Потребители онлайн: 459 гости
Още в категорията Зачеване |

Цигари и бременност - факти за размисъл

Влияние върху зачеването:

  • Жените-пушачки забременяват по-трудно – възможността им за забременяване намалява с около 30% спрямо непушачките, което се дължи на увреждане на делителното вретено на яйцеклетките, причинено от цигарите. При мъжете намалява качеството и подвижността на сперматозоидите.
  • Никотина  стимулира пролактина – повишеното ниво на пролактин може да блокира овулацията, а това пречи на зачеването
  • Пушенето понижава качеството на яйцеклетките и променя свойствата на маточната лигавица. При мъжете намалява концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност. Увеличава се процента на мъжки полови клетки с морфологични дефекти и се понижава виталността на репродуктивните клетки

Влияние върху бременноста:

  • Пушенето по време на бременност се отразява  на щитовидната функция както на майката, така и на плода. Щитовидната жлеза регулира растежа  развитието  и калциевата и фосфатна обмяна. Когато щитовидната жлеза започне да произвежда по-малко или нищожно количество хормони се появява хипотироидизмът, който води до липса на овулация, стерилитет, спонтанен аборт и др. Това е състояние, което за радост, е лечимо, като се препоръчва забременяването да се отложи с 6 месеца след завършване на лечението. Жените с налични тиреоидни антитела са подложени на два пъти по-голям риск от спонтанни аборти в сравнение с тези, при които те липсват.
  • Пушачките са с 30-40%  по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността. 50-60% от ранните спонтанни аборт се дължат на тютюнопушенето.  Никотинът, съдържащ се в цигарения дим е стимулант, който учестява сърдечната дейност и води до напрегнатост.
  •  Вероятността от мъртво раждане или от перинатална смъртност нараства с една трета при пушачите. Пасивните пушачки също са изложени на риск – като за преждевременна смърт на бебето рискът се увеличава с  23%,  а за поява на вродени дефекти с 13 %.
  • Пушачките имат 27 % по-висок риск от неизносване на плода. При майките-пушачки  рискът за поява на предлежаща плацента  (placenta previa) е 14%.
  •  При жените пушачки, рискът да родят недоносено дете и с тегло под 2 500 грама е 52%. Световно е доказано, че пушачките  раждат бебета, чието тегло е с около 200- 250 грама под средното. Тютюневият дим съдържа отровни химически вещества, които преминават в кръвта на плода през плацентата. Те забавят неговото развитие, увеличават риска от недоносеност, от преждевременно раждане или от раждане на нежизнеспособно дете.

 

Рискове след раждане:

  • Рискът бебето да развие астма е с около 60% по-висок при деца, отглеждани в домове, в които се пуши. Такива деца са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване. Британски учени са доказали , че децата, чиито майки са пушили по време на бременността, са с 28 до 52% по-застрашени от проблеми с дишането. Ефектът върху симптомите на астмата е най-голям при бебета и малки деца, (85%  по-висок риск от развитие на астма), които са били изложени на тютюнев дим в утробата.
  •    Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище както в ранна, така и в по-късна детска възраст. Те могат да развият поведенчески проблеми и в училище

Любопитни факти

-  Съставките на тютюна  не успокояват, а просто раздразват главните участъци на нервната система, което прави трудно по-късното успокояване без цигари.  Стимулирането на нервната система с помощта на никотин, допълнително води до изтощаване на  мозъчните клетки.

-   В цигарите се съдържат  близо 600 различни вида вещества , между които: Арсен, който е позната от хилядолетия отрова; Олово, което възпрепятства мозъчното развитие, уврежда нервната система и бъбреците;Кадмий, който се използва за производство на батерии и бои; Метилизоцианат, който през 1984 г. убива 2 000 души в Бопал, Индия и Полоний, който представлява канцерогенен радиоактивен елемент.

За вас и за "Бебе и мама" събра:  Kasi

 kasi

Има 3 коментари към дадената статия

  1. Пощенски адрес 2019-01-26 17:33:47
    Гост
  2. Пощенски адрес 2018-09-12 14:59:54
    Гост

    Много бременни се крият докато пушат, въпроса е от кого се крият, май от себе си, защото много добре знаят колко вредят на бебето си, но.. слабият харакер си е слаб характер.

    Разкарайте цигарите докато е време, ако искате да имате здрави и весели деца.

  3. Пощенски адрес 2014-04-15 21:25:26
    Гост

    прочетете защо тя е станала учител и гласувайте, ако Ви хареса гласувайте за Десислава Декова на http://goo.gl/aBL8zl

Напишете коментар

Име

електронен адрес

Коментар


За да сме сигурни, че това съобщение не е автогенерирано, моля повторете буквите, които виждате изписани.

Нечетливо? Натиснете тук за да смените.