Потребители онлайн: 386 гости
Още в категорията Бременност |

Намаляване гаденето по време на бременност

Ще Ви запознаем с десет различни начини за намаляване на гаденето по време на бременност. Не е ясно дали всички те или дори повечето ще бъдат ефективни за Вас, но е сигурно, че поне едно от следните неща , ще намали симптомите:

1. Дръжте нивата на кръвната захар на едно и също ниво, като ядете често и по малко.

Изберете храни с много белтъчини и сложни въглехидрати /боб, грах, леща, пълнозърнест хляб, булгур, кафяв ориз, плодове, зеленчуци/. Това спомага за запазване на кръвната захар на едно и също ниво, а простите въглехидрати, като например захар, просто дават бърз пик на отделянето на инсулин и поради това е с краткотраен ефект. Избягвайте сладкиши и други храни, които са богати на прости въглехидрати. Опитайте се да ядете на 5-6 малки хранения на ден, като задължително изяждате и по един плод. Ако се почувствате гладни, можете да хапнете по някоя бисквита или отново плод. Така ще предотвратите напъните на празния стомах.

Създайте си навик да правите лека закуска на всеки 3-4 часа.

2. Яжте преди да огладнеете

Ако чакате да се нахраните едва когато вече сте гладни, вие не успявате да предотвратите производството на стомашна киселина в стомаха. Това увеличава гаденето. Виж по-горе съвети за хранене. Създайте си навик да закусвате леко на всеки 3 до 4 часа.

3. Яжте междинна закуска, съдържаща протеини, преди сън

Нощният сън е една много дълга пауза между две хранения. Може би това е и причината за сутрешното гадене, когато нивата на кръвната захар са най-ниски, а на стомашната киселина – най-високи. За да се противопоставите на това, бихте могли преди лягане да вечеряте с храни, богати на протеини и сложни въглехидрати /риба, месо, пиле, сирене, мляко, извара, сметана, ядки, авокадо, фасул, яйца и други/. За някои може да е полезно и пиенето на чаша мляко през нощта.

4. Опитайте се да ядете преди да станете сутрин от леглото

Опитайте се да ядете храни, богати на въглехидрати, около 20-30 минути преди станете от леглото. За някои е достатъчно да хапнат пакет бисквити, други пък ще се чувстват добре с други храни. Опитайте и открийте своето решение! Важно е, да не започвате деня с бърз и рязък старт, излитайки от леглото и бягайки презглава към автобуса. Това само ще засили вашето гадене. Дайте шанс на тялото си да се пробуди по приятен и спокоен начин.

5. Пийте повече течности

Вие сигурно сте чували, че е много важно да се пият допълнително течности за минимизиране риска от гадене. Пийте по време или между храненията, когато ви е най-приятно. Малките глътки от време на време са по-ефективни от изпиване на литър в рамките на 5 минути. Изпробвайте кога и как да пиете, за да се почувствате добре. Бъдете внимателни с консумацията на сокове и безалкохолни напитки, които са с високо съдържание на захар. Те могат да повишат силно нивото на кръвната Ви захар, което ще повиши риска за Вас от диабет . Затова пийте повече вода и други напитки, които не съдържат толкова захар.

6. Опитайте с джоджен

Някои жени са забелязали, че тяхното сутрешно гадене се облекчава с джоджен. Опитайте да го добавите към храната си, но бъдете внимателни. Прекомерната употреба може да доведе до обратна реакция.

7. Вземайте различни видове витамини

Успешно се преодолява сутрешното гадене и чрез вземане на витамини по различно време на деня. Опитайте да ги приемате сутрин, на обяд или вечерта, за да прецените кои витамини и кога приети, ви помагат най-много.

8. Консултирайте се с Вашия лекар относно допълнителен прием на В-6

За някои инжектиране с витамин В-6 е много полезно. Обичайната доза е 50 мг, но задължително трябва да обсъдите това с Вашия лекар.

9. Избягвайте храни, които ви действат зле, но намерете алтернатива

Ако от моркови ви се повдига ги избегнете, но не забравяйте да намерите друг вариант, който да ви осигури същите витамини и хранителни вещества. Важно за Вашия организъм и за развитието на плода е да ядете питателна и разнообразна храна. Следете какъв хранителен режим контролира най-добре Вашето гадене, без да се лишавате от необходимите Ви витамини и хранителни вещества. Боб, леща и зеленчуци са често подценявани, но много нужни Ви храни.

10. Медикаментозна подкрепа

Като възможен изход, някои бременни вземат таблетки за пътуване /например Postafen/, които могат да бъдат закупени от аптеките без рецепта. Мнозина казват, че са били подпомогнати от тези лекарства и си струва да се опита. Препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия лекар преди да приемете някакво лекарство, дори на проспекта да пише, че е безвредно.

Има 19 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2021-02-12 17:08:36
    Гост
    Здравейте аз съм в 9 седмица на мен също ми е лошо храня се само със сирене и пържени филии
  2. Пощенски адрес 2017-07-22 13:14:07
    denitsa.dпрофилна снимка

    Аз съм в шеста седмица. За сега ми се повдига много рядко, но закусвам винаги непосредствено като стана с кисело мляко и мюсли. А ако усетя, че почва да ми се повдига, правя чай от мента и маточина. Много е приятен и лично при мен има страхотен ефект. Той ми помогна и за болките в корема.

  3. Пощенски адрес 2017-06-18 20:07:18
    Гост
  4. Пощенски адрес 2017-06-18 20:06:47
    Гост

    Здравейте! Ако не можете да задържате храна и течности повече от 6 часа на ден, или това е всеки ден, се обърнете към лекар незабавно - това е опасно състояние, много повече от обикновеното гадене. Моят съвет е да се пробва всичко като съвет (без лекарства/добавки преди да говорите с лекар) и да видите какво ви помага. Аз така направих. 

    Към коментара със съвет за спирулина, не го приемайте за чиста монета. Повечето спирулина и хролела идват от Китай, дори да им пише органик/био те са много токсични! Последното нещо, което искате да пиете по време на бременност е нещо супер токсично, което ще докара родилни дефекти на бебето, понякога мозъчни, дори да няма на пръв поглед физически. По-добре яжте зелени неща, хлорофилът е нужен и ще помогне с гаденето. Алтернатива на съветът със спирулина e Organic Wheat Grass (by Amazing Grass) - за този продукт поне се знае, че произведен в Канзас, САЩ на био почва по био начин, без пестициди и токсини. https://www.amazon.com/Amazing-Grass-Organic-Powder-Servings/dp/B00112IM56

  5. Пощенски адрес 2017-06-03 11:34:19
    Гост
    Az s v 8 g.s. gadeneto zapochva sutrin i ne spira prez celiq den. Ne mi e losho samo kogato spq. Izpitvam vulchi glad no v momenta v koito pomislq za hrana mi priloshava oshte poveche. Ne povrushtam, samo 2 puti za 2 sedmici i to vtoriq put na sila.. nadqvam se po skoro da mine zashtoto ne se izdurja veche :(
  6. Пощенски адрес 2016-12-03 13:31:30
    Гост
    Zdraveite! Az sum v 9 - ta sedmica i povrushtam samo sutrin , no ne mi se sluchva vseki den. Ima momenti prez noshta mi stava gadno na korema , no mi minava ne piq nishto gledam da hapvam poveche plodove s technostite mi e po trudno, zashtoto ne piq mnogo voda i t.n. a. blizki i doktora mi kazva che trqbva da piq!
  7. Пощенски адрес 2016-10-18 22:19:16
    Гост

    Аз повръщах до четвъртия месец но храните уж помагат да не ти се гади не поюагаха но сега ми се гади когато си мия зъбите и един два пъти но защо не знам.

  8. Пощенски адрес 2015-05-30 08:32:21
    Гост
    Zdraveite i ot men,az sum v 8 ma sedmica i sushto postoqnno mi se gadi,no piq freshove s djindjifil i vednaga se opravqm.Trqbva edno malko parchence,drugata chast ot fresha neka da e ot morkovi,qbulki ili kakvoto predpochitate.
  9. Пощенски адрес 2014-11-03 14:25:37
    Гост

    Az sam v 7-ma sedmica ne povra6tam , no poznavam hora koito povra6tat , stiskaite zabi i vsi4ko 6te se normalizira kam 12-ta sedmica :) Az si opraviam gadeneto , koeto e po cial den sas iztiskan limon + tolkova voda i si pia ot 4a6kata prez denia po malko dobre deistva probvaite, degan ne mi deistva no probvaite i s degan... na vsiki leka premennost vi jelaia i mnogo usmivki :)

  10. Пощенски адрес 2013-12-11 00:02:54
    Гост
    Zdraveite az sam v 9 sedmica postoqnno povrashtam nemoga Da qm pomognete mi Kajete kakvo Da piq

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.