Потребители онлайн: 270 гости
Още в категорията Бременност |

9 съвета за намаляване на стреса и за по-спокойна бременност

Бременността все повече се превръща в допълнителен стресов фактор за работещата жена. Естествените прояви на бременността като гадене, умора, лесно забравяне, намалена концентрация се оказват пагубни и карат много бременни да се чувстват недостатъчни на работното място и да се самообвиняват за своите новопоявили се пороци.  Стресът, колкото полезен за здрав човек, може да се окаже съдбоносен, когато в тялото нараства нов живот.

Ние от “Бебе и Мама“ решихме да съберем за Вас 9 съвета, с които да намалите ежедневния стрес, който Ви съпътства и да успеете по-активно да се радвате на всяка минутка с бебчо

1.  Мислете по-често за чудото във Вас. Отделете всеки ден по няколко минути в мисъл за това, че всяка секунда, всяка минута, през цялото денонощие във Вашето тяло протича интензивно развитие. Затворете очи и се опитайте да видите  Вашето малко бебе пред Вас, как то си лежи свито вътре в матката и как всеки ден е способно да постига все повече.

2. Заглеждайте се в нещо красиво всеки ден - това ще Ви успокоява и автоматично ще Ви помага да се справяте по-лесно със стреса.

Имате много задачи, които Ви чакат на работното място? Насладете се за 5 минути на изгледа от Вашия прозорец.

Изключително сте уморена още на закуска?  Запалете една свещ и оставете погледа Ви да се рее в пламъка. Гледката на вода също успокоява и отморява, така че, ако имате възможност се разхождайте край езеро,река, море, а защо не и край някой фонтан.

3. Подарете си три минути всеки ден за релаксация. 

Отпуснете се на един стол, затворете очи и помислете над: Кои три усещания чувствате в тялото си в този момент? (Може да бъде глад, болка в гърба, киселини и т.н.). Какви три звука чувате? (Това може да е кучето на съседите, алармата на някоя кола, асансъор и т.н. ). Опитайте се да си спомните три предмета и тяхното положение в стаята преди да затворите очи (Например млякото до чашата Ви с кафе, вестника, който сте чели и т.н.).  Кои три мириса усещате? (Вашата новоизмита коса, парфюмът, който сте си купили, ароматното кафе в чашата Ви и т.н.). Продължете така като изброявате  мислено по три неща, след това по две и накрая само едно.

Това упражнение не отнема повече от три минути, но то автоматично Ви помага да намалите темпото и да си възвърнете силите.

4. Разхождайте се често и пълноценно. Ако имате възможност слезте от метрото, автобуса или трамвая една спирка преди Вашата спирка или паркирайте колата си малко по-далеч от обикновено.  Направете си малка разходка до работата, изберете си най-приятния за Вас път до там. Опитайте се да обръщате внимание на всичко, през което преминавате, израженията на безгрижните деца, които срещате, клоните на дърветата, които се издигат към небето,  цветовете на къщите или магазините, които са по пътя Ви. Усетете как вятърът събужда Вашите сетива, наострете слух. Обърнете внимание на мириса във въздуха. Това упражнение също Ви помага да не губите връзката с  реалността около Вас и по този начин да не се отдадете напълно на стреса,  а да се отпуснете и заредите положително.

5. Вземете си вана или душ. Затворете очите си и се наслаждавайте на усещането за водата, която измива стреса от тялото Ви. Обърнете внимание на звука на водата, която се стича към канала, насладете се на мириса на сапуна, който използвате.

Подарете си сама масаж. Купете си бебешко олио и намажете цялото си тяло, обърнете внимание на корема, там е Вашето съкровище, което много скоро ще отговаря на нежностите Ви.

6. Мечтайте през деня.  Представяйте си и мечтайте за Вашето бъдеще с малкото човече.  Може би преди е било загуба на време да се заседявате в мечти, но сега тези мечти имат съвсем различна роля – те Ви подготвят като родител. Не се притеснявайте да си мечтаете за най-хубавите моменти. По този начин те ще Ви намерят по-лесно.

7. Бъдете по-добра към себе си. Съвсем нормално е да не успявате на същото темпо както преди да забременеете или да забравяте неща, които преди винаги са Ви били приоритет. Не забравяйте, че най-големият проект е във Вашето тяло и това, което Вие успявате да свършите едновременно със създаването на нов живот е всъщност невероятна форма на организация от Ваша страна.

8. Бъдете по-често с Вашето бебе. Представете си какво чувства Вашето бебе точно в този момент.  Какво мислите, че чува бебето? Можете да се поставите в положението на Вашето бебе, ако запушите ушите си и усетите пулсирането на кръвта в тях . Вашето бебе чува и биенето на сърцето Ви, преминаващия кръвен поток, гласът Ви, когато говорите или когато пеете за него.

9. Не забравяйте основното. Затворете  очите си и се замислете над факта, че от тук нататък Вие никога не сте сама. С Вас е най-ценното на света, денонощно! Каквото и да правите, това се усеща и от малкото човече, така че, ако правите нещо добро за вас, то Вие правите нещо, от което малкото бебе се чувства добре!

Има 1 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2012-08-07 22:55:39
    Гост

    i nie sme 23 sedmica

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.