Потребители онлайн: 265 гости
Още в категорията Бременност седмица по седмица |

Бременна в 8 седмица

162956BВ края на втория месец ембрионът вече може да се нарече бебе.

Бебе

Вашето бебе е вече колкото бобено зърно – около 14-20мм. Бебето продължава да се развива с шеметна скорост. В зачатие са всички важни вътрешни органи. Могат да се видят както кожата, която формира клепачите над очите, така и зародиши на малките ушенца. Очите са все още отместени назад, но много скоро те ще преминат в предната част на лицето. Хрущялът на носа е вече формиран. При преглед с ултразвук добре се вижда сърчицето с клапите му, както и оформената трахея, която вече заема мястото си от гърлото към белите дробове във все още издълженото в горната си част телце, което продължава да подобрява пропорциите си.

Мама

Ако това е Вашата първа бременност, то външно все още нищо не личи, но ако не е първа ще забележите, че тоалетите Ви вече са малко по-изпънати от обичайното. Наблюденията показват, че Вашата матка от големината на юмрук, сега вече е станала с размерите на грейпфрут.

image

Симптомите, които често се появяват в този период са спазми и болки в долната част на корема. Най-вероятната причина за това неразположение е нарастването на матката. Не се притеснявайте, ако такава болка не се появява при Вас. Усещането за болка се различава по сила и се възприема индивидуално от всяка жена. Бъдете внимателни обаче, защото ако болките и спазмите са силни и/или са придружени с кървене, то трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Много бременни жени се оплакват в този период и от болки, които започват от седалищните мускули и се излъчват към един от двата крака. Това усещане понякога може да бъде силно болезнено. Не се безпокойте, болката най-вероятно се дължи на притиснат нерв. Опитайте се да легнете на противоположната страна, за да освободите нерва и болката ще отшуми.

Пъпната връв е Вашата интимна връзка с бебето. В нея са разположени кръвоносните съдове, чрез които то се снабдява с кислород и хранителни вещества, както и чрез нея се отвеждат отпадните вещества. При раждането пъпната връв е обикновено с дължина между 70 и 140 см.

Има 42 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2018-11-26 00:33:24
    Гост
    Zdraveite i ot menn bremena sum 2ri mesec 2bremenost imam bolki nisko dolu postoqnno mi se gadi neponosimost imam kum silno miriseshti hrani gurditemi sans edrqli dali ima priznak che e momichence zashtoto putvoto e momche i nqma nishto obshto s tazi bremenod razlichno ee blagodarqpredvaritelni
  2. Пощенски адрес 2017-12-08 03:10:41
    Гост
    Здравейте, Бременна съм в 8мата гестационна седмица след инвитро процедура с близначна бременност и от вчееа имаю пулсиране в корема което вече отихна и леко напрежение което също премина нямам болка пия нош па по предписание на лекаря, но имам чувство, че ще ги изтреса като се исправя, но това чувство вече исчезна. Има ли някпя от вас с подобни симптоми дали това е нормално или аз се психясвам вече или прекалено много се притеснявам
  3. Пощенски адрес 2017-04-22 11:32:23
    piroadпрофилна снимка
    Хубава, весела и щастлива бременност, радвайте се всеки ден - ще сте бременни само 9месеца, другото са преудолими предизвикателства и странични ефекти, които са временни. Колкото повече щастие усещате, толкова повече любов изпращате на бебчето. Вече то е важно, ние сме се научили да преодоляваме неудобствата. Усмивки
  4. Пощенски адрес 2016-07-11 14:36:21
    Гост

    Privet,slava na Boga....shte si imame oshte edno bebe...nomer 3.....Leka i shtastliva bremennost na vsi4ki mam4eta:)))

  5. Пощенски адрес 2016-04-22 21:18:39
    Гост
    И аз отново бременна,вече 8 седмица,с бебка на годинка :D ,ще става лудница вкъщи
  6. Пощенски адрес 2016-04-13 14:39:21
    Гост
  7. Пощенски адрес 2016-04-13 14:38:48
    Гост
    А нормално ли е да се подуват гърдите и зърната и да се усеща болка
  8. Пощенски адрес 2016-03-25 17:08:43
    simonaaпрофилна снимка

    zdraveite :)  sled pregled pri lekar, vchera razbrah che sum bremenna v 8 mata sedmica no edinstvenite mi simptomi sa otpadnalost,sunlivost i  ponqkoga leki bolki nisko v korema .Leka bremennost i uspeh na vsichki budeshti maiki :)

  9. Пощенски адрес 2016-03-17 15:56:23
    Гост
  10. Пощенски адрес 2016-02-08 23:22:53
    boguscia профилна снимка
    Здравейте и от мен ! Бременна съм в 8 седмица и нямам нормалните симптоми като сутрешно гадене и повръщане . Трета бременност

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.