Потребители онлайн: 376 гости
Още в категорията Бременност |

Бременност и грип

Отново е зима и отново време за грипна епидемия! Тазгодишният грип се приближава, и както всяка година, мнозина ще страдат от класическите симптоми: суха кашлица, треска, висока температура, болки в мускулите и главоболие. Но всяка бременна се чувства допълнително неразположена и допълнителни уязвима от това, че вече не е сама в това да боледува. В какво грипа е различен за бременната? Дали той засяга плода? Какво може да се направи за да се улеснят симптомите в грипното време? Това са все въпроси, които ние от Бебе и мама се заинтересувахме да отговорим и потърсихме наличната информация.

Грип е обикновено и в повечето случаи безобидно състояние. Ежегодният грип е причинен от вируси (orthomyxoviruses), поради което обикновени антибиотици не могат да помогнат (Въпреки това при някои грипни състояние се предписват антибиотици, за да сеоблегчат съпътстващите ги бактериални инфекции).

Какво е грип?

Инкубационният период на грипа е 1-3 дни. Грипът често започва с тръпки, втрисане бързо нарастваща температура (често над 40 ° С), общи мускулни болки, главоболие и оплаквания от дихателните пътища.

Грип е за иначе здрави хора напълно безвредно заболяване, което преминава за период от няколко дни до една седмица. Такъв е случаят, дори и за бременните жени. Не е доказан увеличен риск при бременните жени да развиват тежки симптоми. Изключение при това е краят на бременността, когато рискът за развитие на пневмония е малко по-висок.

Как се отразява грипът на плода?

Няма доказателства, че плодът е изложен на риск да се разболее в случай, че майката боледува от грип. Плодът се смята за добре защитен от плацентата, а дори и в около 15% от всички случаи, когато плодът е заразен от вирус, той не развива никакви симптоми на болестта. Това е също и причината за отсъствието на доклади за родилни дефекти, причинени от грипни вируси.

Лечение

Тъй като грипът е причинен от вирус, възможността пряко да се лекува причината за болестта е ограничено. Грипът обикновено може да се преодолее по-бързо чрез облекчаване на симптомите и укрепване на организма. При това важни са температуропонижаващите средства, сиропите за кашлица, таблетките за смучене и топлите чайове, както и дългата почивка. По време на бременността е особено важно да се обръща внимание на лекарствата, които се приемат и да се взема предвид това, което се препоръчва за бременни жени и е безвредно за плода.

Предпазни мерки

Вече съществуват противогрипни ваксини, които предпазват от разболяване в периоди на грипни епидемии. Засега обаче няма препоръки за бременни жени да се ваксинирати, ако те не страдат от тежки сърдечни или белодробни заболявания.

Сравнително сигурна алтернатива на ваксината е избягването на срещи с хора с настинки и грипоподобни симптоми, добра хигиена на ръцете, избягване на големи търговски центрове, където рискът от инфекция е най-висок през периоди на обявени грипни епидемии - виж по-долу.

Най-голям риск от инфекция

Бумът на грипните епидемии обикновено всяка година е в края на февруари до март.

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.