Потребители онлайн: 374 гости
Още в категорията Бременност |

Подготвителни контракции или контракции при раждане? Конракции на Бракстон-Хикс

pregnant_2Шест седмици след началото на бременността, матката започва ритмично да се съкращава. Тези ранни контракции (наречени още контракции на Бракстон-Хикс) подпомагат подготовката на матката и маточната шийка за самото раждане като едновременно с това увеличават притока на кръв и кислород към плацентата и към бебето. Тези контракции обикновено са неравомерни и безболезнени. Тъй като те не засягат шийката на матката, те не са опасни и не водят до увеличаване на риска от преждевременно раждане.

Защо се получават Бракстон-Хикс контракциите?

Както беше вече споменато тези контракции подобряват притока на кръв през плацентата към плода, както и укрепват матката и маточната шийката и по този начин ги подготвят за раждането.

Как се усещат Бракстон-Хикс контракциите?

Тези подготвителни контракции са обикновено безболезнени, траят около две минути и са по-често срещани през втората половина на бремеността.

По време на такава подготвителна контракция може да имате ниприятното усещане на стягане и втвърдяване на долната част на корема.

Какво трябва да се направи при такива контракции?

Braxton-Хикс контракции не засягат шийката на матката, и въпреки че честота и интензивността им към края на бременността се увеличават, те не са признак за приближаващо раждане. Тъй като е трудно сами да опеделите дали се касае за подготвителни или истински контракции може да се наложи да потърсите лекар за съвет.

Ако усещате контракции (болезнени или безболезнени) повече от четири пъти на час, или на интервали по-малки от 15 минути, моля свържете се незабавно с наблюдаващия Ви гинеколог. Той ще ви задададе следните въпроси, за които е хубаво да имате подготвен отговор:

 • Кога започнаха контракциите?
 • Колко често и колко дълго продължават контракциите?
 • Какво правихте преди да започнат контракциите?
 • Други симптоми, които съпътстват контракциите (като схващания, болки в гърба)?

Ако конракциите не са периодични, то можете сами да облекчите неприятното усещане като:

 • Веднага след настъпването на контракциите си легнете и се отпуснете. Това ще помогне на мускулатурата на матката да се отпусне.
 • Легнете с вдигнати нагоре крака на лявата си страна. Това ще подобри кръвоснабдяването и ще облекчи усещането за стегнатост в корема.
 • Изпийте 2-3 чаши вода или сок, защото се смята че контракциите понякога се стимулират при обезводняване

Внимание!!! Ако симптомите не отслабнат в рамките на един час, или не можете да се свържете с наблюдаващия Ви гинеколог, незабавно потърсете лекарска помощ.

Има 4 коментари към дадената статия

 1. Пощенски адрес 2023-09-22 02:04:37
  Гост
 2. Пощенски адрес 2023-06-11 12:54:56
  Гост
 3. Пощенски адрес 2012-08-01 19:23:51
  Гост
 4. Пощенски адрес 2012-03-25 08:34:28
  Tonito_92профилна снимка

  Useshtaneto e mnogo nepriqtno i naistina trqbva da se potarsi lekarska pomosht...

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.