която да може да замени водата, използвайте я.

7. Не играйте с детето по време на хранене. Играта и гледането на телевизия е хубаво да останат в промеждутъците между храненията. По време на хранене можете да използвате времето за да приучите детето към боравенето с прибори и самостоятелното хранене.

8. Почиставйте внимателно костички и костилки в храната и никога не оставяйте детето без наблюдение по време на хранене. Рискът от задавяне също можете да намалите като не предлагате цели зърна от храната, а ги намачквате или разделяте.

9. Не се престаравйте да бъдете перфектна домакиня! Спокойно се обърнете за помощ към детските кухни – ОЗИ, Хер Бебе или някоя друга. Те са съобразени с потребностите на децата и се подготвят под строг контрол.

Има 4 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2021-01-15 02:10:14
    Гост
  2. Пощенски адрес 2020-12-26 22:56:43
    Гост
  3. Пощенски адрес 2019-08-19 20:58:25
    Гост
  4. Пощенски адрес 2019-08-07 16:33:09
    Гост

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.