Потребители онлайн: 336 гости
Още в категорията Мама всеки ден |

Топ 10 съвета от изпатили мами за по-леко оцеляване на първите месеци с бебчо

Съветите обикновено са като рициновото масло – лесно се предписват, трудно се поглъщат. Хубавото на съветите, които ще прочетеш тук е, че никой не следи дали ги изпълняваш и не ти натяква за нищо. Ти сама решаваш доколко да ги спазваш и дали си заслужават. А много от тях вече със сигурност си чувала или сама си обмисляла.  В този списък събрахме най-често споменаваните съвети в нашия архив и ги обобщихме.

  1. Напазарувай в огромни количества, нека фризерът и хладилникът ти са заредени за няколко седмици напред с продукти. Ако имаш възможност да замразиш сготвена храна, която лесно да претопляш, ще си спестиш много главоболия и много еднообразно хапване на пица.  Закупените продукти пък ще ти осигурят време за теб, вместо за пазаруване.
  2. Ако избереш да кърмиш, научи се как да го правиш по сигурен за бебчо начин, лежейки. Вярвай ни, нощите са значително по-дълги и сънят ти е по-пълен ако можеш да дремнеш някоя допълнителна минутка.
  3. Не се предавай, ако кърменето в началото е трудно но и и не приемай  неуспешното кърмене за твой провал. Ако нямаше много майки, които не кърмят, нямаше и да има огромната индустрия за продажба на мляко на прах в магазините. Има време за много успехи и неуспехи в майчинството. Неуспешното кърмене определено няма място сред неуспехите,  за които си заслужава да си спомняш.
  4. Свали нивото на твоите очаквания. Оправено легло, изрядни дрехи вкъщи, прическа, маникюр…. Има време и за това, сега ти е разрешено да поотпуснеш края и да отпуснеш душа. Свалила ли си нивото? А не можеш ли да свалиш още малко?
  5.  Не вярвай на постовете в социалната мрежа на твоите приятелки и на известните мами. Определено животът с бебе не е танц по рози през цялото време, както обикновено показват социалните мрежи. Те улавят точно този момент, в който е имало спокойствие и отдих, но не и останалите 95%.....
  6. Измислете си правило вкъщи, че всичко, което се казва през нощта, си остава там и не може да се използва в разговори през деня или под какъвто и да е друг претекст. Обикновено липсата на сън изнервя и много двойки си разменят „любезности“ точно в тази част на денонощието. Ако ти и твоят партньор имате това правило, можете да се радвате на много повече тишина и спокойствие
  7. Съвсем нормално е да не смяташ времето с бебето винаги за най-страхотният момент от вашия живот.  Това няма нищо общо с майчината любов и по никакъв начин не я прави по-малка.  Във отглеждането на всяко дете има трудни моменти и болести. Съвсем нормално е да искаш тези моменти да отминат или да сравнявате усещането с времето преди бебето да се появи.
  8. Вярвай в себе си и отстоявай мнението си и решенията си.  Много мами, баби, лели, стринки и вуйни ще ти разказват как те смятат, че нещата трябва да се случват, как обикновено се прави и как ти точно трябва да правиш.  Ако си сигурна в това, което правиш, го отстоявай, това е твоето дете и ти имаш най-важното интуицията. Разбира се, ако не си сигурна и се допитваш сама до съвет, този съвет звучи по-различно.
  9. Не се притеснявай да искаш назаем или да приемаш неща от роднини и приятели вместо да купуваш нови. Разбира се, че твоето дете заслужава най-доброто и хубавото и най-вече нещо ново и лъскаво, но вярвай ни има океан от неща и всяко от тези неща струва пари. Освен всичко друго децата растат толкова бързо в началото, че докато се обърнеш дрънкалките вече не са актуални. Запази си по-добре средствата за уникални продукти около 3-5 годишна възраст, тогава и радостта на детето е по-голяма и вниманието му по-устойчиво.
  10. Никога не отказвай някой да поеме отговорността за няколко часа и да ти освободи време за теб самата. Ти сама можеш да избереш кога ти е по-спокойно, докато бебчо спи или когато е нахранен и е спокоен. Това е времето за зареждане на батерии и възвръщане на сили.

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.