Потребители онлайн: 302 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 9 седмица

9-veckors-foster-utomkvedshavandeskap

Бебе

Бебето вече е с размери на средно голяма зелена маслина с дължина 22-30мм от главата до опашката и тежи приблизително 3 грама.

Въпреки че вашето бебе е много малко, то вече започва да наподобява все повече малко човече. Гръбчето се изправя, а опашката все повече се свива. Главата все още е непропорционално голяма в сравнение с останалата част на тялото. Очичките са вече добре развити и покрити със защитна мембрана, но отварянето и затварянето на клепачите ще стане чак след няколко седмици.

През този период бебето вече предприема малки движения, за да тренира своите мускули. Тези движения все още не могат да се усетят от майката, но ако Ви се направи ултразвук, те биха могли да се видят. Ръцете и дланите се развиват по-бързо, отколкото краката и стъпалата.

Все още не е възможно да се установи пола на бебето, тъй като външните полови органи и на момченцето, и на момиченцето в този период изглеждат много сходни. В тази 9 седмица, вече можете да видите ясно пръстчетата на бебето.

Мама

Тялото Ви все още с нищо не разкрива на околните, че сте бременна, но Вашият гинеколог при преглед може да установи, че матката Ви се е уголемила. Нивото на хормона hCG се повишава и във връзка с това, може би сте забелязала, че кожата Ви е станала по-мека, косите Ви се омазняват по-бързо от обичайното или са станали по-сухи и по-чупливи. През този период може да имате и увеличена секреция от влагалището, която по-късно ще се нормализира.

Вашата кръвоносна система се променя по време на бременността. Обемът на кръвта се увеличава приблизително с до 50% , за да бъде в състояние да задоволи нуждите на плода. Увеличението на обема на кръвта започва по време на първия триместър и продължава по време на цялата бременност. Това разрежда до известна степен концентрацията на еритроцитите (червени кръвни телца ) и може да доведе до анемия - да се чувствате уморени и немощни, нещо, което може да се оправи като приемете хранителни добавки, съдържащи желязо.

Има 29 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2017-12-04 19:04:30
    devilпрофилна снимка
    Имаме си сърчице, ръчички, крачета, че дори и поплувахме на видеозона
  2. Пощенски адрес 2017-08-06 18:46:50
    Nina0602профилна снимка
    Eli zdr. predi sedmica 2 4yx ot 1-Na dr.bade6ta Maika,4e ima nqkakvi smu4e6ti xap4eta koito uspokoqvali bremenni Jeni Na koito I stava lo6o,ne se 4ystvat dobre.Popitai za tax na6ata lekarka s koqto xodim s Dr.mama kazva 4e me vredat Na bebo.☺☺☺
  3. Пощенски адрес 2017-08-06 18:45:26
    Nina0602профилна снимка
    Eli zdr. predi sedmica 2 4yx ot 1-Na dr.bade6ta Maika,4e ima nqkakvi smu4e6ti xap4eta koito uspokoqvali bremenni Jeni Na koito I stava lo6o,ne se 4ystvat dobre.Popitai za tax na6ata lekarka s koqto xodim s Dr.mama kazva 4e me vredat Na bebo.☺☺☺
  4. Пощенски адрес 2017-05-05 13:28:49
    Гост

    zdraveite budeshti mami, ot dosta vreme cheta vashite komentari i sega reshix i az da se prisaedinq kam vas.. bremenna sum v 9 g.s ..vtora bremennost.. no ne se chustvam dobre.. povrushtam losho mi e i imam chustvoto che imam zadyx .. ne moga da disham.. dishaneto mi e nqkak si trydno.. sluchvalo li se e na nqkoq ot vas ?

  5. Пощенски адрес 2016-06-21 08:01:03
    vesela_aeпрофилна снимка
    Здравейте бъдещи мами , в 9 та седмица съм нобимам леко отлепяне на плацентата , АГ-то каза да не се притеснявам но все пак .... Някой имал ли е такъв проблем?
  6. Пощенски адрес 2015-11-07 20:40:53
    Гост

    Здравейте. Бременна съм но вече не съм сигурна в коя седмица. По всичко което четох и по моите изчисления съм в почти 9-та седмица, но лекарката при която ходих ми каза че плодния сак който е с размер 17мм  отговарял на 6г.с+3дни. Аз ли греша защото това ми е първа бременност. Ако някой може да ми помогне

  7. Пощенски адрес 2015-09-19 18:13:14
    nattynattyпрофилна снимка
    Zdraveyte, momi4eta! Eto , 4e i az pak se prisaedinqvam kam golqmoto semeystvo na sayta. V 9 sedmica sim, vtora bremennost mi e. Sqkash tozi pat se 4uvstvam po zle - naistina i na men mi se gadi po 24 4asa v denonostie. Za 20 dni svalih 4kg(e te si mi bqha v izlishak de :)))). Tozi pat sam mng po netarpeliva da si go gushna, no ima oste mng mng vreme :( . Leko bremeneene na vsi4ki nastoqshti i badeshti Mami!
  8. Пощенски адрес 2015-04-06 15:07:45
    Svetleto83профилна снимка

    Здравейте, радвам се да се присъединя към екипа на бъдещите мами :) Аз съм бременна в 9 седмица. Това ми е трета бременност...имам две момчета, малко се притснявам как ще приемат новината за още едно малко човече вкъщи /дали няма да го отхвърлят!?/ Иначе не се чувствам добре, постоянно ме боли коремът, гади ми се по 24 часа в денонщието и ми се спи по 24 часа в денонощието, наедрях значително, гърдите ми също а съм в малко месеци...дали е нормално. Днес съм на преглед - ще видим!

  9. Пощенски адрес 2014-11-17 18:26:58
    Гост

    Zdraveite na vsicki.Nadqvam se ce mojete da mi dadete savet v moq slucai.Bremenna sam v 9-ta sedmica zasega vsiko protica6e dobre dokato dnes vidqh da belioto si  savsem malko jalto-kafqva sluz i sled hodenete po malka nujda leko kafenikavo zacapvane.Obadih se vednaga na ginekologa si i toi mi kaza da nabludavam tazi vecer dali zacapvaneto e postoqnno i ytre da otida na pregled.Mnogo sam pritesnena za bebeto zastoto mi e parva bremennost i mn trydno zabremenqh.Zasega nqmam povece zacapvane.Molq vi kajete mi imali opasnost za bebeto mi

  10. Пощенски адрес 2014-10-09 19:17:53
    Гост

    Az zabremenqh na 33 godini s vtoroto dete. Maja mi -34 godini. Po tezi izchisleniq bi trqbvalo da se rodi  momiche. Rodi mi se prekrasen sin. :)

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.