Потребители онлайн: 249 гости
Още в категорията Бременност |

Странични реакции към ваксината срещу свинския грип при бременни – Част 1

Вирусът А(H1N1), по- известен като вирусът на свинския грип взема все повече жертви у нас и районите с обявена грипна епидемия се увеличават ежедневно. При това бременните се сочат като една от рисковите групи, смятани за по-податливи към зараза. В много страни от Западна Европа масовото ваксиниране започва именно с бременните жени, като по този начин се смята че се намалява тяхната податливост към зараза. Тъй като вече и в България е възможно ваксиниране, екипът на Бебе и мама се заинтересува какви са впечатленията на бременни, които са ваксинирани за ваксината. Резултатите, които се публикуват тук са от проучване, направено сред бременни на една от най-популярните шведски страници за бъдещи майки «Стани мама».

Анкетата на страницата продължава и се обновява постоянно, но тук публикуваните резултати са към момента на написване на този материал. В две поредни публикации ние ще Ви представим резултатите от това шведското проучване.

Бременните читателки на шведската страница са помолени да отговорят на въпроси за продължителността на тяхната бременност, както и за тяхното отношение към актуалната кампания за ваксиниране и евентуалните странични ефекти при вече ваксинираните бъдещи майки.

52% от ваксинираните майчета, участвали в проучването, не посочват или посочват леки странични реакции, типични за всяка ваксина. Най-честата странична реакция е болка / скованост в ръката, където е поставена ваксината (85%), следвани от умора (47%) и главоболие (29%). 19% от анкетираните заявяват, че са повишили температура и / или при тях са се появили грипоподобни симптоми.

Други често сочени от анкетираните симптоми са настъпила след това простуда, прилошаване, гадене, повръщане, диария, както и възпаление на млечните жлези.

Обнадеждаващото при това е че при 50% тези симптоми са преминали след 24-48 часа, а само при 28% те са продължили от 2-4 дни.

При проучването паралелно е направена и анкета сред бременни, които не са приели ваксината. 50% са отговорили, че не биха се ваксинирали, основавайки се на публикуваната информация в медиите, 58% все още не са взели решение към момента на анкетиране, докато 14% са очаквали ваксиниране в близките дни.

В последващата публикация очаквайте и самите въпроси, както и диаграми с резултатите.

Публикуването на статията за страничните ефекти от ваксината не цели създаване на страх или нежелание за ваксиниране у бременните, а по-скоро цели информиране за възможните странични ефекти, което ще подпомогне решението на бъдещите майки при избора за ваксиниране, както и ще намали тяхната тевожност при вече поставена ваксина.

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.