Потребители онлайн: 202 гости
Още в категорията Бременност |

Kога да се прекъсва пъпната връв на бебето?

5183371_s

Първото медицинско прекъсване на пъпната връв е извършено във Франция през 1870 години. При него  се изчаква края на раждането и след спиране на пулсирането на пъпната връв, тя се прекъсва.

Практиката за прекъсването на пъпната връв или клампирането на пъпната връв се дискутира вече няколо десетилетия сред екипи от акушеро-гинеколози навсякъде по света. На този етап в повечето  европейски държави по-често се извършва ранното клампиране или прекъсването на пъпната връв 0-20 секунди след раждане,като популярността на ранното прекъсване варира  от 17% в Дания до 90% във Франция.

Въпреки че са много редки случаите, в които лекарите са основали възникнало животозастражаващо болестно състояние на новороденото с ранното или късното прекъсване на пъпната връв, все повече  родилни отделения въвеждат късното прекъсване на пъпната връв в своята практика, т.е. изчакват 2-3 минути  или спиране на пулсирането на пъпната връв.

Каква е разликата и има ли значение?

По отношение на майката, кога ще се прекъсне пъпната връв е без значение.

По отношение на бебето ситуацията е съвсем различна. При общ кръвен обем на новороденото средно от 115 мл/кг, 70 мл/кг циркулират в тялото на бебето в момента на раждане, а 45 мл/кг - в плацентата и пъпната връв. Това означава, че при прекъсване на пъпната връв в момента на раждане (т.е. при ранно прекъсване на пъпната връв), бебе, тежащо 3 кг ще се лиши от 100 мл кръв, която е в плацентата и в пъпната връв. Много учени сравняват ранното прекъсване на пъпната връв с диализа при която пациентът се изключва от апаратурата преди цялото количество кръв да се е върнало обратно в тялото му и по този начин след проведената медицинска намеса той търпи 2 литра кръвозагуба.

Какви са аргументите за ранното и късното прекъсване на пъпната връв?

При ранно прекъсване на пъпната връв е възможно вземане на кръв от пъпната връв за кръвно изследване на новороденото. Смята се, че ранното прекъсване подпомага по-бързото обгрижване на бебето и по-ранния контакт с майката, както и намалява риска за развитие на тежка форма на жълтеница (хипербилирубинемия) и повишен бро кръвни телца (полицитемия).

Късното прекъсване на пъпната връв улеснява промените в кръвообращението при раждане като допринася за увеличения кръвен поток към белите дробове при първите вдишвания. Допълнителният кръвен обем дества и като резерва при спешни кръвозагуби, както и е е богат на стволови клетки. Стволовите клетки имат доказано защитно и предпазнодествие не само в началния стадий, но и в по-късните етапи на живота.

В най-нови публикувани данни се посочва, че повишения риск за развитие на жълтеница и увеличен брой кръвни телца е необоснован, а в случаите, в които се прояви е лесно лечим,  докато подобреният хематологичен (кръвен ) статус на новороденото в резултат на по-късно прекъсване на пъпната връв спомага за защитата срещу развитието на анемия през първите три месеца е труден за постигане със същата лекота.

Късното прекъсване на пъпната връв в полза за недоносените

Късното прекъсване на пъпната връв е с доказан ефект и при недеоносени бебета. До сега при недоносени бебета основната грижа бе в бързото прекъсване на пъпната връв, за да може да се осигури медицинска помощ на бебето. Последни проучвания показват, че няма необходимост от такава незабавна медицинска намеса при липса на други индикации (здраво бебе и здрава майка) и чрез изчакване прекъсването на пъпната връв могат да се подобри здравословна недоносеното кърмаче. Ранното прекъсване на пъпната връв  е свързано с увеличена необходимост за кръвопреливане, дължащо се на ранноразвита анемия и ниско кръвно налягане. В същото проучване ранното прекъсване на пъпната връв се свързва и с увеличен риск за мозъчен кръвоизлив и натравяне на кръвта, както и с развитието на дихателна недостатъчност. Ето защо  в рамките на възможното, докато се извършват първите грижи за новороденото и се прави оценка на Апгар се препоръчва  забавяне на  клампирането.

При нормални раждания последните препоръки за родилните отделения са при раждане детето да се поддържа под нивото на плацентата през първите 30 секунди (за да се ускори преминаването на кръвта към новороденото) и пъпната връв да се прекъсва 2-3 минути по-късно.

Има 0 коментари към дадената статия

  Напишете коментар

  Име

  електронен адрес

  Коментар


  За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

  Нечетливо? Натиснете тук за да смените.