Потребители онлайн: 264 гости
Още в категорията Бебе |

Какво виждат бебетата?

 Новороденото бебе вижда много размазано, но всеки движещ се предмет или лице, в което то се взира допринася за стимулирането на зрението му.

Зрението е най-недоразвитото сетиво у новороденото. Точно доколко новороденото усеща и приема света не е напълно известно, но изследвания показват, че зрението на новороденото е около 2-3 % от това на зрението на възрастен, при който не е необходима корекция. Това означава, че малкото бебе има затруднения да възприеме детайли от това, което вижда, както и предмети, разположени на разстояние от него. Цветоусещането също е недоразвито , което в определени периоди е довело дори до създаване единственона черно-бели дрънкулки. Въпреки, че бебето не възприема цветове, обаче педиатри и педагози съветват да се използват цветове при играчките за мъничетата, защото при цветовете се наблюдават контрасти, а и само месец след раждане бебетата вече са способни да виждат цветно. Може да се твърди, че най-голямата крачка в развитието на зрението при децата е през първата половин година, като след това зрението само фино се наглася и подобрява.

Бебета обичат да съзерцават най-вече две неща - лица на възрастните край тях и движещи се предмети. Към лицата бебетата проявяват специален интерес. Направено е проучване, което показва, че ако на бебето се даде за наблюдение образ на човешко лице, на което са разменени местата на очите, носа и устата, то то не проявява интерес към него. Ето защо педиатри и учени са единодушни, че най-добрият стимул за малкото същество за лицата на мама, тати, баба, дядо, батко или кака,както и въртяща се или движеща се дрънкалка.

Основни етапи в развитието на зрението:

Новородено: Остротата на зрението е 0,01-0,05 (Стойността за възрастен е около 1,0, но много хора виждат и по-добре). Новороденото вижда размазано, с нестабилен поглед, без развито цветоусещане.

4 седмици: Може да следва движещ се предмет от близо

4-7 седмици: Контакт с очи с този, който го гледа и отговор с усмивка

2-3 месеца: Може да следва движещ се предмет на 2-3 метра разстояние

3-4 месеца: Може да движи ръката си към избран обект

6-12 месеца: Острота на зрението 0,1-0,4, което съответства на най-горните букви и цифри на таблото на очния лекар, видени от нормално разстояние

2 години: Острота на зрението около 0,25. Тази острота съответства на втория ред от таблото на очния лекар.

3 години: Острота на зрението 0,5-0,65

4 години: Острота на зрението 0,8

Острота на зрението 1,0, което сътоветства на реда, който се определя като “нормално виждане“

Има 0 коментари към дадената статия

    Напишете коментар

    Име

    електронен адрес

    Коментар


    За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

    Нечетливо? Натиснете тук за да смените.