Потребители онлайн: 252 гости
Още в категорията Бременност |

Промени във функцията на щитовидната жлеза по време на бременност?

Хормонални промени. Една нормална бременност предизвиква важни физиологични и хормонални промени, които влияят на функцията на щитовидната жлеза. Тези промени налагат резултатите от кръвни изследвания, направени по време на бременност, да се тълкуват с особена предпазливост. Дейността на щитовидната жлеза се променя по време на бремеността главно поради влиянието на два основни хормона: human chorionic gonadotropin (hCG) – хормонът, който се измерва в тестовете за бременност и естрогенът, основният женски хормон. HCG може слабо да отключи щитовидната жлеза и и високите нива на hCG през първия триместър могат да доведат до слабо понижаване стойностите на TSH. Когато това се случи нивата на TSH ще бъдат слабо понижени през първият триместър на бремеността, като след това възвърнат нормалните си стойности през остатъка от бременността.

Естрогенът от своя страна повишава количеството на протеините, които свързват хормони на щитовидната жлеза в кръвта, което увеличава общите им нива в кръвта, тъй като повече от 99% от хормоните са свързани с тези протеини. Въпреки това измерването на „свободния хормон” (този, който не е свързан с протеин и представлява активната форма на хормона) обикновено остава в нормални граници.

Промени в размерите на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза може да увеличи размера си по време на бременност. Въпреки че това е възможно, това явление се наблюдава най-често в райони, бедни на йод. Увеличеният размер на щитовидната жлеза може да се наблюдава чрез изследване с ултразвук. Обикновено се касае за 10-15% увеличение на жлезата, което не се установява при обикновен клиничен преглед. Понякога е възможно силно увеличение на жлезата, което води до последващи изследвания на хормоните на щитовидната жлеза.

Каква е връзката между дейността на щитовидната жлеза на майката и бебето? През първите 10-12 седмици бебето е напълно зависимо от майка си за производството на хормони на щитовидната жлеза. В края на 12-тата седмица щитовидната жлеза на бебето започва самостоятелно да произвежда хормони. Въпреки това, бебето си остава зависимо от майката що се отнася до доставяне на необходимото количество йод, което е от изключително знамение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Международната организация за здравето (WHO) препоръчва дневна дажба от 200микрограма/ден йод, за да се поддържа адекватно производство на хормони на щитовидната жлеза.

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.