Потребители онлайн: 210 гости
Още в категорията Бебе |

10-те най-често задавани въпроса за новороденото

Много са въпросите, които възникват у майката на новороденото. Бебе и мама събра тези, които най-често се повтарят и попита опитни акушерки за компетентен отговор. Тук сме събрали какво накратко ни казаха те.

1. Яде ли моето бебе достатъчно?

Тежки напишкани памперси и нарастване на тегло са добър сигнал за сито дете и трябва да намалят притеснението на майката.

2. Колко дълго трябва да спи бебето?

Новороденото бебе спи между 16 и 20 часа на денонощие. Родителите на новородени бебета съвсем не усещат, че техните бебета спят толкова продължително, защото голяма част от бебетата се будят на чести интервали и имат нужда от помощ за да заспят отново.

3. Защо плаче  бебето? Болно ли е?

Плачът на новороденото е напълно нормален и за него има много и различни причини, като например глад, спазми в коремчето или необходимост от близост. Ако бебето наддава на тегло, суче от гърда или шише и  има тонус, то то е  здраво и няма място за притеснение.

4. Какво да правя с гнойния  секрет от очите?

Слъзните канали на новороденот са много тесни, което може в много случаи да доведе до образуване на секрет в очите. Измийте очичките на бебето с хладка вода отвън навътре. Ако проблемът се задържи повече от 3 дни или се влоши, консултирайте се с педиатър.

5. Какво да правя със зачервеното дупе на бебето?

Зачервените дупета трябва да се проветряват ежедневно. Много е важно редовно да се почистват и подсушават всички сгъвки, както и да се мажат с успокояващ крем  при раздразнение. Ако зачервеното дупе не минава в рамките на няколко дни, то е желателна консултация с наблюдаващи

я педиатър, за да се изключи възможна гъбична инфекция.

6. Защо стъпалцата и дланите на бебето са толкова сухи?

Най-вероятно ще забележите, че стъпалата и дланите на новороденото са много сухи. Това не е проблем, който изисква специална грижа. Въпреки това,  няколко капки бебешко олио във ваната помагат за овлажняването на нежната кожа.

7. Какво да правя с пъпчиците по лицето?

Малките пъпчици по лицето се появяват след раждане и с времето изчезват, така че не е небходимо да се третират.

8. Трябва ли да се предизвиква оригване и защо бебетата повръщат?

Тъй като горната част на кормечето не е достатъчно стеснена е много често-срещано при бебетата те да повръщат.  Не при всички бебета  оригването помага да се намали повръщането, но при повечето оригването спомага да се успокои  коремчето и да се изкара погълнатия при хранене въздух.

9. Какво да правя с пъпчето на бебето?

Мийте с хладка вода. Бъдете много наблюдателни към натрупване на секрет, зачервяване и неприятен мирис. Всеки един от тези признаци може да е сигнал за инфекция, който изисква консултация с педиатър.

10. Колко слоя дрешки да обличам на бебето?

Дланите и стъпалцата на бебетата са студени в началото, тъй като кръвообращението все още не е напълно развито. Затова те не са добър индикатор за температурата на бебето. Сложете ръка на гърдичките на бебето и почувствайте дали кожичката му е умерено топла – това е добър сигнал за това дали сте сложили достатъчно дрешки;не забравяйте, че най-често майките преобличат децата си. При пътувания с кола е по-удачно да сложите няколко одеялца, отколкото няколко слоя дебели дрешки, за да може бебето да не се презагрее.

Има 0 коментари към дадената статия

  Напишете коментар

  Име

  електронен адрес

  Коментар


  За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

  Нечетливо? Натиснете тук за да смените.