Потребители онлайн: 330 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 7 седмица

Бебе

През 7-та седмица Вашето бебе расте с невероятна скорост. В началото на седмицата, бебето е 4-5 мм, а в края ня седмицата то вече е удвоило размера си и е достигнало 11-13 mm и тежи около 1 грам. Ръцете и краката на Вашето бебе са вече по-дълги сега и са образували удължения, където по-късно ще се формират пръстите на ръцете и краката. Ръцете се развиват по-бързо през този период. На илюстрацията се вижда ръчичка на 48 дни.

Сърцето е несъразмерно голямо и изглежда все едно е разположено частично извън тялото на бебето. В тази седмица се оформят дясната и лявата камера. Мозъкът продължава да расте и трахеята на белите дробове е вече видима. Очите развиват пигмент, нослето се дооформя и вече се забелязва началото на оформянето на личице. Апендиксът и далакът са вече по местата си в телцето на бебето, заедно с първите зачатъци на стомах.

Мама

На този етап повечето бременни вече са научили добрата новина, че чакат бебче. Дори и тялото Ви да не се е променило все още, можете да бъдете сигурни, че след още няколко седмици това ще стане. Може да сте повишили теглото си, но не е необичайно да сте запазили същото тегло или дори да сте загубили килограми. Лигавицата на шийката на матката се уплътнява и се образува слузесто тяло, така наречената тапа, която предпазва бебето от външните въздействия по време на бременността. Тази тапа ще се разтвори и ще изчезне, когато настъпи моментът за раждане.

image.png

Бременните жени също се разболяват, но през този период е особено важно да не се предприемат самолечения и да се вземат лекарства без консултация с лекар. Някои лекарства могат да повлияят отрицателно на развитието на бебето, или дори да бъдат фатални за него. Грижете се за себе си като се храните с питателна храна, пиете много вода, разхождате се редовно на чист въздух и не се преуморявате.

Ръчичка на 48 дни:

image

И тук 3 дни-късно:

image

Краченцата растат също с бързи темпове. Ето краченце в 51 ден:

image

... И тук в 60 ден:

image

Има 37 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2017-11-25 13:48:33
    devilпрофилна снимка
    Стигнахме до тук (пак). След две седмици сме на преглед и го чакам с нетърпение
  2. Пощенски адрес 2017-08-06 16:47:32
    Гост
    Ma6a, консултирай се с друг лекар. Вярно рентгена е опасен, но на този етап клетките са взаимнозаменяеми и се регенерират, може всичко да му е на ред на човечето. Ти не предупреди ли докторите преди снимката, че правиш опити за бебе и да ти направят кръвен тест?
  3. Пощенски адрес 2017-03-29 21:11:52
    Гост
    Zdr iskam iskam da popita. Da li e normalno ori invitro bremena sam na bliznaci v 2 mesec i bebeat sa s razmer 2 mm
  4. Пощенски адрес 2017-03-29 21:11:51
    Гост
    Zdr iskam iskam da popita. Da li e normalno ori invitro bremena sam na bliznaci v 2 mesec i bebeat sa s razmer 2 mm
  5. Пощенски адрес 2016-12-21 13:55:46
    Гост
    Asim 7 gs I imam kirvene ot dva dena sled pikaene birşa se toletna hartia ima krif imali opasnos mnogo mee strah dane gubya bebetosi molyavi iskam odgovor....
  6. Пощенски адрес 2016-12-21 13:54:35
    Гост
    Cakam odgovorri moly .
  7. Пощенски адрес 2016-04-22 14:16:35
    Гост

    Здравейте, утре живи и здрави и аз влизам в 7 гестационна седмица. Мога да ви предоръчам една програма от Google Play магазин, много е точна. Днес бях за първи път на лекар, и ми каза и в коя седмица съм и кога се очаква бебето. Излезе точно като от програмата, пишете в магазина "Бременност", и на мен ми е втората програма, пише Pregnancy Tracker, но ако го напишете така няма да излезе. Аз съм доволна. Лека бременност на всички тук :)

  8. Пощенски адрес 2015-12-24 09:59:51
    Гост
    Здравейте, и аз съм 7г.с.. вчера бях на лекар, каза че си има всичко :) притеснението ми започна след като му казах че са ми правили рентгенова снимка още съвсем в началото без да знам че съм бременна. Снимаха му кръста заради болки и бързо изморяване. Усмивката мъ замръзна и ми препоръча да направа аборт поради риск от малформации на бебето. Някой друг правили ли са му снимка в начална бременност? Моля за съвет как да постъпя?
  9. Пощенски адрес 2015-12-22 16:02:54
    Гост
    Zdr po gestacionen kalendar sam 7 gest sedm a po videozon 4 gest sed i ne se vijda embrion syveti
  10. Пощенски адрес 2015-12-16 08:55:35
    Гост
    Здравейте мили дами, аз от известно време чета коментарите ви, искам и аз да се включа.. Всяка седмица влизам да си пиша датата на последната менструация и се вълнувам като гледам че се предвижвам по-напред в табличката. От днес и аз съм в 7 седмица. Много сме щастливи с таткото!

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.