Потребители онлайн: 230 гости
Още в категорията Бременност |

Очаквате ли близнаци, или дори тризнаци?

Двойната бременност често е неочаквана, но много приятна изненада. Шокът може да е огромен , научавайки, че вместо да се грижите за едно бебе, ще имате двама нови малки членове в семейството си. Ще забележите, че има разлика не само след раждането на едно бебе и близнаци, но и по време на самата бременност.

По време на бременността си, вие трябва да сте подготвени за това, което ви очаква като майка на близнаци и още повече за тризнаци

Шансът да имате близнаци се увеличава с възрастта, когато хормоналните промени в организма могат да доведат до отделянето на повече от една яйцеклетка. Различните видове лечение и стимулиране на плодовитостта също водят до увеличаване шанса за близнаци. Това се отнася особено за процедурите ин витро, когато доста често се раждат повече от едно бебета. Любопитен факт е, че в България около 1,5 % от всички раждания са на близнаци. Ако откриете, че сте бременна с близнаци или повече бебета, ние ще ви помогнем, като ви кажем какво можете да очаквате и как да предприемете допълнителни грижи за своята бременност.

близнаци

Как се появяват близнаците?

Двуяйчните близнаци са по-често срещания тип близнаци /около 75 % от всички раждания на близнаци/. Това се случва, когато две яйцеклетки биват оплодени от два отделни сперматозоида. Всеки един от близнаците има своя плацента и свой амниотичен сак. Двуяйчните близнаци могат да бъдат две момчета, две момичета или момче и момиче.

Еднояйчните близнаци са идентични близнаци, идващи от една оплодена яйцеклетка, която в началото на бременността се разделя на две или повече части. Всяка от тези части може да се превърне в бебе. Еднояйчн

ите близнаци споделят обща плацента, но имат отделни амниотични сакове. Генетично тези близнаци са от един и същ пол и си приличат много, тъй като носят един и същ генетичен код. Тризнаците могат да са разнояйчни, еднояйчни или комбинирани, въпреки, че това се случва твърде рядко.

Как да разберете, че сте бременна с близнаци?

Вашият ли

чен лекар ще установи това още в началото, тъй като при бременност с близнаци матката е по-уголемена от очакваното, а и се чува пулсирането на сърцата на два плода. Има и кръвни тестове, които могат да установят наличието на такава бременност. Но окончателното потвърждение се прави обикновено с ултразвук.

Какво означава за майката бременност с повече от един плод?

Най-доброто, което тя може да направи е да се грижи добре за себе си. Това, което е добро за майката, е добро и за бебетата. По време на бременността може да очаквате:

= Множество посещения при лекаря и пренатална грижа. Лекарят ще следи отблизо растежа на бебетата, вашето здраве, ще следи за признаци на преждевременно раждане. Ще ви подлага на ултразвук и различни видове изследвания. Това се прави за всяка една бременност, но при бременност с близнаци всичко това се прави повече. През втория триместър ще се следи състоянието ви на две седмици, а в третия триместър дори и ежеседмично.

  • Грижите до голяма степен се фокусират върху хранителния режим. Когато сте бременна с близнаци се нуждаете в по-голямо количество от много вещества: фолиева киселина, калций, желязо, белтъчини и други основни хранителни вещества. Вече става особено важно да се храните балансирано и здравословно. Не забравяйте да вземате ежедневно витамините, които ви е препоръчал вашият лекар. Често се налага и допълнителен прием на желязо.
  • Наддаване на тегло. Ако вие покачвате теглото умерено, това е най-добре за здравето на бебетата, а също така и за вас, тъй като по-лесно ще се отървете от нежеланите килограми след раждането. При двойна бременност се препоръчва наддаване на тегло между 16 и 20 килограма за жени, които са били с нормално тегло преди бременността. Посъветвайте се с вашия лекар, кое е подходящото тегло за вас.
  • Повече внимание! Вашият лекар със сигурност ще ви посъветва да бъдете по-внимателна и да ограничите някои дейности, като например работа, пътуване и упражнения, особено с напредване на бременността. Продължителното лежане не е гаранция за преотвратяване на преждевременно раждане, но въпреки това може да ви го препоръчат при проблеми с кръвното налягане или ако има съмнение за нормалния растеж на вашите бебета.

Възможни усложнения

Здрави близнаци се раждат всеки ден, но е важно да знаете, че съществува риск от усложнения, като например:

  • Високо кръвно налягане. Бременните жени с повече от един плод са изложени на сериозен риск от повишаване на кръвното налягане. В комбинация с появата на белтък в урината, вече говорим за състояние, което изисква внимателно наблюдение, за да не доведе до риск за здравето на майката и бебетата.
  • Преждевременно раждане. Колкото повече бебета носите, толкова по-голям е риска от преждевременно раждане. При поява на такива признаци, бременните се инжектират със стероиди, които ускоряват узряването на белите дробове на бебетата. Ако се случи преждевременно раждане, недоносените деца са подложени на редица рискове и потенциални усложнения. Ето някои от тях:
  • При еднояйчните близнаци може да се появи усложнение, известно като единично преливане. При него кръвоносната система, свързваща двата плода, доставя повече кръв на единия плод за сметка на другия. Това състояние може да се окаже фатално и за двата плода.
  • Майката може да забележи, че коремът й значително се е увеличил и е станал тежък. Това може да се дължи на увеличаване количеството на околоплодната течност. Ако това се случи се налага спешно да се потърси помощ от специалист. Може да се наложи дори принудително раждане, ако специалистът прецени, че ползите от ранното раждане надвишават риска от изчакване.
  • Секцио. Не е точно усложнение, но цезаровото сечение е честия избор при опасност от усложнения за майката. Повечето от половината раждания на близнаци стават точно така – чрез секцио.

Грижи за близнаците

Здравите близнаци имат същите нужди, като всички други бебета, но два пъти повече. Може да се наложи помощ и подкрепа, така че не се страхувайте да поискате помощ от семейството и приятелите си. Тя няма да ви е излишна.

Има 2 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2014-11-10 12:06:28
    Гост

    Да определено е тежка бременност, но пък заради крайния резултат си заслижава да потърпиш малко. :) В момента съм 29 седмица и се надявам да достигнем и края.

  2. Пощенски адрес 2012-09-26 16:40:55
    Гост

    ДА ОПРЕДЕЛЕНЕНО Е ТЕЖКА БРЕМЕННОСТА С ДВЕ БЕБЕТА АЗ ВЕ4Е ДОСТИГНАХ 32 СЕДМИЦА

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.